Navodila in pogosta vprašanja

Pred vami je zbirka vprašanj in odgovorov, ki smo jo sestavili iz vaših najpogostejših vprašanj. Upamo, da boste našli odgovor na svojega, v nasprotnem primeru pa nam pišite in skušali vam bomo pomagati. Če je vprašanje takšno, ki bi utegnilo zanimati večje število obiskovalcev, lahko vprašate tudi v forumu v rubriki pisma bralcev, ki jo redno spremljamo.

Kako delujejo zvezdice?

Na Kulinarični Sloveniji sta dve vrsti zvezdic, ki označujeta novosti:

1. Rdeče utripajoče zvezdice Animirana zvezdica nakazujejo zadnje novosti, torej vse, kaj je novega od vašega prejšnjega obiska. Ko zapustite brskalnik ali pa več kot 5 minut ne počnete na Kulinarični Sloveniji ničesar (ne brskate več po straneh), vas sistem izključi in zvezdice izginejo. Teh zvezdic ne morete izključiti in hitro povedo, kaj je novega od zadnjega obiska.

2. Svetlejše statične zvezdice Statična zvezdica je potrebno posebej vključiti v nastavitvah. Ne izbrišejo se same, kar pomeni, da jih je vedno več. Dokler jih ne pobrišete z brisalcem, ki se nahaja na portalu Njihov namen je, da ohranite zabeležene novosti do nekega trenutka, ko se odločite vse novosti pobrisati.

 

Opomba: V primeru, da imate vklopljene statične zvezdice, imate na KulSlo obe vrsti zvezdic.

Kako uporabljam iskalec?

Na portalu kulinarika.net lahko iščete na dva načina:

1. Splošno iskanje: Vpišete eno ali več ključnih besed in iskalec vam vrne rezultate v forumu, med ocenami, med lokali, enciklopedijah in receptih ...

2. Podrobno iskanje: Iščite po različnih merilih, kot je po naslovu recepta, po kategorijah ali celo po sestavinah v receptu. Pritisnite na splošno iskanje, nato pa kliknite na Napredno iskanje po receptih.

Kako ste prišli na idejo o Kulinarični Sloveniji?

Na svojih sprehodih po Internetu smo našli le nekaj slabo narejenih strani lokalov, kar nam je predstavljalo izziv, da se stvari lotimo bolj kompleksno.

Zakaj KulSlo?

KulSlo je kratica za Kulinarično Slovenijo, KulSlovenca, ki nas obiskuje ali pa kaj tretjega. Pustite domišljiji prosto pot.

Ali lahko oglašujem svoje izdelke na portalu kulinarika.net?

Da, na kulinarika.net lahko oglašujete svoje izdelke, ki so povezani s kulinariko (prehrambni izdelki, posoda, bela tehnika itd.). Za več informacij kliknite sem.

Oglasi, ki jih prikazujete so včasih zelo nadležni!

Žal je to naš edini vir zaslužka, poleg tega pa se lahko prek oglasov seznanite z novimi izdelki na področju kulinarike.

Čemu služijo vse te zvezdice in puščice?

Zvezdice pomeni novost npr. nov recept, novo mnenje, nov album ali neprebrana sporočila v že prebranih temah ali pa, da je nekdo odprl nove teme.

Pri forumu imate poleg zvezdic še puščice Novo, ki vas pripeljejo na prvo neprebrano sporočilo. Če želite sami izbrati, na katero stran sporočil bi radi skočili, uporabite številke strani, ki se nahajajo v spisku tem.

Če ima tema manj kot deset sporočil, vas bo klik na povezavo avtomatično odpeljal na prvo stran teme.

Zakaj moj recept nima nobene fotografije?

Slike pošiljajo uporabniki, ko slikajo kakšno jed. Če ste kakšnega izmed receptov preizkusili in imate fotoaparat ali pametni telefon vas vabimo, da nam pošljete sliko, ki jo bomo objavili. Prosimo da ne kopirate slik iz medijev ampak pošiljate zgolj svoje slike!

Spremenil sem recept, ampak prikaže se še vedno star recept! Če ga odprem v Moji kulinariki, pa je popravljen. Kaj je narobe?

