valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Ninja24  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 2692

Objavljeno 21.2.2012 ob 21:26

Hvala nb, ja res je 5 jajc (sem prehitro in malo površno prebrala in pomešala).....mislim, da bo tole res najboljša tortica od treh, ki si jih bom spekla za rojstni dan ;).

Ninja24  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 2692

Objavljeno 25.2.2012 ob 6:25

No, da poročam.....na pogled je tortica lepo uspela, ker imam model malo večji (premer 30 cm) sem količine za mandljev biskvit in kremo povečala za polovico in je bilo ravno prav, tudi mandljev biskvit se je brez težav prerezal na dve tanki plošči. Sem pa v kremo namesto vanilijevega sladkorja že med kuhanjem dodala izpraskan strok vanilije in super diši. Okus pa tudi ne more biti slab, meni je všeč, kolikor sem pomočila prst in ujela kako drobtinico biskvita ;).

spagon  

kuha že od: 12.6.2007

Št. objav: 1133

Objavljeno 4.4.2012 ob 20:30

Zelo vesel

Sem spekla tole tortico atiju za rojstni dan. Delala sem točno po receptu, zelo lepo je uspela, izgled je bil čudovit in po mnenju jedcev je bila to najboljša torta, kar sem jih kdajkoli naredila. Res zelo zelo dobra torta. Mami se že priporoča, da jo naredim tudi za njen rojstni dan. Čista petica!

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 5.4.2012 ob 9:46

Sploh se nisem zavedala, da je bilo o "moji" torti toliko debate (takrat sem bila v Dolomitih). Okusi so pač različni! In na kulinariki je toliko receptov!

Glede vanilije v kremi pa tudi jaz vedno vzamem vanilijo v stroku ali pravi vanilijev sladkor (ne vanilina). Srednja orehova plast je res nekoliko debelejša, vendar je sočna in tudi torta ni nesorazmerna, saj je spodaj in zgoraj tanjša mandljevo-čokoladna plast.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 10.5.2012 ob 18:12

s to razliko teta torta, da ti razumeš, da imamo različne okuse ;) tu in tam pa kdo ne ;)

zanima me kako je kaj čvrsta tale krema. se jo bom spravila v kratkem narediti, pa me vseeno zanima, a je kaj "tresoča" ;) torto bi rada oblekla v tičino maso in jo seveda od strani premazala z masleno kremo. zato me zanima če se bo dala razmazovati po obodu. hvala!

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 10.5.2012 ob 18:58

Zelo vesel

Krema je dovolj čvrsta, pa tudi plasti kreme ne pridejo predebele, tako da ne bi smelo biti problemov pri obmazanju z masleno kremo.

Seveda pa mi je malo škoda, da bo na torto prišla še maslena krema in tičino masa - pač nisem njena ljubiteljica. Vendar, končno lahko kos torte na krožniku "slečeš", še vedno boljše kot narezane čokoladne bananice v kremi (nekaj strani mnenj nazaj!!!). Kot vidiš, bannanna, ima tudi moje razumevanje meje

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 10.5.2012 ob 21:42

hihi, jaz proti masleni kremi nimam nič, ker mi je maslo dobro (ne bi pa same margarine jedla ;) ). Tičino maso pa tudi dam tako na tanko, da so mi jo nazadnje prav vsi pojedli. Torta lažje prenese potovanje če je v tičino masi. in lažje se z njo manevrira, špila odbojko ipd ....

:D

Hvala za odgovor, bom poskusila enkrat.. če ne pa vsaj kremo, ker me zelo zanima ;)

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 11.5.2012 ob 20:13

Tudi jaz nimam nič proti masleni kremi, posebno če je narejena iz kuhane kreme in masla, pa mogoče še s čokolado in praženimi lešniki ...

Samo ta torta se mi zdi, da ima dokaj "delikaten" okus, in zato nisem navdušena niti za "napajanje" biskvita niti za tičino. Sicer pa, saj nisem lastnica recepta, vsakdo si ga lahko pač prilagodi. Saj tudi sama delam tako, pri drugih receptih ...

spagon  

kuha že od: 12.6.2007

Št. objav: 1133

Objavljeno 20.5.2012 ob 21:22

Zelo vesel

Danes smo jo spet jedli. Nič drugega ne morem rečt kot to, da je božanska.

Mme  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 165

Objavljeno 16.8.2012 ob 18:52

Jezen

katastrofa... ne vem, kaj sem storila narobe, ampak recepta sem se držala do zadnje črke, pa mi je šlo VSE narobe. mandljev biskvit se mi je lepo dvignil, vendar mi je takoj, ko sem ga vzela iz pekača, padel dol. visok je bil samo 2-3cm, zato ga seveda niti prerezati nisem mogla. čisto razočarana se nato lotim orehovega biskvita, ki se v pečici še dvignil ni! pečen je bil visok 1cm. potem se lotim kreme in najprej mi masa naraste tako, da sem jo morala 2X predevati v večjo skledo, ko pa sem jo nehala segrevati, mi je upadla na polovico. sploh ni bila posobna pudingu, bila je penasta in kremasta. potem hočem vse to sestavit skupaj in ugotovim, da se je mandljev biskvit skrčil manj kot orehov, zato sem morala orehovega obrezovat, da sem ga dobila v (prilagodljiv) obroč. ko potem torto komaj postavim v končno stanje in jo dam hitro v hladilnik v upanju, da želatina čimprej prime, ugotovim, da mi na dnu iz oboda teče krema. sedaj vsa razočarana čakam na jutri, ko bom torto krasila... upam, da bo vsaj dobra...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.