Mak

lat.: Papoaver somniferum, ang. poppy, nem.: Mohn, lj. gospodičnica

Mak je enoletna rastlina s padajočimi listi in raznobarvnimi cvetovi. Bolj je pomemben za pridelavo opiatov kot začimba.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Mak je bolj pomemben za pridelavo opiatov kot za začimbo. Vendar je tudi začimbnica. To je enoletna rastlina, do 1 meter visoka, ki ima velike padajoče liste in cvetove raznih barv. Modra in siva zrna se zdijo okrogla, čeprav so ledvičasta. Zrna imajo šibek vonj in orehom podoben okus, ki pa se razvije šele potem, ko jih popečemo.

 

Gojenje

Mak gojijo »na debelo« v Nemčiji, Grčiji, Bolgariji, Makedoniji, Turčiji in na bližnjem in srednjem vzhodu ter v severni Afriki. Iz soka nedozorelih glavic pridelujejo opij, ki je surovina za mnoge narkotike, medtem ko makova zrna ne vsebujejo nobenih narkotičnih sestavin. Mak dobimo v živilskih trgovinah, ker ga uporabljamo pri kuhanju mnogih jedi.

 

Uporaba

Kot začimbo uporabljamo mak za izboljšanje okusa in videza mnogih sladic in drobnega peciva (pogač, hlebčkov), kot dodatek k poticam in v znani prekmurski gibanici. Znana sta makovka in makov kruh.

 

Zgodovina

Mak so uporabljali že v prazgodovini, npr. mostiščarji na Bodenskem jezeru v Švici. Grki so iz njega pridobivali olje, ki ga še danes uporabljamo kot jedilno olje, za izdelavo mila in barv.

 

Zdravilni učinki

Mak pomirja človeka in mu blaži tegobe.

 

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecGrega78
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti