valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15822

Objavljeno 9.6.2008 ob 19:25

Tako. Torta, ki sem jo imela "namerkano" že odkar je recept objavljen v bazi, je narejena. Za maminih 70 let sem se opogumila. Sicer sem teti torti verjela že na besedo, da je torta prefinjena, pa po receptu se tudi da kaj malega presodit, a vse to pozabiš, ko torto okusiš že med dokončavanjem, kaj šele potem, ko je gotova in prepojena.

Delala sem v jo v velikem pekaču v velikosti pečice, torej tam nekje okoli 43 krat 30 cm, temu ustrezno sem povečala količine. Za eno podlago iz mandljevega testa sem uporabila količine kot je navedeno v receptu za okrogel model, spekla sem dve podlagi mandljevega testa. Orehovo testo sem naredila s količinami, navedenimi v receptu in je malo tanjše, kot ob sestavljanu torte veleva recept, a upam, da teta torta tega ne bo imela za preveliko odstopanje.

Krema je prva liga. Navedene količine sem povečala za polovico in se je lepo izšlo. Krema nad paro se mi sicer ni kaj prida zgostila, tudi ko sem jo stepala v mrzli vodi je čez čas na dnu nastala tekočina, na vrhu pa pena. Se nisem kaj preveč razburjala in sem se naredila, da tega sploh ne opazim,premešala sem tako tekočo kremo s sladko smetano in konec je bil srečen. Sem plasti s kremo mazala po obrokih - najprej na testo le tanka plast kreme in ko se je strdila, še malo kreme, pa vmesno testo, znova nanos kreme v dveh rundah in tako do konca. Vse se je lepo strdilo, krema je rahla, o okusu sem pa že rekla, da je božanski.

Poleg reform torte, ki je pri nas praznična (božič, okrogli rojstni dnevi) in torte s šampanjcem (no, penino, če smo čisto natančni) je zdaj ta torta med našimi "top five" (zraven je še čokoladna mousse torta z jagodami in torta malakoff).

Teta torta, hvala za ta recept, je končni izid vreden truda in časa. Slikico tudi pošljem, rada bi torto poslikala tudi, ko bo razrezana.

Ne petka, petnajstica za ta recept. Mamamia

gobica1402  

kuha že od: 21.7.2007

Št. objav: 472

Objavljeno 4.7.2008 ob 11:43

Kaj lahko dam namesto orehov, ker jih trenutno nimam doma? Torto bom spekla danes zato rabim nasvet. Ali lahko dam kokos, mogoče čokolado, kakav? Ali naj v skrajni sili dam moko in koliko? Ali naj bodo vse tri plasti iz mletih mandeljnov?

Prosim za nasvet ker bo to šele moja druga torta.

Hvala.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 27.7.2008 ob 22:15

Še zmeraj najboljša torta od vseh. Danes sem jo zlagala skupaj v tistem modelu brez dna iz hoferja in je prišla tako čedna, da mi jo je bilo skoraj škoda prelivati s kremo. Nič ne pacam več po njej s smetano niti s čokolado, ker se mi zdi, da sta biskvita s kremo popolna in da ni potebno ničesar dodajati ali izpuščati.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 28.7.2008 ob 8:12

Vidim, da se je nabralo nekaj mnenj ob "moji" torti.

Mamamia, vesela sem, da je torta uspela, čeprav si ne morem predstavljati, zakaj se ti krema nad paro ni zgostila - toliko jajc in še gustin! Mislim si lahko le, da si prehitro odnehala. Res pride tako gosta kot puding. Toda, konec dober, vse dobro.

Gobica, medtem si gotovo že rešila zadevo. Jaz bi v skrajnem primeru tudi v srednji del dala mandlje, vendar bi se mi zdelo za to torto vredno iti ponovno v trgovino ali vprašati sosedo, ali ima kaj orehov.

Nola, hvala za pohvalo, jo cenim. Tudi sama sem pred kratkim ponovno naredila to torto, iz poldruge mase (model 30 cm), na posebno željo za prijateljičino srebrno poroko. Izzvala je veliko navdušenja, tudi gostja, ki navadno ne mara tort (ji verjamem, ker je videti boj anoreksična), si je zaželela še drugi košček!

Vlado  

kuha že od: 1.8.2002

Št. objav: 547

Objavljeno 10.10.2008 ob 10:55

Sem ljubitelj bolj lahkih smetana&sadje tort. Ampak ta torta je pa res odlična v vseh pogledih in še bo na sporedu. Vsi ki so jo jedli, so bili navdušeni, slišati je bilo tudi: "Najboljša torta do zdaj".

Recept je odlično napisan, tako, da izdelava ni prezahtevna, oz. "rata" iz prve. Zahteva le nekaj več časa. Tudi cena torte je, glede na to, kaj pokaže, zelo ugodna.

Torte nisem posebej krasil, le prelil sem jo z ostankom kreme in je bila tudi na oko kar lepa. Za kakšno praznovanje pa se bo potrebno bolj potruditi.

Bilo je nekaj vprašanj glede želatine v prahu, mirno lahko vsipate celo vrečko, saj malo več želatine še nikdar ni pokvarilo kreme. Kreme s klasično želatino pa se strjujejo zelo počasi.

Nekdo je omenil tudi, da je v torti preveč jajc. To je res, jajc je kar dosti, vendar gre za sladico, ki se ne je vsak dan. Glede na količino jajc pa je torta presenetljivo lahka. Mogoče bi si namesto jajčne kreme lahko umislili kremo z vanilijevim pudingom in smetano. Vendar pa to ne bi bila več Schillerjeva torta.

Teti Torti pa hvala za recept, lp.

Pecenka  

kuha že od: 23.1.2007

Št. objav: 225

Objavljeno 12.10.2009 ob 15:19

Nam je bila zelo všeč. Nekateri niso verjeli, da je brez moke :)

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 15.10.2009 ob 22:10

evo, prvi korak v izdelavi je že narejen in sicer prepisan recept. haha. sem pa brala da imate težave s prelaganjem biskvita in da iščete prelagalce. jaz takšne torte prelagam s plastičnimi pogrinjki za na mizo. se dobijo mehki, trdi, okrogli, prvokotni....

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 16.1.2010 ob 21:32

Najprej sem spekla čokoladno-mandeljev biskvit, za katerega predvidevam, da sem premalo časa pekla, kljub temu, da je bil nož po preverjanju čist. Med hlajenjem se je namreč sesedel in ga nisem niti poskusila prerezat. Biskvit je odličen!

Potem sem naredila orehovega, ki je prav tako odičen. Ta se je med ohlajevanjem skrčil po premeru za kakšna 2cm. Nimam pojma zakaj!

V kremo, ki ima sicer okus vanilijevega pudinga, sem dala nekoliko več želatine, tako da je bila bolj kompaktna kot na sliki mamamie.

Mandeljevo testo sem obrezala ravno toliko, da je bil oblat dovolj majhen za manjši tortni model. Na to sem nalila skoraj vso kremo in pokrila z orehovim biskvitom. Tega sem navlažila s tremi žlicami ruma. Po približno dveh urah v hladilniku, sem torto premazala z ostankom kreme in okrasila s čokoladnimi kosmuljicami. Krema je bila 1,5 cm visoka in se je krasno obnesla.

Torte sicer zelo poredko pečem, ampak odslej bom namesto mokastega biskvita, spekla enega ali oba po tem receptu in polnila z različnimi kremami. Slikica prihaja.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 17.1.2010 ob 18:51

Veš, Vanja,mandljev biskvit res pride precej nizek in "moker", ker v njem ni moke. Vendar sedaj tudi jaz upoštevam nasvet, da ga pečem v dveh modelih (imam dovolj veliko pečico, da to naredim hkrati), in potem ni problemov z rezanjem. Orehov biskvit se tudi nekoliko zmanjša iz istega razloga, vendar to ni problem, pride pač tam krema tudi po obodu. Glede kreme pa vidim, da nisem v recept napisala, da uporabimo bourbonski vanilijev sladkor ali strok vanilije. Potem ne boš več rekla, da ima okus po vanilijevem pudingu!

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 17.1.2010 ob 20:34

Uh, teta torta, uporabljam samo burbonsko vanilijo. No, okusi obeh biskvitov in kreme se na koncu lepo prepletajo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.