Torta straciatella

_ZALA_  
Torta straciatella
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kosov

4 jajca

2 jogurtova lončka moke

1 jogurtov lonček sladkorja

pol pecilnega praška

100 g čokolade v prahu ali kakava

0,5 dl vročega mleka

1 dl hladnega mleka

3 žlice olja ali masla

0,5 l živalske smetane

400 g kisle smetane

15 dag mletega sladkorja

250 g jedilne čokolade

Postopek

Čokolado v prahu prelijemo z vročim mlekom, dobro zmešamo in ohladimo.

Stepemo rumenjake s polovico sladkorja, preostali sladkor pa zmeljemo in vtepemo v sneg beljakov. Rumenjakom dodamo ohlajeno čokolado in na hitro zmešamo, čez presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo olje in mleko, nazadnje še trd sneg beljakov. Narahlo zmešamo, predevamo v tortni model(+peki papir), ter pečemo 40 minut pri 170 stopinjah. Ohlajenega prerežemo na pol. Prvi del damo v model ga in napojimo z mešanico ruma in sladke vode ali ruma in sladkega mleka. Čez damo kremo in nato spet drugi del biskvita in ga napojimo.

Premažemo površino in obod torte z belo kremo (brez čokoladnih koščkov) in čez posujemo še preostale čokoladne koščke (straciatella).

Straciatella:

Stopimo čokolado (na nizki vročini), ves čas mešamo. Na velik kos peki - papirja z žlico nadevamo stopljeno čokolado in jo z nožem razmažemo čim tanjše (1 mm) in pustimo, da se čisto strdi (prb. 45 minut, še prej v ohlajenem prostoru). Ko je ohlajena, papir odstranimo in čokoladne plošče damo na desko in jih narežemo po dolgem na 1 cm rezine, nato pa še počez, da dobimo majhne, tanke koščke čokolade(prb. 1x1 cm).

Krema:

Zelo trdo stepemo smetano in ji dodamo sladkor; posebej v skodelici z žlico ali metlico (ne z mešalcem) pretlačimo kislo smetano in jo počasi z žlico! vmešamo v smetano. Odvzamemo prb. 8 zvrhanih žlic kreme za premaz torte.

Dobro zmešani kremi dodamo večino čokoladnih koščkov in jo nadevamo na prvo plast biskvita, pokrijemo z drugo plastjo(opisano zgoraj).

Premažemo površino in obod torte z belo kremo in čez posujemo še preostale čokoladne koščke (straciatella).


Opombe

Torta je odlična, 8 ljudi jo je pojedlo celo!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

yrla  

kuha že od: 17.4.2007

Št. objav: 155

Objavljeno 8.3.2010 ob 9:38

Sedaj sem jo končno naredila tudi jaz in je res odlična. Zdaj se pa ne moremo odločiti ali je boljša tale ali fina skutina torta. Super!

marymary  

kuha že od: 2.3.2006

Št. objav: 30

Objavljeno 7.2.2012 ob 10:12

Vesel

Torta je vrhunska! Nekaj dela je edino s čokolado, če jo hočeš lepo narezat (sem rezala manjše koščke - ca. 5x5mm), ampak se splača. Je pa 250g čokolade preveč za en list peki papirja, sem razmazala še po enem silikonskem pekaču. Če se čokolado samo nareže na koščke to pomoje ni prava stračatela, saj je v tej vedno čokolada dovolj tanka, da se na jeziku hitro stopi in da svoj okus. Narezani koščki čokolade so običajno bolj grobi in jih je potrebno malo zgristi, da dajo čokoladni okus. Res se splača si dat malo več opravka s čokolado, jo razmazat na tanko in potem narezat. Jaz sem to naredila dan prej in je bila potem torta narejena takoj. Mogoče bom naslednjič vseeno dodala kakšen kremfix, ker mi je krema pri strani malo zlezla ven, vendar ni bilo hudega problema, ker je bilo zunaj -12 stopinj :)

Sicer sem bila malo jezna na recept za biskvit, ker je verjetno mišljeno, da se da 100g benkota in ne pravega kakava. Zaradi tega sem naredila biskvit po drugem receptu.

Odlična torta, 5 zvezdic!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.