Nič ni narobe. Ko spremenite recept, sprememba čaka, da jo uredniki KulSlo potrdijo. Dokler sprememba ni odobrena, jo vidite le vi preko Moje kulinarike, drugi uporabniki pa ne. Ko bo sprememba odobrena, vam bo to tudi pisalo, če boste iz Moje kulinarike kliknili na recept, ki vas zanima.

Kdaj naj označim mnenje kot uporabno?

Pri mnenjih v receptu je na voljo nova možnost, da mnenje označite kot uporabno.

Mnenje označite kot uporabno, če vam je pomagalo pri izboljšanju jedi, če vsebuje koristne informacije ali če se vam preprosto zdi uporabno. Mnenje lahko označijo vsi registrirani člani portala kulinarika.net.

V prihodnosti bo na voljo razvrščanje mnenj po uporabnosti. Vabimo vas, da pomagate izboljšati portal kulinarika.net in mnenja, ki se vam zdijo še posebej uporabna označite.

Mnenja lahko označite s klikom na ikono "uporabno" ob mnenju.

Kako uporabljam Mojo Kulinariko?

Moja kulinarika združuje več storitev - priljubljene recepte, zabeležke, zasebna sporočila, foto albume, bloge, shrambo itd. Uporaba je odvisna glede na storitev. Če vas zanima več o posameznih storitvah, glejte spodnja vprašanja.

Kako shranjujem priljubljene recepte?

Vsak recept, ki vam je všeč, si lahko shranite med priljubljene recepte v beležko. Recept si shranite tako, da najprej odprete recept, ki ga želite shraniti. Pod opombami boste zagledali povezavo: V BELEŽKO. Kliknete na napis in recept boste imeli v beležki. Naslednjič ne boste imeli več povezave "V beležko", ampak "Iz beležke".

Kaj lahko počnem s priljubljenimi recepti?

Priljubljene recepte lahko odpirate, brišete iz beležke, lahko tudi pripravite za tisk in natisnete, če pa želite, lahko v zabeležko shranite kakšen komentar, ki bo viden le vam samim (ta komentar bo tudi na receptu poleg opombe, vendar bo viden samo vam).

Kaj lahko počnem z mojimi recepti?

Vse svoje recepte lahko spreminjate in popravljate. Popravek se vnese v našo zbirko receptov in naši administratorji ga pregledajo. Preko Moje kulinarike boste v vsakem trenutku vedeli, kaj se dogaja z vašim receptom, ki ste ga spremenili.

Ali lahko v sporočilih uporabim povezave in e-mail naslove?

V forumu lahko uporabljate tudi povezave na druge spletne strani.

Vse, kar je treba storiti je, da vtipkate naslov spletne strani (npr. https://www.kulinarika.net), ki se bo avtomatično prevedel v povezavo (https://www.kulinarika.net).

Pred spletni naslov morate dodati http://ali https://

 

Prav tako lahko v svoja sporočila vključite elektronski naslov tako, da le tega vtipkate.

Če vtipkate info@kulinarika.net, se bo obiskovalcem prikazalo info@kulinarika.net.

Kaj je Kulinarični forum?

Kulinarični forum je sistem pošiljanja sporočil med uporabniki, s pomočjo katerih lahko razpravljate z ostalimi člani portala kulinarika.net. Lahko rečemo, da gre za skupino ljudi, ki se pogovarja o različnih skupnih interesih. Registracija je potrebna le za pisanje, ne pa za branje in iskanje po temah.

V čem je razlika med temo in sporočilom?

Razlika med temo in sporočilom je v tem, da temo imenujemo prvo sporočilo, ki je v določeni razpravi (temi). Ko odprete novo temo, v bistvu odpošljete sporočilo, le da ima to sporočilo tudi naslov. Vsa ostala sporočila, ki so poslana kot odgovor na neko temo, pa imenujemo enostavno sporočila. Razlika med temo in sporočilom torej v naslovu! Temo odprite tedaj, ko boste želeli odpreti novo razpravo na neki problem/idejo. Na obstoječe teme pa odgovarjajte s pismi znotraj neke teme.

Novo temo lahko odprete v rubriki Forumi. Na vrhu strani kliknite "Odpri novo temo". Preden odprete novo temo, poglejte seznam že odprtih tem, kajti morda je nekdo isto vprašanje že zastavil pred vami. Med temami lahko tudi iščete. Iščete lahko po ključnih besedah, uporabite pa lahko tudi napredni iskalec.

