valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Barolina  

kuha že od: 1.2.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 6.4.2010 ob 19:48

Vanja ja ... samo v tem je bil problem ... torto sem delala celih 6 ur, ker sem 2 x pekla mandljev biskvit ... vmes že skoraj obupala, ker nisem dobila iz modela za torto ne prvega in ne drugega dela mandljevega biskvita. Model sem namazala z maslom in še potresla z moko, ampak se je biskvit zelo zelo prijel modela. Za znooooret ... ;-)) No, ampak ker sem vedela, da je torta res dobra (naredila mi jo je sestra za RD) sem imela voljo, da dokončam zadevo. Orehov biskvit se mi je lepo spekel (tukaj sem potem uporabila peki papir, nevem zakaj se tega prej nisem spomnila ... ;-((( Ker nisem imela doma več mandljev, sem spekla še en orehov biskvit. Na koncu sem imela pečena 2 orehova biskvita in 2 mandljeva, ki pa sta bila zelo "razcefrana" na koščke, ampak vseeno zelo okusna.

Potem sem naredila kremo in se tudi ni in ni hotela strditi, kljub želatini. Očitno sem jo premalo časa kuhala nad soparo? Ko se je krema malo strdila sem v model za torto najprej položila orehov biskvit, namazala s kremo, nato polagala koščke mandljevega biskvita, dodala kremo in še na koncu drugi orehov biskvit.

Torta ne bo ravno taka kot bi morala biti, ampak upam da bo vseeno dobra.

Vanja, škoda da nisem prej prebrala tvojega nasveta s peki papirjem in bi bila torta narejena v bistveno krajšem času. Kljub tako dolgi izdelavi te torte, se jo bom še lotila, ker je res super.

Barolina  

kuha že od: 1.2.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 7.4.2010 ob 9:43

Imam še eno vprašanje za vse vas, ki ste že delale to torto ... nikoli nevem ko delam kreme, ki se kuhajo nad paro ali je prav ali ne, da se posoda v kateri kuham kremo stika z vodo ali ne???? Ali mora voda v spodnji posodi vreti ali ne? Krema se mi ni in ni hotela strditi - ali sem jo mogoče premalo dolgo kuhala ... res je, da krema ni bila ravno vroča, ampak malo mlačna ... ali je v tem bil problem???

bosa  

kuha že od: 14.2.2006

Št. objav: 247

Objavljeno 7.4.2010 ob 10:07

No, jaz sem kar včeraj ponovila vajo in mi ni žal. Kremo se kuhala nad vodo, ki je spodaj vrela in lepo mešala v kovinski posodi. Vse se je dobro izšlo. Hvala teta. Aja, pa petko bom dala..haha

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 7.4.2010 ob 12:13

Barolina, načelno naj bi posoda, v kateri kuhamo kremo, ne imela stika z vodo, ki vre, krema naj bi se torej kuhala nad paro. Vendar to za zadevo ni čisto bistveno, če pridno mešaš (jaz to delam z ročno metlico, ne z mikserjem). Sumim, da je šlo pri tebi za isti problem kot pri bosi, da namreč nisi stepala v KOVINSKI posodi, ampak v plastični ali stekleni, potem se seveda krema ni mogla segreti in zgostiti.

Krema se mora nad paro zgostiti toliko, da postane podobna pudingu, nato še vroči dodamo namočeno želatino in jo ohladimo toliko, da se ZAČNE strjevati. Potem ji primešamo stepeno smetano.

Glede mandljevega biskvita: res se rad nekoliko prime na dno. Meni se peki papirja za biskvite ne ljubi uporabljati (še za rulado ga ne, pa nimam težav). Ravnam tako: ko je biskvit pečen, grem z nožem ob robu, da se biskvit loči od oboda, in obod razklenem. Potem grem z dolgim, tankim nožem med biskvitom in dnom modela, da se loči od dna, in ga obrnem na mrežo ali tortni pladenj. Ni verjetnosti, da bi se spremenil v koščke. Problem nastane samo, če ga moramo prerezati. Zato ga tudi jaz sedaj pečem v dveh modelih - imam še srečo, da imam dovolj veliko pečico, da lahko oba modela pečem hkrati.

Povej, če te še kaj zanima. Upam, da boš naslednjič imela manj problemov, 6 ur je res preveč tudi za tako dobro torto.

Barolina  

kuha že od: 1.2.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 7.4.2010 ob 15:24

Kremo sem kuhala v "rosfrei" posodi, samo pomojem ne dovolj dolgo. Krema je bila mlačna in ne vroča. Tudi jaz sem mešala z ročno metlico.

Meni tudi ni kaj preveč všeč peki papir (zelo zoprn mi je za rezat), zato sem model za torto res dobro namazala in še posula z moko tako kot piše. Mogoče je krivo tudi to, ker je model res že star in malo obrabljen? Drugič bom zagotovo uporabila peki papir ;-)))

Pa hvala teta torta za hitr in jasen odgovor ...

tilenboc  

kuha že od: 30.6.2004

Št. objav: 221

Objavljeno 7.4.2010 ob 17:28

Za dvojno količino kreme ponavadi potrebujem več kot 20 minut, da se mi začne gostiti. s tem, da imam zgornji lonec vedno pomočen v vrelo vodo, drugače bi verjetno trajalo kar precej več časa. Toliko za občutek.

Lep dan.

Barolina  

kuha že od: 1.2.2007

Št. objav: 50

Objavljeno 7.4.2010 ob 21:44

SUUUPERRRR torta ... naredila sem jo teti za rojstni dan. Čeprav mi je šlo pri peki torte skoraj vse narobe ;-))))), je bila zelo zelo okusna in tortica je bila zelo pohvaljena. Vsekakor jo bom še naredila!!! Upoštevala bom nasvet Vanje in obvezno v model dala peki papir in še kremco bom malo dlje kuhala ... punce hvala vam za vse odgovore. Tortica si zasluži čisto 5-ko.

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 21.4.2010 ob 14:32

Vesel

No evo mene....torta narejena. Moram rečt, da jo še danes hvalijo (po enem mesecu). Sem ponovno naredila eno torto, ki jim je bila tudi ful dobra pa so rekli, da bi raje spet to - skratka torta je odlična!! Pri receptu nisem imela večjih težav. Kremo sem naredila res tik tak. En problemček pa je nastal pri mandelj. bisvitu. Ja, pekla sem ga v dveh delih (hvala Teta torta za nasvet) ampak mi ni nič narasel. Tako, da sta bili ti dve plasti rjavega biskvita kar tanki. Po pravici povedano, nihče ni niti opazil :-P Je pa zelo narasel orehov biskvit in bi ga z lahkoto prerezala na pol, pa nisem reskirala. Skratka čista 5! Mislim, da jo bom morala v soboto ponovno speči

kruhy  

kuha že od: 15.3.2007

Št. objav: 310

Objavljeno 21.4.2010 ob 14:39

Aja še to naj pripišem: kremo sem povečala z 0,5 l stepene smetane

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 22.4.2010 ob 12:16

Vesel

Še moja izkušnja :) Kremo sem ob stalnem mešanju segrela do 70 stopinj Celzija in potem se je lepo zgostila. Biskvit sem prerezala z nožem za pršut in preložila na dva kartonska podstavka za torte :) Glede na vse pohvale komaj čakam, da jo zvečer razrežemo in poizkusimo.

Fina je :) Nismo zdržali do večera :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.