Abgusht

iranska jed, malce posebna vrsta enolončnice

mamamia  Izvor: iran
Abgusht
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za šest oseb

1 kg jagnjetine s kostmi

1 velika čebula

3 stroki česna

sol, poper

po 1 kavno žličko kurkume (turmerika, mletega koriandra in žafrana)

večji šopek peteršilja

mete

bazilike

čemaža

koriandra

1 velika čebula

20 dag čičerike ali leče (lahko tudi oboje)

2 večja krompirja

20 dag rjavega fižola

2 velika paradižnika

Postopek

Meso zrežemo na večje kose in ga skupaj s kostmi damo v posodo. Dodamo sesekljano čebulo, česen, drobno zrezan paradižnik, fižol, lečo in čičeriko, solimo in popramo, dodamo še preostale začimbe in zalijemo s toliko vode, da je meso pokrito. Na zmernem ognju, v pokriti posodi, kuhamo uro in pol do dve, potem dodamo na večje kose zrezan krompir in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Po želji dodamo še katero od začimb.

Kuhano meso ločimo od kosti. Čičeriko, lečo in fižol poberemo iz tekočine in z malo juhe zmečkamo v primerni posodi. V juho, v kateri smo pustili le krompir, vrnemo kose mesa. Na poseben krožnik naložimo mešanico zelišč, zraven dodamo na večje kose zrezano čebulo.

Na mizo damo krožnik z zelišči in čebulo, potem še zmečkano čičeriko, lečo in fižol, posebej pa juho s kosi mesa in krompirjem ter katerega od nizkih iranskih kruhov.

Na krožnik damo najprej mešanico čičerike, leče in fižola, dodamo zelišča in čebulo ter še malo mečkamo. Juho z mesom in krompirjem zajemamo z žlico iz skodelice in jemo skupaj s fižolom, lečo in čičeriko. Lahko pa goste sestavine skupaj z zelišči in čebulo zavijemo v kruh in zraven jemo juho z žlico, ali pa zavit kruh namakamo v juho.

Če se zdi komu vse to preveč zapleteno, se lahko vse skupaj poje tudi iz istega krožnika, kot enolončnica. Ampak v Iranu si za hrano vzamejo čas in ob abgushtu se da zadržat ure in ure.


Opombe

V Iranu postrežejo abgusht (samo juho z mesom in krompirjem) v posebnih ozkih in visokih posodah (kot iz litega železa) in s posebnim batom, s katerim si vsak pri mizi po lastni izbiri zmečka sestavine - o tem priča tudi ena od priloženih fotografij. Smo pa abgusht jedli tudi iz skodelic in običajnih krožnikov.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 21.10.2008 ob 11:10

No, domačo jagnjetino imamo, za Hedonistovo kufto mi mojih klasikov niti v teoriji uspelo navdušiti, bom pa s tvojim predlogom poskusila (mi je že malo dolgočasno tisto jagnje vedno v pečici cmariti).

Zdaj mi samo še povej, kje dobiš svež koriander?

Pa ime sem prebrala malo na hitro in ga prekrstila v "abgust", mi je zvenelo čisto Štajersko :).

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 21.10.2008 ob 11:19

Svež koriander imajo občasno v Tušu, Mercatorju ali Intersparu in Leclercu, v lončkih. Večinoma pa ga v Avstriji, pri enih Azijcih, kupim na zalogo in hranim v zamrzovalniku. Mož ga namreč obožuje in mora vedno biti doma, če se slučajno ob desetih zvečer spomni, da bi mu teknili rakovi repki v kokosovem mleku s koriandrom...

Sicer ga imamo poleti tudi na vrtu, lahko pa semena koriandra posadiš v cvetlični lonček in čez nekaj tednov boš imela na okenski polici svež koriander.

Abgusht lahko delaš iz vseh vrst mesa, meni je z govedino najbolj všeč, čeprav velja v Iranu govedina za tretjerazredno meso oziroma za meso revežev.

Sporoči, če jim bo abgusht všeč.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 21.10.2008 ob 11:40

Koriander posej (vzklije tudi tisto najbolj navadno seme sosedovih začimb), dokler ne požene in ko bo že malo hladno, ga pokrij čez noč ali če bo mrzel dan s kakšnim starim pokrovom za torto. Če bo v zavetrju, bo lepo uspeval tudi pozimi.

Rabi pa nekaj vode, zalivaj ga z mlačno.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 21.10.2008 ob 12:42

Darling, kdo je tisti moški model na fotki? Pa vidim, si ti eno posebno zbirko v Iranu naredila

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 21.10.2008 ob 13:10

Vendy, tisti tip je natakar v enem lokalu na Imamovem trgu v Isfahanu, kjer smo (tudi) jedli abgusht, seveda sedeč na tistih njihovih širokih "klopeh". Eden iz zbirke, ja...Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.