Ali lahko svoje sporočilo spremenim ali izbrišem?

Svoje sporočilo lahko spremenite ali izbrišete v treh dneh, razen če gre za zaklenjeno temo.

Kako spremeniti sporočilo: Spremenite ga tako, da kliknete na ikono Spremeni. Stran se bo še enkrat naložila, v spodnjem formularju pa se bo pojavilo vaše sporočilo, ki ga lahko poljubno spremenite in ponovno odpošljete. Pod sporočilom bo zapisano, kdaj ste ga popravili, da bodo drugi uporabniki foruma vedeli, da se v njem nahaja nekaj spremenjenega. Datum sporočila bo ostal enak.

Kako izbrisati sporočilo: Svoje sporočilo kot odgovor lahko izbrišete v treh dneh. Temo, ki ste jo odprli pa lahko izbrišete le, če v njej ni odgovorov. Tako temo kot sporočila popravljate le na strani odgovorov, kjer se pojav znak Izbrišite temo. Teme ne morete brisati iz seznama tem!

Kaj moram vedeti o smeških?

Verjetno vsi poznate smeške, drobne slikice, ki jih uporablja večina forumov za poživitev in dodajanje čustev sporočilu. Tudi ta forum uporablja takšne slikice , ki jih je naš oblikovalec narisal prav za vas. Preko 160 jih je že.

Kliknite na ikono  in izberite tistega, ki ga želite dodati. Dodate lahko tudi več smeškov.

Zakaj pri nekaterih sporočilih ne morem klikniti na avtorja, da bi mu pisal?

Gre za sporočila, katerih avtor ni več uporabnik portala kulinarika.net in mu zato ne morete pisati.

Kaj je Zid in čemu služi?

Zid je storitev, pri kateri lahko registrirani uporabniki dodajajo slike (kulinaričnih dosežkov, slike s potovanja itd. ...). Zid ni namenjen hranjenju slik, njegov namen je hitro deljenje slik z ostalimi uporabniki.

Za objavljanje in všečkanje objav na Zidu morate biti prijavljeni, vendar za ogled objav in komentarjev prijava ni potrebna.

Ali lahko vidim samo moje objave?

Za ogled vseh slik, ki ste jih poslali vi preprosto označite polje "Prikaži le moje slike" in pritisnite "filtriraj". Zdaj vidite le slike, ki ste jih vi objavili.

Ali se bodo moje slike na Zidu kdaj samodejno izbrisale?

Zid ni namenjen hrambi vaših slik. Namenjen je hitremu deljenju slik kjerkoli že ste. Zato se lahko slike izbrišejo po določenem času. Če želite slike hraniti več časa vam priporočamo uporabo Foto albumov, kjer se slike ne brišejo samodejno.

Pozor: Na Foto albumih se slike ne brišejo samodejno, vendar se lahko zaradi okvare diskov oz. višje sile kljub temu nehote izbrišejo. Prizadevamo si preprečiti take dogodke (kar dosegamo tudi z večkratnimi varnostnimi kopijami), vendar morate kljub temu poskrbeti, da slike shranite tudi na drugih zunanjih medijih (npr. SD kartica, USB ključ, trdi disk itd.)

Zakaj je potreben vpis (registracija)?

Vpis ni nujen, omogoča pa vam storitve, ki jih drugače ne morete uporabljati. Če želite pošiljati recepte, ocene in mnenja o receptih, pa potrebujemo vašo prijavo.

Katere podatke moram navesti pri vpisu in zakaj?

Ko se vpisujete morate za vpis navesti podatke kot je na primer naslov elektronske pošte, ki je potreben za prepoznavanje, prejemanje aktivacijske kode in za pošiljanje E-novic (izbirno).

Pri vpisu si morate izmisliti tudi uporabniško ime in geslo. Zapomnite si, da si uporabniškega imena ne morete spremeniti in je vidno vsem uporabnikom portala kulinarika.net. Geslo pa naj bo unikatno in naj ne vključuje preprostih besed in lahko uganljivih kombinacij (npr. qwertz, 123456, vaše ime ali ime hišnega ljubljenčka).

Kaj je aktivacijska koda in zakaj jo potrebujem?

