valentinovo,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice,slovesnost

Schillerjeva torta

teta torta  Izvor: Avstrija
Schillerjeva torta

Sestavine

mandljev biskvit:

10 dag surovega masla

6 dag grenke čokolade

4 rumenjaki

17 dag sladkorja

10 dag mandljev (neolupljenih, zmletih)

4 beljaki

Orehov biskvit:

1 celo jajce

4 rumenjaki

10 dag sladkorja

8 dag orehov

3 žlice drobtin, navlaženih z 2 žličkama ruma

4 beljaki

Krema:

1/4 l mleka

5 rumenjakov

1 celo jajce

10 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 zravnani žlici Gustina, Gusnela ipd.

4 listi želatine

1/4 l sladke smetane

Postopek

Mandljev biskvit:

Maslo vzamemo iz hladilnika, čokolado zmehčamo v pečici ali nad paro, vmešamo med maslo, dodamo rumenjake in polovico sladkorja in penasto vmešamo. Primešamo mandlje in trd, a še mazav sneg, ki smo ga stepli iz beljakov s preostalim sladkorjem (koristno je, če dodamo kakšen beljak več, ki nam ostane pri kremi). Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah najmanj 30 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Orehov biskvit:

Jajce in rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja, iz beljakov s preostalim sladkorjem stepemo trd, a še mazav sneg in ga narahlo primešamo rumenjakom. Nato narahlo primešamo še orehe in navlažene drobtine. Testo vlijemo v pomaščen in z moko potresen model za torte (24 - 26 cm) in pečemo pri 170 stopinjah približno 20 minut (preizkusimo s pletilko). Obrnemo ga na mrežo in ohladimo.

Krema:

Želatino namočimo v mrzli vodi. Nad paro stepamo mleko, rumenjake, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in Gustin, dokler ne postane gosto kot puding. Odstavimo, v vroči masi raztopimo namočeno želatino (nobene nevarnosti, da bi nastale grudice!) in stepamo v mrzli vodi, da se ohladi in začne želirati. Dodamo stepeno smetano.

Mandljev biskvit položimo na tortni krožnik in ga prerežemo. Je precej nestabilen, zato si pri prelaganju gornje plošče pomagamo s kovinsko ali plastično ploščo. Prvo mandljevo ploščo premažemo s kremo, nanjo položimo orehov biskvit, sledi krema in druga plošča mandljevega biskvita. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in poljubno okrasimo.


Opombe

Recept za to torto - brez moke - iz dunajske kuhinje je star vsaj 100 let. Je najfinejša torta, kar jih poznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tanja26  

kuha že od: 30.12.2008

Št. objav: 65

Objavljeno 8.4.2014 ob 19:35

teta torta, a ko pečeš v modelu od 30 cm, sestavine v receptu povečaš?

Ni mi pa ravno jasen ta del tvojega odgovora: Zavedam se tudi, da je moj nasvet z dodatnimi beljaki bolj zame, ko so torte vedno "dnevno sveže"? Ker jaz bom pripravljala to torto za naslednji dan, pa sem tudi mislila dodati kakšen dodaten beljak.

Lp in hvala

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 10.4.2014 ob 10:28

Da, Tanja, vzamem 1,5-kratne količine sestavin, v kremo pa dam 2 smetani (500 g).

Pri pripombi glede beljakov pa sem mislila na tiste, ki en dan spečejo testo, naslednji dan pa naredijo kremo. Rumenjaki ne čakajo prav radi, tudi v hladilniku ne.

tanja26  

kuha že od: 30.12.2008

Št. objav: 65

Objavljeno 10.4.2014 ob 10:40

Hvala za odgovor.

suzy85  

kuha že od: 16.4.2009

Št. objav: 4

Objavljeno 15.5.2014 ob 23:20

Ravno danes sem pekla tole torto in jo še zaključujem. Doma sem ugotovila, da sem namesto Gustina, kupila Želin, zato sem vmešala kar vanilijev puding. Krema je tudi tako zelo dobra.

Sem pa verjetno kremo premalo ohladila, preden sem dodala smetano, saj so mi v kremi nastale male bele pikice, ki jih prej ni bilo. Krema je vseeno dobra, ampak je precej mehka - tekoča. Sem jo dala v hladilnik, da se malo strdi in da vidim, kako bo izpadlo.

Še nekaj me zanima glede želatine - se jo lahko pusti dlje časa v vodi kot piše v navodilih. Danes sem jio prvič uporabljala, pa nisem prepričana, če sem jo sploh pravilno...

Drugače pa sem mandljeva biskvita spekla v dveh delih, tako da nisem imela težav pri rezanju.

Za vsak nasvet se vam lepo zahvaljujem!

Lp!

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 16.5.2014 ob 9:59

Male pikice so verjetno slabo razmešana želatina. zato je verjetno tudi krema tekoča, ker se je želatina strdila v grudicah in ni povezala kreme. Jaz lističe včasih pustim v vodi kako minuto dlje, vendar ne predolgo. Pomembno je, da je voda mrzla in da so lepo mehki ko jih vzameš iz nje. Jaz jih potem raztopim v majhni količini vročega mleka.

Najpomembnejši del pa je, ko raztopljeno želatino vmešaš v kremo. Če nisi previden, lahko imaš grudice. Pametno je najprej nekaj kreme dodati želatini in potem tisto zmes vmečati v preostanek kreme. Tako je verjetnost nastanka grudic precej manjša. Ko imaš enkrat prakso, je zelo preprosto!

Kar pogumno naprej, iz napak se največ naučimo.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 16.5.2014 ob 11:14

Vesnuška, z vsem, kar si povedala, se globoko strinjam. Zelo dobro si opisala, kako je treba ravnati z želatino, ko jo vmešaš v MRZLO kremo. Prav pri tej kremi za Schillerjevo torto pa je vse bolj enostavno, želatine ni treba posebej topiti, ampak jo (dobro namočeno) samo vmešaš v vroči "puding" in se v njem takoj raztopi. Nato kremo ohladiš, da postane mlačna in začne želirati, ter ji primešaš stepeno smetano.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 16.5.2014 ob 11:38

Zelo vesel

Ups, tako je ko pametuješ nekaj na pamet. Sem samo preletela recept. Moja napaka. suzy85 moj nasvet lahko uporabiš, ko boš delala kako drugo kremo. Kaj so tiste bele pikice pa ne vem. Mogoče slabo razmešana smetana...

MiriBon  

kuha že od: 25.10.2011

Št. objav: 1764

Objavljeno 17.4.2015 ob 9:47

Mene pa zanima, ali je možno želatino v kremi zamenjati z agar-agarjem oz. s čim drugim bi se jo dalo nadomestiti.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 17.4.2015 ob 9:58

Ker nisem vegetarijanka in še nikoli nisem uporabila agar-agarja, ti žal ne znam odgovoriti iz izkušenj. A gotovo so med kulinaričarkami tudi takšne, ki se nanj spoznajo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.