valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jancika  

kuha že od: 3.3.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 3.2.2013 ob 8:26

Zelo vesel

Teta torta,hvala za nasvete.Tudi sama sem razmišljala bolj o dveh masah,čeprav po mojih izračunih bi bila masa in pol dovolj-bojim se, da biskviti ne bi bili previsok.Pekač imam tak,da lahko odstranim robove,tako da tu ne bo nek problem.Pri izdelavi kreme pa bom upoštevala tvoje nasvete.Bisvite imam namen peči v sredo,v četrtek torto namažem in okrasim,v petek pa bo ravno pravšnja.

Še enkrat hvala za recept,ker to torto lahko jedo tudi tisti,ki imajo celiakijo,ker je brez grama moke.

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 3.2.2013 ob 14:16

Vesel

jancika, ni čisto brez moke, kak gram se najde v drobtinah (če so mišljene krušne, seveda)

lp

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 3.2.2013 ob 17:05

Jancika, Mišzmoke ima seveda prav, v orehovem biskvitu so predvidene krušne drobtine. Ko sem sama že večkrat pekla to torto za celiatike, sem drobtine namlela iz brezglutenskih otroških piškotov (npr. Spar). Ostanek piškotov sem podarila gostji s celiakijo, jih je z veseljem vzela za trenutke, ko ji bo "padel cuker".

jancika  

kuha že od: 3.3.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 3.2.2013 ob 22:55

Vesel

Joj, hvala teta torta in mišzmoke.Sploh nisem pomislila na to,čeprav je čist logično.Probala bom dobit prav drobtine za celiakaše,upam,da jih kje najdem ,ali pa bom upoštevala nasvet glede brezglutenskih piškotov.Še boljša ideja.

jancika  

kuha že od: 3.3.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 9.2.2013 ob 18:52

Zelo vesel

Torta uspela v nulo in pohvale so kar deževale,meni pa je seveda rastel špeh.

Delala sem v pekaču velikosti 37x25.Za orehov biskvit sem delala 2 masi,mandljevo čokoladnega pa sem pekla 2x(cela masa 2x)).Kremo sem prav tako delala iz dveh mas(delala sem vsako posebej),v vsako sem dala pol litra sladke smetane in šest listov želatine.Šlo je vse brez težav.Upoštevala sem nasvete glede peke biskvitov in kuhanja kreme.Pri mešanju nad paro se mi je jajčna masa hitro spremenila v puding,tako,da sem si kar oddahnila.Kreme je bilo dovolj,tako da sem namazala tudi obod torte ,povrhu pa sem prelila s čokoladno glazuro-recept je v bazi.Okrašena sicer ni bila tako kot v slaščičarni,bila pa je bistveno,bistveno boljša.Vse pohvale Teti torti za odličen recept,ki ga je bila pripravljena delit z nami.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 9.2.2013 ob 20:04

Jancika, veš, da sem kdaj pomislila nate, kako ti je kaj uspelo. Vesela sem, da se je dobro izšlo - in tudi da si nas obvestila o izidu.

Glede "slaščičarniške lepote" pa tole: sinoči sem bila na večjem praznovanju, kjer je bila na koncu tudi torta, ki so jo naročili v slaščičarni. Bila je pravokotna, zelo velika, lepa, okrašena z rožicami in tudi s sliko slavljencev na hostiji. Nadev je bil seveda umetna smetana (navadno ji rečete "rastlinska"). Po posebnem dogovoru s slavljencema (ki dobro poznata in cenita moje torte) sem tudi jaz spekla eno, po receptu moje prababice, v obliki knjige, ki pa se seveda po lepoti tudi približno ni mogla meriti s "slaščičarniško". Ko sem ob 3h zjutraj odhajala, je bilo še 3/4 velike torte, moje pa še za nekaj koščkov.

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 26.2.2014 ob 22:18

Zanima me ali bi se dalo za to torto narediti biskvit v pekaču za torto v obliki srca? To je namreč pekač iz katerega se mora testo ko je pečeno ven strestni in ni tako kot je pri okroglem tortnem modelu, ko se model odpre. Bojim se namreč da bi testo razpadlo. Hvala.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 26.2.2014 ob 22:35

Mogoše boljše, da spečeš v okroglem in obrežeš. Ostankov se ne bo nihče branil.

tanja26  

kuha že od: 30.12.2008

Št. objav: 65

Objavljeno 7.4.2014 ob 22:35

Priporočate, da se mandljev biskvit peče dvakrat. Zanima me, če je to mišljeno, da gornje sestavine razpoloviš in spečeš vsak oblat iz polovice zgornjega recepta?

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 8.4.2014 ob 13:12

Da, Tanja, prav tako je mišljeno. Če imaš tako veliko pečico, da ti gresta vanjo dva modela, ju lahko pečeš hkrati. Drugače pa ti svetujem takole (čisto sveže izkušnje od pretekle sobote, ko sem ob začetku pripravljanja torte s premerom 30 cm ugotovila, da imam doma samo en model, drugi pa se še ni vrnil iz izposoje): Dobro zmešaj vse sestavine za mandljev biskvit (nekoliko sladkorja prihrani za sneg). Nato stepi sneg iz polovice beljakov (zelo se obnese kakšen dodaten od kreme) s polovico prihranjenega sladkorja. V trdi, a še mazavi sneg rahlo primešaj polovico čokoladno-mandljeve mase in speci. Enako naredi z drugo polovico. Tako testo namreč ne prenese prav dobro, da bi stalo z vmešanim snegom. Zavedam se tudi, da je moj nasvet z dodatnimi beljaki bolj zame, ko so torte vedno "dnevno sveže" = tisti dan zjutraj sem spekla biskvite in naredila kremo, torta je stala v "fresh" predalu v hladilniku 3 ure, nato sem jo odnesla na praznovanje.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.