valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Jerča  

kuha že od: 24.11.2006

Št. objav: 146

Objavljeno 17.3.2010 ob 16:10

Zelo vesel

Odlična tortica, ampak jajc je pa res kar malo preveč...

menta  

kuha že od: 30.9.2007

Št. objav: 15

Objavljeno 21.3.2010 ob 1:11

Vesel

draga teta torta, Schillerjeva torta je presegla vsa pričakovanja (ki so bila zelo visoka glede na vse pohvale in slikice) definitivno bo pri nas spet na sporedu (komaj čakam, saj sem od te uspela zmazati le majcen košček, tepli so se zanjo ;P) čista petka, slikica sledi...

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 30.3.2010 ob 14:09

Vesel

Za veliko noč bo po nedeljskem kosilu se že veselim peke!

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 30.3.2010 ob 20:33

Kruhy, pa mandljev biskvit peci v dveh delih, da ne bo kakšne "nesreče"!

bosa  

kuha že od: 14.2.2006

Št. objav: 247

Objavljeno 6.4.2010 ob 10:34

Tudi jaz sem tortico pekla za veliko noč, pa mi krema ni ratala :( Zgleda da bi mogla kremo kar na ognju kuhat,ker se mi nič ni zgostila v kopeli vroče vode. A mi lahko katera pove....kuhate kremo kar na ognju, ali v kopeli vode, ki vre na štedilniku?

Nisem obupala...naslednji vikend grem zopet v napad :D

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 6.4.2010 ob 10:41

Draga bosa, mislim, da se kuhanje na ognju ne bi obneslo, ker je preveč rumenjakov.

Edino razlago za to, da ti kuhanje kreme nad paro ni uspelo, si lahko predstavljam v tem, da si stepala v plastični posodi. Posoda za stepanje nad paro mora biti KOVINSKA, npr. nekaj takega

http://www.backfun.de/?bnr=SN199400

ali kaj podobnega. Plastika ali steklo namreč ne prevajata dovolj toplote.

Povej, ali sem prav uganila.

Tak kotliček je sicer investicija (kdaj imajo pri Eduscho tudi kakšno cenejšo verzijo), vendar velikokrat pride prav. Jaz sem ga vajena že od doma - moja babica je imela medeninastega, ki je bil enako učinkovit, vendar je bilo potrebno potem kremo dati ven iz kotlička, da ni dobila okusa po kovini.

bosa  

kuha že od: 14.2.2006

Št. objav: 247

Objavljeno 6.4.2010 ob 11:01

Ja, teta....prav imaš. Na to pa sploh nisem pomislila. Hecno mi je bilo, ko sem poskušala kremo, pa nič ni bila topla :( Ojoj...

Moram pogledati po kuhinji, mogoče imam kaj podobnega, da bi se dalo uporabiti.

Vsekakor mi bo ratalo, ko se naslednjič lotim zadeve.

Hvala za info. Sicer pa...torto sem kljub tekoči kremi sestavila, pa je ful dobra, edin kreme ni kaj dosti ostalo, ker je stekla.

Hvala...drugič bo boljše!

Barolina  

kuha že od: 1.2.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 6.4.2010 ob 13:15

Jaz pa ravno pečem drugi del mandljevega biskvita. Prvi se mi je totalno ponesrečil. Ko sem hotela odstranit dno pekača, ni in ni šlo ... nevem ali ni bil dovolj pečen al sem premalo namazala pekač. Spekla bom še drugi-orehov biskvit in bom probala potem torto nekako sestaviti. Upam, da bo torta vseeno dobra, čeprav bo malo nižja ... držite pesti ;-))

sikamaco  

kuha že od: 22.11.2006

Št. objav: 47

Objavljeno 6.4.2010 ob 15:08

Ta vikend sem bila zelo pogumna, saj sem torto spekla za rostni dan, čeprav na tem področju nimam ravno prevelikih izkušenj. Z vašo pomočjo in z vsemi vašimi nasveti, mi je uspelo speči izredno lepo torto, baje pa je bila tudi izredno dobra. Sem jo oddala in je niti probala nisem, tako da bo potrebno ponoviti vajo ta vikend.

Za kremo sem uporabila 1,5 mase in je bilo dovolj tudi za namazati povrhu in po obodu. Za kuhanje kreme sem uporabila kar dva različno velika lonca iz rosfrajeve garniture, se je super zgostila. Mandljeva biskvita sem spekla dvakrat, dodala pa sem tudi beljake od kreme.

Še enkrat hvala za vse nasvete in prijetno peko vam želim.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 6.4.2010 ob 15:34

Zelo vesel

Barolina, predlagam ti, da drugič uporabiš peki papir za oblogo tortnega modela. Ne samo za peko te torte, ampak skoraj vse se na papirju lepše speče pa še čiščenja je na koncu manj.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.