Aktivacijska koda je potrebna poleg uporabniškega imena in gesla samo pri prvi prijavi. Pošljemo jo na vaš elektronski naslov in z njo potrdite, da ste res lastnik navedenega elektronskega naslova. Vnesete jo lahko ročno (po tem, ko vtipkate uporabniško ime in geslo), ali pa kliknete povezavo v elektronskem sporočilu, ki ste ga prejeli in koda se bo vnesla sama. Aktivacija se spet zaklene, če v profilu spremenite elektronski naslov. Nova koda se tako pošlje na nov elektronski naslov. Prosimo, poskrbite, da je vaš elektronski naslov pravilen, da lahko stopimo v stik z avtorji receptov, ocen itd., če jih želimo kaj vprašati.

Se moram vedno odjaviti, preden zapustim vaše strani?

Če uporabljate svoj računalnik, potem odjava ni potrebna. Odjava je namenjena tistim, ki nimajo svojega računalnika ali uporabljajo računalnik, do katerega imajo dostop tudi nepooblaščene osebe. Ne pozabite, da dokler ste prijavljeni, lahko kdorkoli na vašem računalniku piše prispevke v KulSlo pod vašim imenom.

Odjavljanje je priporočeno tudi tistim, ki imajo npr. v družini le en računalnik in več kot enega člana, ki se zanima za kuhanje. V tem primeru lahko preko enega računalnika uporabljata KulSlo dve ali več oseb, vsak s svojimi nastavitvami (tudi neprebranimi sporočili).

Kaj so piškotki?

Naše strani uporabljajo piškotke za naslednje informacije:

-Čas zadnjega obiska in

-Vaše uporabniško ime in geslo (če ste član)

Piškotki so shranjeni na vašem trdem disku. Piškotkov ne uporabljamo za ugotavljanje, po katerih straneh se gibljete ali za kakšno drugo funkcijo razen za to, da izboljšamo storitev, ki vam jo nudimo. Če nimate vključenih piškotkov, se ne morete včlaniti v Kulinarično Slovenijo!

Vse piškotke, ki jih postavijo naše strani, lahko izbrišete, če se odjavite.

Več o piškotkih na portalu kulinarika.net lahko preberete tukaj.

Ali obstaja omejitev slik?

Da, število slik, ki jih lahko naloži uporabnik, je 500. Ko dosežete omejitev, lahko nove slike pošiljate le, če izbrišete nekaj starih. Število albumov ni omejeno. Število porabljenih slik vidite v razdelku Moja kulinarika/Albumi.

Sem omejen na kulinarične slike?

Ne. Poleg kategorije hrane imamo tudi kategorijo dogodki, potovanja, lokali in drugo. Vseeno pa smo kulinarična stran in dajemo poudarek na slikah v zvezi s kulinariko. Naša storitev ni mišljena kot zbirka vseh vaših slik na internetu. Čeprav izrecno ne prepovedujemo, da nalagate slike, ki nimajo povezave s kulinariko, vas prosimo, da tega ne počnete prepogosto.

Ali se moje slike kdaj samodejno izbrišejo?

Ko naložite sliko, je ta navadno precej velika. Naš strežnik jo zmanjša na sprejemljivo velikost. Originalna slika se takoj zatem izbriše. Vedite, da naši Foto albumi niso namenjeni shrambi vaših slik. Slike morate hraniti na svojem disku ali na drugih medijih.

Pozor: Na Foto albumih se slike ne brišejo samodejno, vendar se lahko zaradi okvare diskov oz. višje sile kljub temu nehote izbrišejo. Prizadevamo si preprečiti take dogodke (kar dosegamo tudi z večkratnimi varnostnimi kopijami), vendar morate kljub temu poskrbeti, da slike shranite tudi na drugih zunanjih medijih (npr. SD kartica, USB ključ, trdi disk itd.)

Kulinarična Slovenija in njeni avtorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za morebiten izbris slik, kot tudi ne za njihovo vsebino, saj slike niso cenzurirane. V vsakem primeru pa bomo slike z neustrezno (žaljivo, nestrpno, nasilno, spolno) vsebino, nemudoma izbrisali.

Dopuščamo si pravico, da neaktivnim članom (neaktivni član je tisti, ki se s svojim uporabniškim imenom ni prijavil na portal kulinarika.net več kot eno leto) trajno izbrišemo njegove Foto albume.

