"Cepkane" paprike

stana.r  Izvor: Srbija
"Cepkane"  paprike
    ozimnica: slani shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: ozimnica

rdeče paprike

sol

kis za vlaganje

olje

(feferoni ali čili)

Postopek

Paprike spečemo, olupimo in očistimo. Narežemo jih na trakove ali natrgamo (zato jih imenujemo ?cepkane?). V posodo damo malo olja in pražimo eno uro. Večkrat premešamo. Solimo po okusu. Če imate radi pikantne jedi, lahko dodate kakšen feferon ali čili. Na koncu dodamo malo kisa za vlaganje (jaz ga dam bolj po občutku ? na približno 6 kg paprik 1 dl kisa za vlaganje).

Kozarce za vlaganje segrejemo v pečici. Paprike damo v vroče kozarce (pomagamo si s širokim lijem ali z zgornjim delom odrezane plastenke). Odprte kozarčke postavimo v vročo pečico za 30 minut. Vzamemo jih iz pečice ter v vsak kozarček na vrh dodamo žličko olja in zapremo.


Opombe

Recept sicer izhaja iz Srbije. Poznam ga pod tem imenom in ne vem, kako bi ga drugače imenovala. S pripravo ?cepkanih? paprik je kar nekaj dela, vendar so res nekaj posebnega.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 10.9.2007 ob 12:42

Migla, moj poklon! Ker vem, koliko časa sem jaz porabila za dobrih 5 kg. Ampak je to tako dobra zadeva, da bom še eno rundo naredila.

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 14.9.2007 ob 11:31

V pečici je moja prva runda cepkanih paprik! Mislim, da so res odlične, vseeno pa imam nekaj pomislekov. Priprava je res zamudna in vsekakor izjemno potratna. Če imam doma štedilnik na drva ne rečem... ampak takole na električnem štedilniku in v električni pečici pa se mi zdi, da gre preveč energije.

Poleg tega obožujem pečene paprike v solati (paprike spečeš, olupiš in preliješ s solatnim prelivom iz soli, popra, olja, kisa, peteršilja in česna). V zaprti posodi solata zdrži kar nekaj časa... In recimo, če se pri lupljenju za solato kak del paprik grdo lupi, potem se mi smiselno zdi narediti "cepkane" paprike.

Pa še nekaj me zanima: ali je končno segrevanje kozarcev, še enkrat pečenje paprik, nato pokrivanje paprik z oljem zares potrebno? Ali je morda katera kakšno fazo izpustila? Je v okusu razlika ali gre za strah, da se ne bi pokvarile? Če je v okusu razlika, potem sprejmem vse faze, sicer pa se mi zdi, da bi lahko kaj izpustili!?!

Sicer pa - končnega izdelka še nisem poizkusila. Že sedaj je več kot odlično (da ne boste slučajno mislile, da grajam recept - kje pa). Imam le pomisleke pri porabi energije in v končni fazi tudi časa.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 15.9.2007 ob 9:46

Jaz sem delala malo "na povprek". Paprike sem pekla v picopeku, katerega sem s silikonskim čopičem malo namazala z oljem. Ohlajene sem olupila, "nacepkala" in dala v kozarce, zalila s hladno mešanico kisa + vode + soli + sladkorja, zaprla in pasterizirala v pečici. Olja nisem dodajala, ker so bile malo naoljene že od peke.

mansaj  

kuha že od: 23.12.2003

Št. objav: 478

Objavljeno 15.9.2007 ob 10:42

Zelo vesel

moja mama jih je tudi naredila in priznala, da so odlične...tri kozarce pa je tudi že razdala

jaz še čakam na pokušino... :)

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 15.9.2007 ob 11:19

Veverica, priprava je res zamudna. Jaz jih pečem pri moji mami, ki ima eno kuhinjo prav za pripravo ozimnice, ter štedilnik na drva. Na tej plošči gre seveda hitreje, kot v pečici. En dan pečem paprike (40 kg), drug dan jih lupim ter iz polovične mase naredim cepkane paprike iz druge polovice pa ajvar. Ogromno dela in truda, na koncu pa tako malo kozarčkov, da kar malo žalostno gledam tisto gajbico s kozarčki. Potem me mami potolaži, da res garaš dva dni ampak po zimi je pa tako lušno, ko odpreš kozarček te specialitete...

Takšna dolgotrajna priprava je najbrž zaradi tega, da se ne pokvarijo. Dodatno praženje da svojevsten, drugačen okus od pečenih paprik v solati. Mogoče bi se dalo tudi poenostaviti, vendar se nekako ne morem odločit, da bi probala na bolj enostaven način. Preveč dela je vloženega, da bi riskirala. Mogoče pa enkrat poizkusim še na takšen način, kot dela Ognjič, da bom videla, če je kakšna razlika. Na ta način so verjetno tudi dobre. Mogoče pa se z Ognjič zmenive in se dobive s kozarčki paprik ter naredive primerjavo :)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 15.9.2007 ob 15:59

Vesel

Ne, ne, stana r., poskuševalki sta že lahko, poskusiti in razsoditi mora pa nevtralen sodnik. Se lahko javim??

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 15.9.2007 ob 16:02

Veverica, v ventilatoskai (v klasični nisem poskusila) pečici se da peči paprike v 3 nivojih, vsak pladenj lepo pokrit z Al folijo, malo napikano, da je "veter" ventilacije preveč ne premetava.

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 15.9.2007 ob 22:04

Končna ocena mojega dela: "cepkane" paprike so zares ODLIČNE!!!!

Ampak mislim, da sejih ne bom več lotila. Ogromno dela, na koncu pa sem pridelala dva majhna lončka... Dvomim, da se jih bom še lotila. Gorenjka pač!!!

Najbrž bi bilo drugače, če bi kurila na kiperbuš ali štedilnik na drva (za ogrevanje v prehodnem obdobju) in bi potem spotoma delala paprike...

Me pa zelo zanima, če je kakšna razlika med klasično in Ognjičino pripravo. Poročaje, če se boste uspele uskladit.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 15.9.2007 ob 22:34

Stana, ti javim, ko bom šla kaj v civilizacijo in se bova dobile na kakšnem kofetku.

Drugače pa sem jih jaz delala po bližnjici, ker predvidevam, da nosi tvoj recept časti vredno tradicijo in takrat še niso imeli teh pokrovčkov, pa so kozarce zapirali s celofanom in je bilo potrebno dati gor olje, da ni prišel zrak v zelenjavo, saj bi se potem pokvarila.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 16.9.2007 ob 14:00

Hehe Rimljanka, res je najbolje, da ti objektivno oceniš. Mislim, da se tudi Ognjič strinja s tem. Torej velja, ze bomo zmenile za kakšen čvek ob cepkanih paprikah.

Veverica, vesela sem, da ti je okus po vsem tem delu všeč. Ja, res je škoda, da pride končnega izdelka tako malo...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.