Čemaž

lat.: Allium Ursinum, ang.: Ramsons

Čemaž ali divji česen diši po česnu tako močno, da jo vnaprej zavonjamo. Užitna je vsa rastlina. Uporabljamo surovega ali kuhanega bodisi kot začimbo bodisi kot zelenjavo.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Čemaž ali divji česen, medvedji česen (Allium Ursinum, druga beseda pomeni medvedji) raste v vlažnih senčnih ali polsenčnih gozdovih. Zel zraste 25-30 cm visoko v velikih količinah, tako da tvori pravcate preproge. Diši po česnu tako močno, da jo vnaprej zavonjamo. Užitna je vsa rastlina: suličasti listi (posebno pred cvetenjem), popki, cvetovi, plodovi in podolgovata čebulica.

Gojenje

Požene zgodaj spomladi, junija naredi seme in nato izgine s površine. Potem lahko nabiramo čebulice, če vemo, kje jih nahajamo. Lahko ga sejemo ali sadimo na vrtu. Ni občutljiv na vrsto zemlje, pač pa potrebuje vlago. V Avstriji ga prodajajo na tržnicah.

Uporaba

Uporabljamo surovega ali kuhanega bodisi kot začimbo bodisi kot zelenjavo. Z narezanimi listi ali cvetovi začinjamo juhe, omake, solate in druge jedi. Cvetovi imajo močnejši okus. S kuhanjem okus po česnu oslabi (tako da se lahko poljubujete). Iz njega pripravljamo juhe, omake, različne nadeve, namaze, in še marsikaj. Nadomešča česen.

Zgodovina

Čemaž so uživali že Rimljani, ki so ga imeli celo rajši kot pravi česen.

Zdravilni učinki

Poleg tega je nadvse zdravilen (posebno proti visokemu pritisku, strnjevanju krvi, astmi). Iz njega izdelujejo zdravila.

OPOZORILO!

Čemaž Ima dva zelo strupena podobnika: 1. jesenski podlesek, ki ima skoraj enake suličaste liste in pogosto raste skupaj z njim. Ločimo ga po nekoliko temnejši barvi (nezanesljiv znak), listih, ki rastejo navpično in skupaj v rozeti, po žlebastih steblih, medtem ko ima čemaž robata stebla in trdo, dobro vidno žilo v sredini listov, kar zlahka otipamo. 2. Drugi strupeni podobnik je šmarnica, ki ima dva lista, ki se ločujeta od okroglega stebla v zgornjem delu rastline. Zanesljivo pa ju ločijo cvetovi. Šmarnica se razraste šele maja, medtem ko požene čemaž marca ali v topli zimi že februarja. Vsako leto zboli več nabiralcev zaradi teh dveh rastlin. Ker nabiralci nabirajo čemaž v šopih, lahko utrgajo še kako drugo strupeno rastlino, npr. pomladanski žefran, ki pa se po videzu mnočno razlikuje od čemaža (nima suličastih listov).

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecsijasaja
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti