kuhanje,napitki

Bezgov sirup

tanjam  
Bezgov sirup
    ozimnica: pijače
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

30 bezgovih cvetov

3 kg sladkorja

3 limone

3 l vode

3 citronske kisline

Postopek

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 13.6.2010 ob 13:06

Meni se namaka že druga runda cvetov!!! Zvečer bomo prvo rundo že lahko poizkusili. Zelo lepo diši in prepričana sem, da je tudi okusen.

mlg, mi nikoli nismo imeli prebavnih motenj. Koliko ga spije, da ima te motnje? Jaz sem brala, da je treba biti zmeren in da sta 2 kozarca dnevno zadosti, ostalo pa je preveč. naj poskusi popiti le en kozarec dnevno ali dva, če mu ne bo povzročalo težav.

Nekateri sirup porabijo tudi v zimskih dneh, da z njim sladkajo čaj.

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 14.6.2010 ob 9:06

Prva runda sirupa je že v steklenicah! Čudovit je!

lineza  

kuha že od: 29.1.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 14.6.2010 ob 12:18

Vesel

hehehe, Regina, steklene steklenice....prav polepšala si mi dan...

Jaz ga pa takole naredim...40 bezgovih opranih (na hitro zaradi uši) cvetov namočim za en dan v velikem loncu...cca. 3 litre. Naslednji dan precedim, in dodam 3 kg sladkorja in segrevam do vrenja, oz. da se sladkor dobro stopi. Dodam ogromno limoninega soka, precejenega, ali pa kupim takega v flaški v trgovini, včasih pa tudi kako pomarančo stisnem notri. Sirup vroč nalijem v prekuhane steklenice in ga dobro zaprtega shranim v špajzo. Ohlajam ga počasi, zavitega v brisačo, kot marmelado...Drugače ga pa ohlajenega nalijem tudi v plastenke, ampak ga shranim v skrinjo. Pa plastenka ne sme bit do vrha polna, ker se zmrznjeno razteza in lahko poči plastenka. Samo takega kmalu porabim, ker se iz plastenk baje sproščajo zdravju škodljive snovi v pijačo če stoji dolgo časa...tako so meni razložili, pa nisem expert!

Tudi pri nas hitro poide, sem pa zanimivo opazila še en side affect, po pitju tega soka, me kar naprej tišči na lulanje, mogoče ima celo čistilni učinek za ledvica?? :))

stephani  

kuha že od: 8.5.2010

Št. objav: 35

Objavljeno 14.6.2010 ob 12:44

mig,

tudi jaz sem včasih delala bezgov sirup, pa se domačim ni preveč "prilegel", tako, da rajši delam šabeso.

Sem pa imela soseda, ki mu sploh ni pasal sirup in je prav tako imel želodčne teževe in drisko, skratka, žena je rekla, da ga sploh ni smel več piti.

Tako, da razumem vaše težave in jaz res rajši delam šabeso, pa tudi te ne pijemo na dolgi rok.

Srečno in čimmanj prebavnih težav, ki pa so res prisotne bolj v poletnem času!

lineza  

kuha že od: 29.1.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 14.6.2010 ob 12:46

Tole pa je članek o koristnosti bezga...(potegnjen z neta, sestavila ena Gospa ne vem imena)

Bezgov sirup

Bezeg je ena izmed tistih rastlin, katere do pred nekaj let nazaj absolutno nisem marala. Da bi poskusila bezgov sok – niti po razno. In ... se je zgodilo...

Bila sem na počitnicah v Avstriji, kjer po mojih dosedanjih izkušnjah pijejo predvsem gazirane pijače. Ponudili so mi sok in dobila sem kozarec gazirane pijače. Ker je bilo poleti in vroče, sem kljub temu, da ne maram gaziranih pijač, tisti kozarec z veseljem zvrnila. Prepričana sem bila, da pijem 7 UP. Čez čas sem prosila še za kozarec 7 UP-a. Pa so mi povedali, da tega nimajo. Le kako je to mogoče, če sem ga pred kratkim časom pila? Potem so mi dokazali, da ga res nimajo in da so mi zmešali bezgov sirup z mineralno vodo. Čeprav sem videla, skoraj da nisem mogla verjeti, da je to mogoče. In res je bilo. Bila je čudovita, osvežilna pijača, idealna za poletje in to iz bezgovih cvetov. Od takrat sama pripravljam bezgov sirup v različnih kombinacijah, da se ga slučajno ne bi naveličala. Tudi bezgov čaj z lipo in medom je v naši hiši pozimi zmeraj prisoten.

