rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,sladice

Ledena torta Karmen

sočna sladica, ki se kar stopi v ustih

Ledena torta Karmen
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 oseb

Biskvit:

5 jajc

25 dag moke

25 dag sladkorja

1 pecilni prašek

1 dl olja

1 dl vode

2 žlici kakava

Krema:

1 l sladke smetane

20 dag sladkorja

12,5 dag masla

4 jajca

vanilijev sladkor

3 vrečke želatine

kakav

Postopek

Biskvit:

rumenjake, sladkor, olje in vodo zmešamo, dodamo moko in pecilni prašek, nazadnje pa še vmešamo stepene beljake. Vlijemo v tortni model premera 26 cm in pečemo 35 minut na 180 stopinj.

Biskvit poljubno navlažimo z mešanico mleka in ruma.

Krema:

jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepamo nad soparo, vendar pazimo, da nam ne zavre. Ko lepo naraste, odstavimo in ohladimo.

Medtem želatino namočimo v 1 dl mlačne vode in pustimo, da nabrekne (10 minut), nato jo raztopimo nad soparo in vlijemo v jajčno mešanico.

Vse skupaj ohladimo, stepemo smetano in jo dobro vmešamo v maso.

Ločimo zmes na 2 dela in eno polovico obarvamo s kakavom, nato pa s tem napolnimo biskvit.


Opombe

Recept ni moja pogrutavščina, posredovala mi ga je prijateljica, ampak je torta tako dobra, da jo moram deliti z vami, drage-i kulinarice-ki.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 4.3.2008 ob 20:21

Kaj naj bi pomenilo to strumno. Jaz sem svetlo kremo vlila na biskvit ki je bil ravno tako izdatno namočen z enako mešanico. Ko se je krema strdila vsaj približno, sem nanjo ulila temno kremo in nanjo takoj položila biskvit in ga malo z roko, tako z občutkom potapkala, da se je prijel kreme. Krema je pri strani celo malce spolzela izpod biskvita. Šele nato sem navlažila vrhnjo plast. Vse sem potem pustila stat čez noč na hladnem. Torto sem krasila šele naslednji dan. Kot sem že rekla, pa bi rada videla tvoj prerez torte, da vidim kaj pomeni to strumno.

lp Vesna

ela  

kuha že od: 28.9.2006

Št. objav: 735

Objavljeno 5.3.2008 ob 7:53

Hehehe, Reca...pod strumno sem mislila, tako kot vojaki...hec. Tvoja krema se mi zdi bolj čvrsta, samo to. Drugače sem pa enako delala, kot ti. Mi je pa res hecno, da je krema brez masla bolj čvrsta...

ann  

kuha že od: 15.2.2007

Št. objav: 343

Objavljeno 5.3.2008 ob 12:27

Reca, kaj ne poznaš pesmice: Naša četica koraka, strumno in veselo.....

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 5.3.2008 ob 12:43

Seveda jo poznam, ampak sem mislila, da je tukak kak drugačen pomen. No moja krema je sicer bila izredno rakla in mehka. Seveda tudi zelo dobra. Malček ki jo je prvi jedel, je pojedel najprej sredino in šele potem biskvit. Meni v bistvu je zelo pomembno, da so take kreme nekako puhaste. Ne vem kako naj bi drugače povedala. In ta ke prav taka. Naslednji teden bom po mojem delala orehovo torto od 631141. Že zdajle vem, da bom uporabila kar navadno sladko smetano in za krasit tudi ne bom uporabljala marcipana. Bomo videle kaj bo tam nastalo. Vsekakor pa sem se odločila, da bom malo več preizkušala recepte iz foruma. Predvsem kar se tiče sladic. Občudujem pa katko lopatko, da se ji da vse toliko slikat, meni je to velika muka.

lp Vesna

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 5.3.2008 ob 13:13

Vesel

Reca, saj veš, da rada fotkam, muka mi je pa kaj drugega...Zaradi kreme pa se ne sekiraj, da nisi bila sigurna pri izrazu, rajši naj te skrbi, da bo kaj drugega strumnega pri hiši, hih. Saj veš, dobri gospodinji meso v roki zraste. Mal se mi rola že.

Ninja24  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 2692

Objavljeno 8.3.2008 ob 13:52

Vesel

Narejena včeraj, slavljenec jo je ravnokar prevzel in čakam na sms z odzivom. Na sam izgled ni bilo pripomb in glede na to, da sem na koncu polizala skledo od kreme.....njami, misli da niti na okus ne bi smelo biti. Sem pa v vanilijev del kreme dala 3 vanilijeve sladkorje z delci burbonske vanilije, da bo res vanilijeva (diši prekrasno) in nekoliko zmanjšala količino želatine. Ker je bila torta obliki polgrogle (šarlote) sem naredila vsako plast kreme tako, da sem dala plast vanilijeve in plas čokoladne kreme vmes pa višnje, s sokom sem navlažila biskvit. Tako, da po moje ne bi smelo biti slabo

alexis  

kuha že od: 30.5.2006

Št. objav: 884

Objavljeno 8.3.2008 ob 18:32

Vesel

Kaj naj rečem? TORTA JE USPELA. Najlepša hvala predvsem tebi Evamaja, za izčrpna navodila glede želatine. Če bom dovolj hitra jo bom še poslikala in poslala sliko. Kakšna pa je po okusu pa poročam ko jo bomo sprobali. Se mi dozdeva, da bo to prav kmalu.

Aha, uporabila sem želatino v prahu. Ampak mislim, da bi bili 2 dovolj (sem dala 3).

Reca  

kuha že od: 1.3.2004

Št. objav: 3814

Objavljeno 8.3.2008 ob 19:39

Ninja24, jaz burbonsko vanilijo kupim in dam v posodo z navadnim sladkorjem. Tako mi ni treba nikamor dodajati vanilijevega sadkorja, ker ima ves sladkor lep vonj brez kemije.

lp Vesna

Ninja24  

kuha že od: 31.3.2007

Št. objav: 2692

Objavljeno 8.3.2008 ob 21:39

Obljubljeno poročilo o tejle tortici, glasi pa se takole:" Tale torta je nadzemeljsko božanska, zihr bi jo še angelčki jedli, če bi ritke imeli". Tako, da si je slavljenec rezerviral že za drugo leto, da mora bit ravno tako dobra.

Reca, tudi jaz tlačim stroke vanilije v sladkor, ampak mi ga je nedavno nazaj zmanjkalo, tako da sem malo pogoljufala in kupila vanilijev sladkor od Dr. Oetkerja (rjavo-rumena vrečica), ki ima noter koščke burbonske vanilije. Do naslednje peke, pa bo moj domač vanilij sladkor že "zrel".

ela  

kuha že od: 28.9.2006

Št. objav: 735

Objavljeno 10.3.2008 ob 16:11

Evo, slikici sem poslala! No, Reca, ko bosta objavljeni, boš lahko videla, kaj sem mislila pod besedo strumno, hehe...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.