Klipiči

zaviti kruhki

rutka  
Klipiči

Sestavine

Količina: 25 kosov

1 kg moke

1,5 dag kvasa

4,5 dl mleka

3 dl olja

čajna žlička sladkorja

sol

2 jajci

sezam

nemleti mak

šunka

sir

Postopek

Moko damo v večjo posodo, v kateri bomo kasneje gnetli testo. V sredini naredimo jamico, v katero položimo kvas in ga zalijemo z mlačnim, sladkanim mlekom. Na mleko potresemo moko, da prekrijemo celotno površino. Počakamo približno 15 minut, dokler se na površini ne naredijo razpoke. Testo gnetemo tako dolgo, dokler ne dobimo kepe. Med gnetenjem po okusu posolimo (sol se med peko izgubi, zato posolimo za odtenek več). Na koncu, ko smo testo že zgnetli v kepo, dodamo še olje in gnetemo, dokler testo olja ne vpije. Posodo prekrijemo s krpo in postavimo na toplo mesto. Pustimo ga vzhajati 45 minut.

Nato testo razdelimo na dva dela in enega razvaljamo v obliko kroga. Z nožem oblikujemo trikotnike poljubne velikosti. Vsakega izmed njih lahko pripravimo drugače. V malo večje trikotnike lahko zamotamo šunko in sir. Manjše lahko pustimo prazne. Pri zavijanju si lahko pomagamo tako, da z eno roko primemo ožji del trikotnika in začnemo zvijati pri širšem. Razžvrkljamo jajce in namažemo vsak klipič posebej. Lahko jih potresemo s sezamom ali makom. Položimo jih v pekač na peki papir in jih pečem na 200 stopinjah, dokler ne postanejo zlato zapečeni.


Opombe

Namesto sončničnega olja lahko uporabimo olivno.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rutka  

kuha že od: 6.6.2004

Št. objav: 10

Objavljeno 22.1.2009 ob 17:06

Zelo vesel

Kar pa se tiče kvasa, je najbolje uporabiti kar celega. Tista 42g.

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 9.2.2009 ob 22:35

Ok...še jst bom piskrček prstavla. Najprej ocena: Čista 5ka...Odlična zadeva, bolj ne bi mogla biti zadovoljna z izzidom (razen tega, da so prišli bolj podobni rogljičkom, kot kakšnim klipičem, ker jih pač nisem znala oblikovati). Nima veze, so vseeno odlični. delala sem pa takole: 500g moke sem posolila z 1 polno žličko soli, naredila na sredi jamico in notri zlila kvasec (pol fala kvasa sem nadrobila v 2,25dcl toplega mleka, kateremu sem dodala pol žličke sladkorja, pustila vzhajati 15min in voila). Ko sem v moko vlila kvasec, sem malo premešala-ročno in nato takoj vlilva olivno olje (1,5dcl). Testo sem ročno močno gnetla kakih 5min in ga dala čez noč kar lepo v hladilnik. Zjutraj sem razvaljala večji krog in ga narezala na 8 trikotnikov. Polnila sem s šunko, sirom in pekočimi feferoni, ter 1 žličko začimb za pizzo za vsakega...Pekla pa sem 20 min na 180 stopinjah-ventilator (prej sem štručke namazala z jajčkom in pride taka hrustljava skorjica-mljask). Zadeva je izredno mehka in okusna in še enkrat vse pohvale...Tole sem pa napisala, če bo komu pomagalo...ker sem prebrala, da ste imeli nekateri zbito testo in da niso bili za nikamor...če se jih lotite takole bodo zmanjkali še vroči (kot se je to zgodilo pri nas):). Prilagam slikico...Lep kulinarični pozdravček:)

yulchi  

kuha že od: 16.8.2007

Št. objav: 630

Objavljeno 9.2.2009 ob 23:18

Zelo vesel

Pozdravljeni!

Že od malega delam te t.i. klipiče, saj jih je skoraj vsak drugi mesec pekla moja prababica. Testo je razdelila na dva dela, iz drugega dela je delala perece (še ena madžarska posebnost). Ta recept ni težak, če pa nekaterim testo postane pretrdo, pa predlagam malo več tekočine in dobro gnetenje. Meni vedno uspe, čeprav ne maram delati s kvasom. Res pa je tudi, da se to splača delati za veliko ljudi, npr. ob posebnih priložnostih, ker je tega res preveč. Moja nova družina jih tudi obožuje, saj se v Sloveniji razen v obmejnih območjih takšne jedi ne delajo.

theichi  

kuha že od: 2.7.2007

Št. objav: 82

Objavljeno 10.2.2009 ob 10:12

Yulchi mi lahko svetujete, kako naj jih zvijem, da bodo naslednjič res bolj podobni klipičem (sama sem dobila ven rogljičke, ker nisem znala:()...Boste videli slikico:)

rutka  

kuha že od: 6.6.2004

Št. objav: 10

Objavljeno 3.3.2009 ob 14:43

Theichi, tvoji klipiči so prav prisrčni. Izgledajo kot nasledi kiti. Weeee :))

Kako narediš bolj klipičem podobne? Testo razvaljaj na veliki površini v obliki kroga in jih čim bolj podolgovato razreži. Naj bodo dolgi. Potem enega po enega zgrabiš za širi del trikotnika in ga "nateguješ", da ga lahko večkrat zaviješ. Uf, malo sem zakoplicirala. Dodam danes sliko, ker jih ravnokar delam :))

Yulchi, pereci so super. Finom :)

rutka  

kuha že od: 6.6.2004

Št. objav: 10

Objavljeno 6.3.2009 ob 8:46

Zelo vesel

Evoooo, fotgrafije so tu!

Približno v obliki kroga razvaljam 1/3 testa in ga prerežem v obliki križa, da dobim četrtine, pa te četrtine prepolovim. Izgleda nekako takole:

Shrani.si

Potem pa z eno roko zgrabim širši del testa, z drugo pa ožji in ko zavijam debelejši del proti tanjšemu, tanjši del vedno malo "nategnem", da dobim lepo oblikovan klipič.

Shrani.si

maja_g  

kuha že od: 18.4.2006

Št. objav: 2

Objavljeno 13.6.2012 ob 13:26

Zelo vesel

Glih naredla, super so uspeli. Sem pa dala 2 vrečki suhega kvasa, ker ga rajši uporabljam pa je fajn kipnilo :) 1dl olja sem kar vlila poleg mleka, ostalo pa sem dodala na koncu pa sploh ni bil problem naredit testo. Res super recept, so že bile pohvale. :)

Lep pozdrav

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.