Uporabni del bezga je cvet in dozorel plod. Neuporabni deli bezga so listi, lubje in korenine, ki so strupeni. V zdravilne namene se uporablja le cvet. Bezek cveti junija, jagode dozorijo septembra in so črne barve. Surove bezgove jagode niso užitne.

Cvet črnega bezga poveča občutljivost znojnic za termične dražljaje, zato poveča znojenje. Uporablja se pri prehladnih obolenjih s povišano telesno temperaturo, za izločanje vode, deluje proti virusom gripe tipa A in B in proti herpes simpleksu tipa 1, deluje zaščitno za jetra. Uravnava nivo sladkorja v krvi in tudi čisti kri.

V Sloveniji sta zelo poznani bezgovo cvrtje (cvetje namakamo v testo in v vročem olju ocvremo) in šebesa (brezalkoholna pijača iz bezga in limone ali kisa ali jabolčnega soka). Iz posušenih cvetov ali jagod lahko pripravimo čaj, iz svežih dozorelih jagod pa izdelamo marmelado.

Za vas smo pripravili odličen sirup iz cvetov črnega bezga. Je zelo obstojen, izjemno prijetnega okusa, aromatičen, domač, zdrav in osvežilen. Ker v naši pokrajini ob Muri domuje veliko čebelic, bomo sirup pripravili z medom, tako bo naš proizvod še bolj naš, domač, prleški ali slovenski.

Za tiste, ki imate alergijo na med ali ga ne marate, imamo recept za sirup s sladkorjem (30 cvetov bezga, 3 kg sladkorja, 3 l vode, 6 dag citronke). Postopek priprave je enak, kot pri sirupu z medom.

BEZGOV SIRUP

54 cvetov bezga

3 l vode

3 l medu

6 dag citronke

0,5 kg ekoloških limon in pomaranč

Naberemo lepo razcvetene cvetove bezga, jih po potrebi očistimo in pazimo, da z njih ne otresemo preveč cvetnega prahu.

Namočimo jih v hladno vodo in jih namočene pustimo stati 24 ur.

Cvetove odstranimo iz vode in tekočino precedimo skozi gosto sito. Dodamo med, citronsko kislino in na 1-2 cm debele rezine narezane bio limone in pomaranče.

Nekajkrat premešamo, da se med raztopi. Pustimo stati še 12 ur, da se sirup navzame arome citrusov. Neogrete, čiste steklenice napolnimo s sirupom in jih dobro zapremo ter postavimo v hladen, temen prostor.

mariborčanka  

kuha že od: 12.2.2010

Št. objav: 40

Objavljeno 17.6.2010 ob 0:11

Naredila sirup točno po receptu iz trojne količine. Nastalo je približno 15 litrov odličnega sirupa, ki ga sedaj vsi veselo pijemo in nam ne povzroča nobenih motenj ali težav. Pohvale za super recept!

morska medvedka, zelo lepa slika, kar pritegne k receptu

špelca 22  

kuha že od: 18.7.2009

Št. objav: 8

Objavljeno 17.6.2010 ob 15:53

imam eno vprašanje delam skoraj po podobnem receptu, 2,5 kg sladkorja, 2,5l vode, zavrem, v ohaljene dam 35cvetov bezga, pustim 24 ur in nato precedim in dodam citronsko.

ZAKAJ IMA SKORAJ ŽE MALO VONJA KOT DA HOČE ZAVRETI.

PA TAKO DOBER JE BIL.

JaniJani  

kuha že od: 19.6.2010

Št. objav: 1

Objavljeno 19.6.2010 ob 10:12

Žalosten

LP!

že 4 leta delam sirup iz bezgovih cvetov.... najboljši sirup na svetu!!!

letos pa se mi je po tednu dni pokvaril, plastične flaše mi je napihnilo, plesen se je pojavila na vrhu!!!!

zanima me zakaj????

bibi  

kuha že od: 28.9.2001

Št. objav: 65

Objavljeno 3.8.2010 ob 20:46

Zelo vesel

Pozdravč'k,

nam se je tudi nekaj sfižilo - ma ne, saj se samo hecam. Ravno danes ga je zmanjkalo. Naslednje leto količino vsaj podvojim (morda celo večkrat). Delala sem pa točno po navodilih in z enakimi količinami. Bil nam je res dober.

LPBibi

matineja  

kuha že od: 21.12.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 19.5.2011 ob 21:48

Zelo vesel

Že večkrat preizkušen recept! Odlično:)))

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.