valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Cornellia  

kuha že od: 11.5.2006

Št. objav: 103

Objavljeno 17.8.2012 ob 8:52

Jaz pa sem Schillerjevo torto delala že velikokrat in mi je vedno uspela. In vedno je bila vrhunska; pravzaprav je to ena mojih najljubših tort. Mandljev biskvit pride res nekoliko tanjši, ampak sočen in rahel ter odličnega okusa. Vedno pa ga pečem v dveh delih, tako da problem rezanja odpade, vanj pa umešam tudi nekaj beljakov, ki ostanejo od kreme. Tudi z orehovim biskvitom nisem imela nikoli težav (tudi temu dodam kak beljak, ki ostaja pri izdelavi kreme, tako da porabim vse).

Kar se kreme tiče, Mme, pa je nisi segrevala dovolj časa. Sama jo pripravim kar na štedilniku (in ne v vodni kopeli), pa nisem imela nikoli težav. Dokler se peni, še ni dovolj segreta. Šele ko se zgosti kot puding, jo lahko odstaviš in ji dodaš želatino. Potem jo ohladiš in primešaš smetano. Če gre vse, kot je treba, je krema že takoj lepo gosta in ne teče.

Upam, da bo torta kljub vsem težavam dobra. Sicer pa se gotovo splača vajo ponoviti (no, ponavljati). Pri nas se tega vsekakor držimo ;)

Mme  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 165

Objavljeno 17.8.2012 ob 17:47

cornellia, tudi jaz sem dodala beljake, kot je avtorica priporočala, pa sta bila biskvita še vseno 3X tanjša, kot na zgonrjih slikah :(

no, torte se bomo lotili zvečer, mal kreme sem pa sprobala in je res zelo dobra. mogoče je bila napaka to, da sem jo nad kopeljo miksala? bi jo morala na roke samo mešati?

Cornellia  

kuha že od: 11.5.2006

Št. objav: 103

Objavljeno 18.8.2012 ob 8:01

Hm, ne vem ... Jaz mešam z metlico, na roke, in ne z mešalnikom. Ampak kot pravim, po mojem si samo premalo časa segrevala. Jaz to počnem kar na štedilniku, ker za segrevanje v vodni kopeli nimam primerne posode (tiste tanke polkrožne), in je hitreje. Če segrevaš nad paro, moraš biti malo bolj potrpežljiva :). Ko se krema še peni, ni še dovolj segreta; jajca in škrob jo morajo povezati do pudingaste konsistence in šele takrat je pravi čas, da jo odstaviš. Je pa krema res zelo okusna.

Za biskvite mi pa ni jasno. Malce sicer res upadejo; biskviti brez moke so tako ali tako bolj rahli. Ampak sploh orehov je bil pri meni vedno zelo spodobne debeline (je pa res, da se po premeru nekoliko skrči). Mandljev biskvit pa drugič res poskusi speči v dveh delih. Bo veliko lažje.

Meni sicer biskviti vedno lepo uspejo. Če bi imela težave, bi pa verjetno poskusila s ščepcem pecilnega praška (ampak res samo ščepcem!), ki se mi sicer bolj kot ne izogibam.

Mme  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 165

Objavljeno 18.8.2012 ob 12:43

hvala za pomoč, jedci so torto sicer hvalili (dobro, da niso vedeli, kakšna bi morala biti hehe :D), meni je bila pa še kar všeč (: če se jo še kdaj lotim, se bom držala nasvetov (:

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 18.8.2012 ob 13:26

Kaže, dam sem vedno od doma, kadar se z "mojo" torto nekaj dogaja.

Glede biskvitov res ne vem, kaj naj bilo narobe, Cornelia je že vse povedala, tudi jaz priporočam, da mandljevega spečemo v dveh delih.

Glede kreme (ki jo vedno delam nad paro) pa je bistveno, da jo delaš v KOVINSKI posodi, ne v plastični ali stekleni. Tudi jaz jo mešam z metlico, ne z mikserjem. In tudi posebna potrpežljivost ni potrebna, razen če delam torto 30 cm, za katero vzamem 1,5 mase.

Daj, Mme, le še kdaj poskusi.

IvanaF  

kuha že od: 17.9.2010

Št. objav: 16

Objavljeno 11.10.2012 ob 13:32

Zdravo,

na kratko me zanima- kako dolgo tale torta zdrži v hladilniku?

Bo predolgo stala,če jo jutri (petek) spečem za nedeljo? Imela bi pokrito s folijo v hladilniku,v nedeljo bi jo še okrasila. Nujno prosim za mnenje!!! Hvala

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 11.10.2012 ob 13:51

Ivana, mislim, da bi torta morala zdržati od petka do nedelje, čeprav so bolj "zdržljive" torte z masleno kremo. Če bi si lahko stvari uredila tako, da bi biskvita npr. spekla v petek, kremo pa naredila v soboto, bi bilo pa gotovo boljše.

Pri meni pa so navadno torte tako in tako "dnevno sveže", vstanem npr. ob 5h in tam enkrat po 8h je torta gotova (brez posebnega okraševanja).

IvanaF  

kuha že od: 17.9.2010

Št. objav: 16

Objavljeno 11.10.2012 ob 18:56

Hvala za odgovor Teta torta! LP

jancika  

kuha že od: 3.3.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 2.2.2013 ob 21:24

Lepo pozdravljeniProsim za pomoč,ker v peki tort nisem ravno doma,me pa tale torta zelo zelo mika.In ker bo jedcev malo več, sem se odločila,da torto spečem v pekaču velikosti 37x25cm.Zanima me ali bi bilo preveč,če vse sestavine podvojim ali je bolje,da delam z eno maso in pol?

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 3.2.2013 ob 2:21

Jancika, malo računanja mi pravi, da bo potrebna dvojna masa.

- Mandljev biskvit delaj dvakrat.

- V pekač daj peki papir, zlasti če ne moreš razkleniti oboda.

- Upam, da res imaš kovinsko posodo, v kateri boš stepala kremo, in ne odnehaj s stepanjem nad paro, dokler krema nima konsistence vročega pudinga.

- V kremo lahko mirno daš 3 smetane.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.