NA KRATKO:

Foto albumi niso namenjeni shrambi vaših slik in so le dodatna storitev. Slike trajno hranite drugje.

Potrebujem za nalaganje slik kakšno posebno orodje?

Za nalaganje slik potrebujete le sodoben brskalnik (npr. Chrome, Firefox, Opera, Edge itd.) in stabilno internetno povezavo. Morda bodo večje slike porabile več časa za nalaganje.

Zakaj bi uporabljal vaše foto albume?

Zato, ker je kulinarika.net prava stran za shranjevanje npr. vašega kuharskega uspeha, sanjskega potovanja ali rojstnega dneva. Slike v javnih albumih se tudi predvajajo na strani, tako da jih lahko vidi vsak uporabnik kulinarika.net.

S čim se lahko pohvalijo vaši albumi?

Med najpomembnejše lastnosti sodijo:

1. Opisi celotnega albuma in opisi posameznih slik.

2. Vsako sliko lahko povežete s poljubno spletno stranjo.

3. Slike lahko premikate med albumi.

4. Dinamično urejanje slik v albumu in dinamični opisi.

5. Samodejno pomanjševanje slik, ki jih lahko tudi zasukate.

6. Dodajanje 5 slik naenkrat s hkratnim opisovanjem.

Kako ustvarim nov album?

Nov album ustvarite tako, da kliknete v vašem profilu možnost Foto albumi, tam pa kliknete možnost Ustvari nov album. Pri tem določite le ime albuma in kategorijo in album se ustvari. Seveda album ni viden, dokler ne spremenite lastnosti. Dodate lahko tudi opis, kar je zaželeno, a ne obvezno.

Kako poteka nalaganje novih slik?

Ko imate narejen album, kliknite "dodaj slike" z gumbom Dodaj fotografije (gumb je na seznamu albumov in pri odprtem albumu). Priporočamo, da izberete možnost "dodaj več fotografij naenkrat", vendar če vaš brskalnik tega ne podpira ali prihaja do napak, izberite možnost "dodaj fotografije na klasičen način"

Kako urejam slike?

Slike urejate tako, da pritisnete in držite  ter sliko povlečete na želeno mesto.

Opise slik spremenite tako da kliknete na opis, ga spremenite in kliknite izven polja za vnos. Opis lahko spremenite tudi tako, da kliknete gumb Urejanje slike. S tem gumbom lahko tudi premaknete sliko med svojimi albumi, spremenite opis ali pa dodate povezavo na spletno stran. Ne pozabite, da se povezava vedno začne s http:// ali https://. S pomočjo smetnjaka Izbriši sliko lahko vsako izmed slike tudi izbrišete. Pomnite, da izbrisane slike ne moremo več priklicati nazaj.

Opis slike ima lahko največ 80 znakov. Če želite napisati več, raje izkoristite neomejen prostor pri opisu albuma.

Zakaj so nekatere slike v albumu drugačne barve?

Drugačna barva nakazuje, da gre za eno izmed glavnih slik. Glavna slika je slika, ki je na javni strani Foto albuma povečana. Gre torej za bolj pomembne slike. Pomnite, da je najbolj glavna slika tista, ki je prva. Ta se bo prikazovala tudi na portalu Foto albumov.

Kdaj je album javen?

Album je privzeto skrit oz. viden samo vam. Objavite ga tako, da označite polje "objava". Neobjavljeni albumi se ne bodo prikazovali uporabnikom v seznamu in iskanju, vendar se bo še vedno prikazal, če uporabnik ve točen spletni naslov.

Kaj moram še vedeti pri uporabi Foto albumov?

Priporočamo, da v enem albumu hranite do 50 slik. Če boste hranili več slik, bo morda prišlo do počasnejšega delovanja vmesnika za urejanje. Raje si ustvarite več albumov (npr. Sladice, Srečanje, Moja praznična miza) in ne enega samega (kot npr. Moje slike). Če album postane predolg, lahko slike premaknete v druge albume.

Svetujemo vam, da albumu dodate smiselno ime in opis, saj bodo to videli vsi uporabniki. Izogibajte se imenom kot npr. Moje slike in opisom kot npr. Zbirka mojih slik, saj to ne pove kaj dosti.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecGrega78
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti