Odkrijte skrivnost pristnega okusa

članek: kulinarika, avtor: GIZ Kranjska klobasa

Priprava in uživanje hrane naj bi prinašala veselje, a kaj, ko je na policah toliko možnosti. Ko kupujemo hrano, ni dovolj razmišljati le o okusu in videzu, pozorni moramo biti tudi na kakovost, varnost in trajnost. Odličen kažipot pri izbiri živil so evropske sheme kakovosti, ki zagotavljajo visoko kakovost in pristnost, hkrati pa prispevajo k ohranjanju tradicije in identitete posameznih geografskih območij.

Evropske sheme kakovosti – zaščiteni okusi Evrope

S simboli evropskih shem kakovosti Zaščitena označba porekla (ZOP), Zaščitena geografska označba (ZGO) in Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP) so označeni izdelki, ki imajo edinstvene značilnosti in za katerimi stojijo dolgoletno znanje in izkušnje. Ko izberete kranjsko klobaso s simbolom Zaščitena geografska označba, ne kupite le dobre klobase, temveč tudi zgodbo o poreklu, tradiciji in visoki kakovosti. Zaščiteni proizvodi so povezani z določeno regijo in/ali imajo poseben tradicionalen način priprave, sheme kakovosti pa jamčijo, da je vsak korak v proizvodnem procesu natančno predpisan in dodatno nadzorovan, kar predstavlja garancijo za pristnost in kakovost živila. Tako lahko brez skrbi uživamo v izjemnih okusih preteklosti, ki z vsakim grižljajem ponovno zaživijo.

Označbe evropskih shem kakovosti nam zagotavljajo, da kupimo kakovostno živilo, narejeno po natančno predpisanih postopkih in ob nadstandardnem nadzoru. 

Kranjska klobasa – pristni okus dediščine

Evropska kulinarika skriva dragocene zaklade, kjer se prepletata tradicija in kakovost, namen shem kakovosti pa je te edinstvene prehranske proizvode zaščititi in ohraniti za prihodnje generacije. Slovenija je zaščitila že 28 proizvodov, med njimi pa posebno mesto zaseda kranjska klobasa, kulinarična mojstrovina odlične kakovosti ter močnih vezi z našimi predniki, njihovimi običaji in znanji. S kombinacijo svinjskega mesa najvišje kakovosti in slanine ter začimbne mešanice soli, popra in česna predstavlja pravi okus dediščine, ki zadovolji brbončice tudi najbolj zahtevnih jedcev.

Kranjska klobasa vedno nastopa v paru, povezanem z značilno leseno špilo, ima blag vonj po dimu in je prepoznavnega, polnega okusa. Je preprosta za pripravo in odlična tako v tradicionalnih kot sodobnih jedeh.

Kranjska klobasa, slovenska posebnost med mesnimi dobrotami, je zaščitena na evropskem nivoju in ponosno nosi simbol evropske sheme kakovosti ZGO.

Okusi kranjske klobase z Juretom Galičičem

Če razmišljate, kaj skuhati, pa nimate idej, imamo za vas odlično rešitev. Na YouTube kanalu Zaščiten okus Evrope – kranjska klobasa lahko najdete različne video recepte z odlično kranjsko klobaso, ki jih je za nas pripravil Jure Galičič. Pa dober tek!

Če kdo ve, kako na sto in en način pripraviti kranjsko klobaso, je to gotovo Jure Galičič, nekdanji tekmovalec MasterChefa in veliki ljubitelj te slovenske dobrote, zaščitene z evropsko shemo kakovosti ZGO.

Pomladna solata s kranjsko klobaso

Sestavine za 4 osebe:
kranjska klobasa
400 g rukole (odlična bo tudi z regratom)
200 g sira gavda
2 spomladanski čebuli
20 redkvic
4 žlice oljčnega olja
2 žlici belega vina
3–4 žličke gorčice
1–2 žlici tekočega medu
sol, poper
orehi

Kranjsko klobaso skuhamo in narežemo na kolobarje. Čebulo narežemo na tanke obročke, redkvice na tanke rezine, sir na manjše kocke. Posebej zmešamo gorčico, vino, med, sol in poper. Dodamo olje in marinado polijemo po rukoli. Primešamo druge sestavine in solato za boljši okus postavimo v hladilnik za 1 uro. Okrasimo z orehi in ponudimo.

Vsestranskost kranjske klobase pomeni, da jo lahko uživamo kadarkoli v dnevu in v vseh letnih časih. Spomladi, ko se razveselimo svežih pridelkov z vrta, vam jo priporočamo v solati.

Ohranimo raznolikost okusov za prihodnje generacije

Evropske sheme kakovosti poleg zagotavljanja pristnosti in kakovosti živil igrajo ključno vlogo tudi pri spodbujanju trajnostne pridelave in predelave hrane ter povečevanju prehranske samozadostnosti in skladnega regionalnega razvoja. S spoštovanjem tradicionalnih postopkov ter posluhom za naravno in družbeno okolje prispevajo k ohranjanju lokalnih posebnosti in kulinarične tradicije. Z EU shemami kakovosti se bogastvo evropske kulinarične dediščine ohranja tudi za prihodnje generacije. Potrošniki torej z nakupom zaščitenih živilskih proizvodov izberemo odličnost, obenem pa podpiramo lokalna gospodarstva in njihov razvoj.

Za vse ljubitelje pristnih okusov, trajnostno ozaveščene potrošnike in zagovornike lokalne samooskrbe je kranjska klobasa z Zaščiteno geografsko označbo prava izbira. S tem živilom ne le odkrivamo okuse naše preteklosti, temveč tudi soustvarjamo prihodnost, kjer se tradicija, kakovost in lokalne posebnosti združujejo v okusnem doživetju, ki kliče po še. Privoščite si jo in dober tek!

Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Za smernice zdravega prehranjevanja obiščite spletno stran Prehrana.si

Naročnik oglasa je GIZ Kranjska klobasa. 

Oglasno sporočilo | GIZ Kranjska klobasa

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti