valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarina K  

kuha že od: 5.7.2008

Št. objav: 2741

Objavljeno 24.4.2010 ob 18:49

Imam par vprašanj prosim. A se teh biskvitov nič ne navlaži? A je torta potem dovolj sočna?, a je boljše, da se naredi biskvit oz celo torto na dan postrežbe, ali je boljše narediti en dan prej?

Jaz sem mela namen se jo lotit jutri, ker jo rabim za ponedeljek. Končno bom sprobala tale recept, ki zgleda zeloo dobro.

Katarina K  

kuha že od: 5.7.2008

Št. objav: 2741

Objavljeno 24.4.2010 ob 18:54

aha sem že našla odgovore, jo bom malo navlažla z rumom, vodo in sladkorjem kot ostale torte. Upam, da ne bo pokvarilo izvornega okusa, mislim, da ne more škodit malo ruma, naredila jo bom pa kar jutri, da se lepo prepoji do ponedeljka.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 24.4.2010 ob 21:44

Katarina, nič ni treba vlažit, torta je popolna taka kot je po receptu, nič ji ne manjka in nič ni preveč.

Opravka imaš z biskviti brez moke, ki so sočni sami po sebi in so nekaj popolnoma drugega kot kruhasti biskviti, pripravljeni z moko, ki so brez vlaženja res pusti.

Če jo delaš prvič, ti priporočam, da se držiš recepta do zadnje pike in vejice, verjemi, ne boš razočarana.

Katarina K  

kuha že od: 5.7.2008

Št. objav: 2741

Objavljeno 24.4.2010 ob 21:55

Hvala nola to sem rabla. Naredila jo bom točno po receptu, sem bila zelo skeptična, če bi jo navlažila ali ne, da se ne pokvari oksu in je res ne bom. Se bom raje držala recepta. Super hvala!

Katarina K  

kuha že od: 5.7.2008

Št. objav: 2741

Objavljeno 25.4.2010 ob 10:28

evo jaz sem sredi peke.

Imam eno idejo za kremo, ko jo kuhate. Včeraj sem delala rafaello in je v bistvu zelo zelo podobna kremica, le da se pol tista vmeša v margarino, tale pa v smetano.

In sicer, jaz je ne kuham nad soparo, ampak direkt nad ognjem oz na plošči. najprej stepem rumenjake, dodam sladkor in mleko, malo mleka si pa pustim za gustin in pol kot pri pudingu tole vmešam notri. Mi se zdi dosti lažje kot čakanje nad soparo, da se naredi. Je pa treba pazit, da se ne prime posode in res stalno mešati in občasno odstaviti.

In pa želatina se mi v mrzli vodi ne zmehča, sem jo v topli in se je v vroči kremi res lepo naredila. In pa če bi se dalo smetano Hulala, ni potrebna želatina, ampak sem vseeno raje dala navadno smetano, ki je dosti boljšega okusa.

Biskviti so ratali, čeprav je tale mandljev kar,.. zahteven se mi zdi, ampak je ratal :)

Bom poslala slikico, ko bo narejena, prelila jo bom pa z čokolado.

Katarina K  

kuha že od: 5.7.2008

Št. objav: 2741

Objavljeno 26.4.2010 ob 20:53

Torta je bila super. Je že skoraj cela zmanjkala. Delala sem z navadno smetano in mogoče bi edino naslednjič dodala malo sladkorja, ker ga tokrat nisem, ali pa naredila z Hulala. Drugače je res zelo zelo okusna in tudi lepa v prerezu. Prilimam slikice.

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 20.6.2010 ob 11:50

Zelo vesel

Fenomenalna, izvrstna, delala sem jo 2 dni- zaradi časa, en dan biskvite, mandljevega 2x -vsako ploščo posebaj, da nisem potrebovala rezanja in orehovega. Drugi dan- včeraj kremo, ki sem se jo po...mešanju na paro naveličala mešati, saj se ni ...in skuhala raje direkt na kuhalni površini- super uspela,...zložila torto, oblila z mlečno čokoladno kuverturo in danes so prvi jedci bili vsi zasvojeni z njo. Božanska in bo mogla še večkrat ..., sama je nisem poskusila.

Vlažila je nisem nič, uporabila pa sem želatino fix. Ostalo vse po revceptu.

Močno jo priporočam, trud je ob sladkanju in komentarjih- hm, am, bombastična, izvrstna... še kako poplačan.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 10.7.2010 ob 11:55

Vesel

Zares izvrstna torta

Mandljeva biskvita sem pekla ločeno, da rezanje ni bilo potrebno. Res sta bila zelo tanka, a v torti sta izpadla ravno prav debela.

Pri kremi sem namesto četrt dala kar pol litra smetane, pa je bila količina ravno prava.

Na vrhu sem jo prelila s čokoladnim prelivom in okrasila s stepeno smetano, ob straneh pa sem jo namazala s smetano in potresla z mletimi orehi.

Torta je po sili razmer v hladilniku stala dva dneva (s smetano sem jo okrasila šele zadnji dan), okusi so se super prepojili, bila je ravno prav sočna ...

Vse skupaj: enkratno!

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 10.9.2010 ob 14:00

Danes jo ponovno delam Komaj čakam

BORCEK  

kuha že od: 2.1.2010

Št. objav: 66

Objavljeno 21.11.2010 ob 21:11

Zelo vesel

Naredila moji tašči za rojstni dan, smo imeli včeraj zvečer žurko in smo jo tudi že pojedli. Bila je zelo dobra. Sicer sem pa navajena delat biskvit, orehov, mandeljnov ali lešnikov brez moke in nisem imela težav. Sem pa naredila poleg omenjene vanilijeve kreme še čokoladni mousse in sem na orehov biskvit mazala čokoladni mousse, na mandeljnov pa vanilijev. Potem sem jo celo premazala z vanilijevo kremo čez pa še s stepeno smetano in okrasila. Imam tudi na telefonu slikico, samo jo ne znam pripeti. Ko pride kdo od otrok domov, upam, pošljem.

Hvala za idejo in seveda recept.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.