božič,novo leto,kuhanje,jesen,zima,napitki

Jagermaister tete Pehte

coco chanel  Izvor: Slovenija
Jagermaister tete Pehte

Sestavine

Lapuh - cvet marec

Trobentice- cvet april

Trobentice - listje april

Smreka - vršički april-maj

Robida - listi april -junij in september-oktober

Ozkolistni suličasti tropotec april-september

Navadna marjetica - cvet maj - september

Lapuh - listje maj-junij

Kamilica - cvet maj-junij

Gozdna jagoda - listje maj-junij

Brin - zelene jagode maj

Pelin maj-junij

bezeg - cvet maj-junij

Navadni rman - cvet maj-junij

Žajbelj maj- junij

Ajbiž maj-junij

Meta maj-avgust

materina dušica maj-september

Vinska rutica maj

akacija - cvet junij

Borovnice - listi pred zorenjem junij

Bela detelja - cvet junij-julij

Janež - zelen junij-julij

Kumina junij-avgust

majaron junij

Lipa - cvet junij

Širokolistni tropotec junij-avgust

Šentjanževka - cvet junij-avgust

Oreh zelen, zrezan junij

Rožmarin junij-avgust

Srčna moč - cvet junij-avgust

Pravi kostanj - cvet julij

Arnika - cvet julij-avgust

Njivska preslica julij-oktober

Tavžentroža julij-avgust

Navadna melisa julij-avgust

Brin - zrele jagode oktober-november

Sladkor

Postopek

V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.

Izdelava: žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2 kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.


Opombe

Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše.

Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 22.4.2009 ob 14:40

Vesel

Kako pred cvetenjem, saj jih še ni. Tik pred dozoritvijo plodov bo najbolje.

nataly2*  

kuha že od: 21.4.2009

Št. objav: 2

Objavljeno 25.4.2009 ob 14:51

hvala.pri nas drgač že skoraj cvetijo.že neki časa nazaj,sem slisala da so drugač "strupeni" listi,d jih je treba taprav čas nabrat..

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 25.4.2009 ob 19:48

Vesel

Nič niso strupeni, samo nimajo pa vseh učinkovin ob nepravem času. Sicer pa, pri tej pijači je tako ali tako vseeno, če kakšna rastlina manjka ali je kakšna več. Vsaj po mojem mnenju, pa tudi natančne količine niso tako zelo važne.

In še mimogrede: v spisku rastlin je precej nejasnosti, ponekod ni jasno, kateri del rastline je treba nabrati, za cvet divjega kostanja je pa julij zelo zelo napačen mesec, divji kostanj cveti že zdaj (v Ljubljani) oz. bo cvetel prvo polovico maja. Cvetove srčne moči je nesmisleno dodajati, ta rastlina ima učinkovine v koreniki, nabira se jo pozno jeseni do zgodaj spomladi. Itd.

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 26.4.2009 ob 9:09

Drži, kostanj cveti že zdaj, vsaj pri nas. Kar se pa samih rastlin tiče, je pa res veliko nejasnosti (pa tudi pravopisnih napak, navsezadnje je tudi ime pijače napisano hudo narobe). Kot belo deteljo večina razume plazečo deteljo, jaz pa sem dala zajčjo deteljo (Oxalis acetosella), ker je v moji knjigi napisana kot zdravilna rastlina (seveda v majhnih količinah). Upam, da sem naredila prav. Drugače pa za vsako rastlino prej pogledam v knjige ali pa pobrskam po internetu, da vidim, če sploh delam prav. Ta recept sem vzela za osnovo, ker imam še enega drugega in sem oba skombinirala. V tem receptu na primer najbolj pogrešam vijolice.

Upam, da mi bo uspelo.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 26.4.2009 ob 9:52

Rimljanka: saj piše "pravi kostanj" in to sem jaz razumela, da gre za tistega, katerega plodove jeseni nabiramo v gozdovih. Ta res cveti precej kasneje.

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 26.4.2009 ob 10:16

Kateri kostanj je pravi kostanj in kateri divji? Sem malo brskala po internetu in so imena popolnoma zmešana. Ponekod piše, da je divji kostanj tisti, ki raste v gozdu. Drugje pa, da je divji kostanj v mestih.

Tisti kostanj, ki raste po mestih, že cveti, še pred nekaj dnevi sem videla cvetove.

Mogoče bi bilo dobro, če bi se pri takšnih receptih pisala zraven tudi latinska imena, ker bi potem vedeli natančno, za katero rastlino gre.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 26.4.2009 ob 13:48

Vesel

No, zajčja deteljica zanesljivo ni bila mišljena. Bela detelja je plazeča, mislim, da se uporabljata obe imeni (Troifolium repens), korektno po strokovni literaturi je plazeča detelja. Lahko bi pa bila mišljena tudi bela medena detelja, (Melilotius albus).

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) in pravi kostanj (Castanea sativa). Tu pa res ni nobenih nejasnosti.

Če je že res mišljen pravi kostanj, tako ali tako ni definirano, ali so mišljeni ženski ali moški (najbrž ti) cvetovi, pravzaprav so moški vedno v socvetjih, ženski pa pravzaprav tudi.

Meni je povsem jasno, da brez ustreznih strokovnih imen nima smisla pisati teh spiskov. Morda bi vsaj komu to pomagalo, marsikomu pa niti to ne.

Tako najbrž skoraj vsak eno ali dve, najbrž pa kar precej več, nepravih vrst nabere, skoraj zanesljivo tudi kakšno od strupenih.

mambica  

kuha že od: 29.9.2007

Št. objav: 532

Objavljeno 26.4.2009 ob 14:33

Vesel

Zanimivo.

V mojem drugem receptu (z latinskimi imeni) sta omenjena kostanj (Aesculus hippocastanum) ter bela detelja (Oxalis acetosella). Za zajčjo deteljico, ki ima cvetove bele barve in menda sploh ni prava detelja, sem zasledila, da ima kar nekaj zdravilnih učinkov (pozitivno deluje na prebavila in jetra), medtem ko jih plazeča detelja nima. Slednja se omenja samo kot odlična krmna rastlina, zato sem se odločila za zajčjo. Namočila sem njene liste. Upam, da kakšne večje škode ne bo.

Kar se pa kostanja tiče, pa bom vzela cvet pravega kostanja, torej Castanea sativa.

Verjetno pa bom izpustila arniko, ker v moji zeliščarski knjigi piše (še posebej je poudarjeno), da je primerna samo za zunanjo uporabo.

Vsekakor pa bom jeseni sporočila rezultat.

Milan58  

kuha že od: 7.5.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 7.5.2009 ob 18:16

Imam recept za pripravo jägermeistra,ki se mu dodaje po 12 cvetov ali listov.Zanima pa me, kako je z bezgovimi cvetovi ali se jih doda isto 12 na liter ali jih moram dodati manj.

Prosim za nasvet .

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 7.5.2009 ob 19:58

Vesel

Moje mnenje: če boš dodal 12 socvetij bezga, bo njegov okus povsem prevladal........Malo nnavaden recept, brez smisla, bi si upla trditi..... velikost cvetov in listov je tako različna, da.....

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.