Pšenične tortilje ala Veri

Veri  Izvor: Mehika
Pšenične tortilje ala Veri
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 8 tortilj - za 4 osebe ali 2 lačna fanta

250 g moke

1,7 dl vrele ali vsaj tople vode

po želji: ščepec soli

Postopek

Moko v skledi prelijemo z vročo vodo, zmešamo in zamesimo testo. Po potrebi dodamo še moko, če se testo preveč lepi ali vodo (lahko tudi hladno), če je presuho in dobro pregnetemo na pultu. Pazimo, da bo testo mehko in gladko.

Vrnemo ga v skledo, pokrijemo s folijo ali krožnikom, da se ne izsuši in si med tem pripravimo nadev, ki ga mislimo ponuditi zraven.

Ko imamo nadev pripravljen oz. potrebuje še 5 minut kuhanja, razdelimo testo na 8 delov (najlažje tako, da zvaljamo testo v svaljek in ga razdelimo na pol, vsako polovico spet na pol in še enkrat, da dobimo 8 koščkov). Lahko jih pa tudi stehtamo, ena kroglica tehta cca. 50 - 55 g. Te potem povaljamo med dlanmi v kroglico in s pomokanimi dlanmi ali valjarjem zvaljamo oz. stanjšamo v krog želenega premera (cca. 20 cm).

Dobro segrejemo teflonsko ali litoželezno ponev in spečemo tortilje: najprej po eni strani, dokler se na površini ne naredijo mehurčki, na spodnji strani pa začne rahlo rjaveti (koliko, je odvisno od okusa), obrnemo in spečemo še po drugi strani (ta bo pečena hitreje!).

Tortilje po možnosti ponudimo sveže pečene, če to ni možno, jih nalagamo eno na drugo na ogret krožnik in jih pokrijemo z drugim ogretim krožnikom ali rahlo navlaženo krpo.


Opombe

Če želite manjše tortilje, lahko testo razdelite na več delov, če pa večje, pa na manj.

Nadev za tortilje po principu "sprazni hladilnik" najdete tukaj:

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4362

in še paradižnikov:

http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4370

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

svincnik  

kuha že od: 30.1.2013

Št. objav: 4

Objavljeno 27.9.2014 ob 16:26

Tudi jaz sem naredila tortilje po tem receptu, ocena več kot odlično.

Lepo se valjajo, mehke ko se spečejo. Pokrila pa sem in z mokro krpo in z pokrovko. Nisem dodajala nobenega olja, ne pripravljanjem mase ne pri peki. Količine so čisto točno napisane in če se držiš le teh, zagotovo testo ne bo ne preveč mokro, ne presuho. Naredila sem iz dvojne količine in dobila 11 tortilj.

Zagotovo jih še naredim, ni primerjave z kupljenimi tortiljami in vsaj nimajo vseh tistih aditivov notri.

Nekaj jih imam namen dati v zamrzovalnik in kasneje uporabiti, ne vem pa ali moram te ki so pravkar pečene takoj porabiti, ali je kakšna varianta, da jih zavijem v folijo pa da jih lahko porabim tudi npr. jutri, pojutrišnjem brez da jih dam zamrzniti?

yyy3xxx  

kuha že od: 4.9.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 25.10.2014 ob 11:30

Mogoče kdo ve zakaj moje pridejo vedno trde kot kamen? Sploh mi ni jasno kaj počnem narobe.

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 9.11.2014 ob 20:01

odlične, čista 10ka!

Radegunda  

kuha že od: 12.11.2012

Št. objav: 17

Objavljeno 14.11.2014 ob 17:42

Super recept! Nisem bila prevelika pristašica mehiške hrane, s temile tortiljami jih pa zdaj večkrat naredim .

Sem jih pa nazadnje naredila malo več in ostanek zmrznila. Ampak odtajane in pogrete v ponvi so bile zelo gumijaste - Sava Kranj varianta :-P . Ima še kdo izkušnje z zmrzovanjem? Kako jih odtajati - na sobni temperaturi, v mikrovalovki?

svenska  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 337

Objavljeno 16.11.2014 ob 9:37

Zelo vesel

Že x-krat narejene in preizkušene tortilje po tem receptu in vedno lepo uspejo. Mislim da je pomembno da je ponev res dobro segreta ko jih začnemo peči in da jih obrnemo takoj ko se pojavijo mehurji. Se pravi peka ene tortilje traja manj kot eno minuto, če ne celo samo pol minute. Potem jih takoj dam v posodo z vakumskim pokrovom in pazim, da je posoda ves čas zaprta, razen takrat ko dajem noter ravno pečeno tortiljo.

Radegunda mislim da je pri doma narejenih tortiljah najbolje če se sproti delajo. Z delanjem na zalogo in zamrzovanjem nimam izkušenj ker tudi ko sem delala 2-kratno količino, je vse pošlo v istem dnevu.

Slike priložene.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.