valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Kanna1984  

kuha že od: 4.2.2011

Št. objav: 19

Objavljeno 4.2.2011 ob 14:07

Vesel

Sicer že dolgo ni bilo nobenega komentarja na to temo, ampak bom vseeno poskusila srečo.

Za svoj r.d. bi rada pripravila tole torto (pekla jo bom pvič). Vendar pa bi uporabila želatino v prahu. Mi lahko prosim kdo pove, kako naj jo pripravim (jo vmešam v smetano ali kar v kremo?) in kdaj jo naj dodam h kremi (lahko ko je krema še vroča?)?

Upam, da se najde kdo, ki bi mi znal odgovorit, ker sem še bolj neizkušena. :) Hvala že vnaprej!

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 4.2.2011 ob 15:20

1.Želatino namoči v štirih žlicah vode in počakaj deset minut, da nabrekne.

2.Primešaj jo v vročo kremo.

Prvo navodilo je na vrečki želatine, drugo pa v receptu.

Svetujem ti, da si recept vsaj še enkrat in natančno prebereš. Če se boš dosledno ravnala po njem, ti bo ta čudovita torta gotovo uspela.

Kanna1984  

kuha že od: 4.2.2011

Št. objav: 19

Objavljeno 10.2.2011 ob 17:03

Vesel

Hvala za odgovor! Jutri se lotim in sporočim, kako mi bo torta uspela. :) Recept je res dobro napisan in sem ga že večkrat prebrala, ampak si nikakor nisem mogla predstavljat, kako delati z želatino v prahu. Zato res hvala za pojasnilo!

Kanna1984  

kuha že od: 4.2.2011

Št. objav: 19

Objavljeno 12.2.2011 ob 22:32

Torta je odlično uspela! :D Za model premera 28cm sem uporabila približno za 1/4 več mase (za testo in kremo), pri kremi pa sem na koncu vmešala kar 750ml stepene smetane. Kreme je bilo tako ravno dovolj, da sem jo namazala še po obodu torte, na vrhu pa sem prelila s sopljeno čokolado. Mandljevo testo sem po priporočilu pekla dvakrat in nisem imela nobenih težav s prelaganjem ali rezanjem.

Pri kremi sem bila najprej malo v skrbeh, saj kljub že ohlajeni kremi nisem imela občutka, da bi krema začela želirati. Potem pa sem vmešala stepeno smetano (navadno alpsko in ne rastlinsko) in naenkrat je krema postala zelo kompaktna ter se je odlično mazala.

Doslej še nisem zasledila, da bi kdo opozoril, da je torta tusdi zelo nasitna! Čeprav sem rezala pol manjše kose kot jih dobiš v kaki gostilni/slaščičarni, je bilo ravno prav in kljub mnogim pohvalam, celo navdušenju, ni nihče mogel pojesti še več. Iz polovice torte sem narezala kar tam nekje 10-12 kosov!

Hvala za res odlično napisan recept za to božansko torto!

nina _  

kuha že od: 31.10.2008

Št. objav: 156

Objavljeno 3.8.2011 ob 9:47

Zdravo!

Ta torta pride v poštev za praktično vsak rojstni dan v naši družini in se je nihče ne naveliča, ker je res preprosto odlična. Sedaj pa sem v rahli dilemi, ker bi rada naredila to torto za prijateljico, vendar jo moram transportirati z avtom 1 uro. Bojim se, da bi se krema pričela "topiti" in me zanima, če je kdo že poskušal to prepeljati in ali je bil podvig uspešen ali ne.

Hvala

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 4.8.2011 ob 6:05

Nina, 1 ura transporta ni problem, zlasti ker trenutno ni ravno 30 stopinj. Torta naj bo dobro ohlajena, pa še s kakšnim pingvinom jo lahko obložiš.

alibaba  

kuha že od: 4.12.2007

Št. objav: 328

Objavljeno 14.12.2011 ob 9:19

Spekla biskvit. Tako kot eni mojih predhodnic, se mi je mandljevo testo sesedlo (nikakor pa ni 'pocasto'). Imela sem namen peči dvakrat po pol, ampak sem pozabila. Tako da mandljevega biskvita ne bom rezala, morda orehovega. Zaenkrat kaže odlično, pripravljeno je bilo hitro. Poročam še o kremi in končnem izdelku.

alibaba  

kuha že od: 4.12.2007

Št. objav: 328

Objavljeno 15.12.2011 ob 8:46

Torta je uspela. Biskvitov nisem prerezala, za kremo sem uporabila pol litra smetane, en paket želatine v lističih, ostalo po receptu. Morda malce preveč okusa po smetani... S pol litra smetane je bilo kreme ravno dovolj za eno plast + okrog torte. Dodala sem sliko kreme (sem mešala in mešala, potem pa se je v trenutku strdila...) in torte v prerezu (za občutek, saj kreme res ni dosti...).

roža  

kuha že od: 25.5.2005

Št. objav: 341

Objavljeno 6.1.2012 ob 15:06

Letos je bila naša novoletna torta spečena po temle receptu. Prav vsem je bila všeč - tako tistim, ki prisegajo na sadne torte, kot čokoholikom. Pa tudi očetu, ki si navadno namesto torte za rojstni dan zaželi prosene kaše z jabolki.

polonauran  

kuha že od: 8.12.2011

Št. objav: 8

Objavljeno 5.2.2012 ob 23:12

Zelo vesel

Za rojstni dan sem si spekla tole torto. Bila je božanska, ocena 5+++ Mandljev biskvit sem pekla v dveh delih pa se mi zdi da sem ga preveč zapekla (vsak del sem pekla cca 25 min), zato sem ga rahlo navlažila. Drugič ga bom čas peke skrajšala. Za kremo sem porabila pribl. 0,4l smetane hulala pa je je bilo dovolj, morda celo malce preveč.Naslednji vikend jo spet pečem ker je res izvrstna. Najboljša torta kar sem jih kdaj jedla, vsi so jo zelo pohvalili.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.