Nabildane piščančje perutničke

nadevane piščančje perutničke

STEAK  Izvor: Slovenija
Nabildane piščančje perutničke
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 - 6 oseb

40 piščančjih perutničk

8 posušenih žemljic

3 jajca

20 dag slanine

20 dag mozzarelle

mleko

drobtine

sol

poper

muškatni orešček

čebula

česen

med

voda

maslo ali olje za pekač

Postopek

Priprava "mišičnega nadeva":

masa za polnjenje je lahko enaka tisti za kruhove cmoke ali za polnjenje raznih rebrc, prsi, ... Pri nabildanih perutničkah pa bomo tokrat uporabili nekoliko obogaten nadev. "Navadni" nadev je obogaten z nekaterimi sestavinami kot so: mozzarella, pražena slanina, muškatni orešček in malo kisle smetane.

Na drobne kocke narežemo polsuhe žemljice in jih prelijemo s 3 dl mlačnega mleka. Občasno mešamo, da se žemljice lepo prepojijo z mlekom. Dodamo tri cela jajca, prepraženo, na drobne koščke narezano slanino, prepraženo porumenelo večjo čebulo in strok česna. Na drobno narežemo kroglice mozzarele, solimo in popramo, naribamo še malo muškatnega oreščka ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno srednje gosto maso. Po potrebi za redčenje dodamo mlačno mleko oz. za zgoščevanje nekaj žličk belih drobtin. Maso pustimo stati vsaj pol ure, da se spojijo sestavine in seveda pomešajo tudi okusi.

Priprava perutk:

izberemo nekoliko večje piščančje perutničke in jim odstranimo vršičke, da nam pri peki ne zagorijo, in previdno zabodemo manjši špičast nož s strani "bedra" pod kožo. Naredili smo žepek v sredico perutke, nekje na notranjo stran piščančjega komolca. Žepek lahko naredimo tudi z obrnjeno stranjo kuhalnice. Žepek s prsti ali s kuhalnico razširimo in povečamo. Pri tem smo zelo previdni, da ne strgamo kože.

Bildanje (polnjenje) perutk:

za lažje polnjenje je zelo priporočljiva nekoliko redkejša masa, da ne strgamo občutljive, tanke piščančje kože. Previdno s pomočjo žličke nadevamo podkomolčni žepek in s prsti porivamo maso, da se lepo razporedi, v podkožno notranjost perutke. Odprtino zapremo z zobotrebcem.

Ko smo napolnili žepke pod kožo, perutke posolimo, popramo in začinimo po okusu. Vse lepo zložimo v pomaščen pekač in premažemo z medom, ki ga redčimo v topli vodi, za lepo in hrustljavo skorjo.

Pečenje:

pečemo pri cca. 200 stopinjah slabo uro. Zalivanje ni potrebno, ker dovolj vlage izdaja redkejša masa za nadev. Priporočljivo pa je prve pol ure pečenja vse skupaj pokriti z alu - folijo ali s poklopcem pekača.

Priloge:

priloge ne rabimo, ker je priloga sam nadev.

Solata:

zraven ponudimo francosko, krompirjevo ali svežo zeleno solato.

Enologija:

belo polsuho ali suho (špricer) vino.


Opombe

Nabildane perutke je odkril in v času snemanja Terminatorja II. zelo rad konzumiral Arnold Schwarzenegger, zelo dobre pa pripravlja tudi modna oblikovalka Gena O Kelley, ki je zdajšnja soproga Chucka Norrisa. ;)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.