gratiniranje,kuhanje,pečenje,vegetarijanstvo,glavne jedi,priloge

Kraljevski krompir

slasten, gratiniran krompir!

mansaj  
Kraljevski krompir
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

krompir (olupljen in narezan na tanke rezine)

mleko

smetana

maslo (1 žlica)

sol

poper

česen

nariban sir

Postopek

Glede na količino krompirja vzamemo mleko in smetano (cca. pol litra tekočine na 1 kg krompirja).

Mleko in smetano zavremo v večji kozici, dodamo maslo in strt česen. Dodamo narezan krompir in kuhamo približno 5 minut. Jed postane gostljata, ker krompir izpusti škrob. Vse skupaj posolimo in popramo.

Medtem pripravimo pekač, katerega namažemo z maslom. Krompir pretresemo v pekač in ga posujemo s sirom. Pečemo, dokler ne postane zlato rjavo zapečen. Pred serviranjem pustimo, da se malo ohladi.


Opombe

Tak krompir je odlična glavna jed, lahko pa popestri kakšno slavnostno kosilo ali večerjo.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 23.3.2016 ob 20:33

Kraljevsko ime in prekrasna fotografija sta me premamili, da sem se odločila pripraviti krompir na malo drugačen način. Uporabila sem rumen mokast krompir in ga v mleku s sladko smetano kuhala približno 10 minut, poleg v receptu naštetih sestavin sem dodala še ščep mletega muškatnega cveta.

Pekač sem obložila s peki papirjem in nanj naložila na kolute narezano eno kranjsko klobaso (neskuhano) in popekla v pečici, medtem ko se je krompir kuhal v mleku. Kranjska klobasica se je v tem času lepo popekla in spustila malo maščobe, zato sem opustila maslo (za namazati pekač). Krompir in kremasto tekočino sem po žlicah naložila na narezano klobaso in pekač dala v vročo pečico (225°C).

Po 15 minutah peke sem po vrhu zlila zmes enega jajca in ene male kisle smetane, v katero sem vmešala eno pest naribanega edamca. Po vrhu sem enakomerno naložila še eno piščančjo hrenovko, narezano na tenke kolutke, nato pa potresla z dvema pestema naribane mozzarelle in vrnila v pečico za dodatnih 10 minut.

Jed je bila odličnega okusa in (zagotovo tudi zaradi mesnih dodatkov) zelo nasitna (zraven smo jedli radič in regrat v solati), zato nam je ostalo dovolj še za večerjo. Čeprav imam slabe izkušnje s pogrevanjem pečenega krompirja, sem bila tokrat izredno pozitivno presenečena, saj je bila tudi pogreta jed zelo okusna in rahla.

Odličen recept, vsekakor zasluži oceno 5! Obogateno različico kraljevskega krompirja sem fotografirala in poslala dve fotografiji.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 23.3.2016 ob 20:40

Vesel

A muškatni cvet sama zmelješ? Ker v trgovini se, kolikor vem, dobi le cel, pa še ta zelo redkokje.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 23.3.2016 ob 21:40

Zelo vesel

Rimljanka, uporabljam celega in mletega, oba sta bila nedavno kupljena v Ljubljani, celi v Hiši začimb na Trubarjevi, mleti pa se dobi v poslovalnicah Sanolabor. Pri obeh ponudnikih je možno tudi naročilo preko spleta. Celega uporabljam v glavnem pri kuhanju juh (goveja, kokošja, grahova, porova itd.) in enolončnic, mletega pa predvsem v krompirjevih in mesnih jedeh, krušnem pecivu in nekaterih sladicah. Zelo rada uporabljam tudi muškatni orešek, mleti in sveže nariban, ampak plemenita, žlahtna aroma muškatnega cveta mi je mnogo ljubša .

MiriBon  

kuha že od: 25.10.2011

Št. objav: 1764

Objavljeno 24.3.2016 ob 8:11

Najprej sem mislila, da si se zatipkala, ko si napisala 'cvet' namesto 'orešček', po hitrem iskanju pa vidim, da dejansko obstaja tudi 'muškatni cvet :o

Me pa zanima, kaj narediti z mlekom, v katerem se je kuhal krompir. Ga dolijemo v pekač, potem ko enkrat razporedimo krompir?

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 24.3.2016 ob 9:31

Ne, MiriBon, nisem se zatipkala , tule sta povezavi na dve fotografiji za vse, ki še ne poznate muškatnega cveta: http://alesframa.com/img/cms/macis3.png in http://867815925.r.lightningbase-cdn.com/wp-content/uploads/20

Glede mleka: upoštevala sem razmerje iz recepta 1 kg krompirja : 0,5 litra tekočine (mleko in sladka smetana). Po 10 minutnem kuhanju mi ni ostalo skoraj nič tekočine, saj je krompir že v tistem času vse "popil", tisti gostljati preostanek mleka sem seveda zlila v pekač. Ko objavijo poslani fotografiji, se bo lepo videlo, da se da kraljevski krompir lepo "razrezati" (pravokotne kose sem rezala s silikonsko kuhinjsko lopatko, da ne poškodujem pekača) in naložiti na krožnik v enem, lepem in nepoškodovanem oziroma nerazpadlem kosu, saj mokasti krompir vpije vso tekočino in se lepo poveže. Sem pa upoštevala nasvet avtorice recepta in po peki pustila krompir počivati dobrih 10 minut, preden sem ga narezala in postregla.

Pri nas bo kraljevski krompir zagotovo kmalu spet v pečici in na krožnikih!

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 24.3.2016 ob 9:54

Hvala za informacije o mletem muškatnem cvetu, Katarinči.

MiriBon  

kuha že od: 25.10.2011

Št. objav: 1764

Objavljeno 24.3.2016 ob 11:51

Super, hvala!

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 24.3.2016 ob 15:36

Zelo vesel

Z veseljem pomagam (z nasveti in informacijami, drugače ne morem ) še kdaj drugič.

Morda le še to - uporabila sem zlato-rumeni krompir z rdečo lupino sorte Bellarosa, ki se za pripravo kraljevskega krompirja odlično obnese, saj vpija tekočino, rezine ohranijo obliko in ne razpadejo (je ravno prav mokast), hkrati pa so rezine kremaste, mehke, ne pa voščene oziroma krhkosteklaste.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 11.5.2016 ob 15:57

Vesel

Znova sem pripravila kraljevski krompir, tokrat s podloženimi kolesci dimljene klobase za kuhanje, na krompir sem naribala zelo aromatičen starani sir ter prelila s prelivom iz kisle smetane, dveh jajc in ščepca muškatnega cveto v prahu. Zlato zapečene narezane kose sem postregla na rukoli, zraven pa smo si privoščili še mešano solato (kristalka, zeleni del mlade čebule, paradižnik, česnovo olje od vloženih posušenih pelatov, beli balzamični kis). Res kraljevska kombinacija okusov!

Cinnamon Stick  

kuha že od: 9.3.2011

Št. objav: 371

Objavljeno 20.5.2016 ob 11:04

Všečna priloga. Krompir sem pokuhala v mešanici mleka in kisle smetane. Naslednjič bom samo malo bolj začinila s kakšnim majaronom, šetrajem,...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.