Vložena paprika po moje

vložena paprika nekoliko drugače

tedyka  Izvor: slovenija
    ozimnica: slani shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

paprika - po možnosti različnih barv

čebula

voda

kis za vlaganje

sladkor

sol

poper v zrnju

začimbe za vlaganje

pokrovčki za vlaganje

kozarci za vlaganje

Postopek

Papriko različnih barv (rumeno baburo, rdečo koničasto, malo zelene, pa oranžno, pa rdečo okroglo, - kakršno pač imamo na razpolago) očistimo semenja in narežemo na primerne kose ali krhlje. Če imamo kakšen feferon, ga ne očistimo, ampak samo umijemo. Čebulo olupimo in narežemo na četrtinke ali osminke. V čiste, oprane kozarce naložimo papriko, feferone in vmes damo nekaj krhljev čebule (približno za pol večje ali eno manjšo čebulo). V vsak kozarec damo čajno žličko sladkorja, kavno žličko soli, zvrhano kavno žličko začimb za vlaganje in nekaj zrn popra. V loncu zmešamo 1 l kisa in 2 l vode in s to tekočino zalijemo paprike - tekočina zadostuje za 12-14 kozarcev (odvisno, kako tesno smo napolnili kozarce). Zapremo z novimi pokrovčki za vlaganje. Pripravimo večjo posodo, v kateri bomo pasterizirali kozarce z vloženo zelenjavo. Na dno damo krpo, nanjo postavimo kozarce in zalijemo z mrzlo vodo do cca. 2 prstov pod pokrovčkom. Postavimo na štedilnik in segrevamo do vretja. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo kozarce v vodi še kakšne pol ure, nato jih zložimo na kuhinjski pult, prekrit z večjo brisačo, s pokrovčkom navzdol in dobro pokrijemo in pustimo pri miru, da se popolnoma ohladijo, šele nato jih lahko obrnemo in spravimo v shrambo. Tako pripravljena paprika je prijetno kompaktna, čvrsta, ne spremeni barve in prijetno sladkastega okusa. Meni se obdrži tudi več let.


Opombe

To papriko pripravim jeseni, ko na vrtu ostanejo še lepe, zelo različne paprike in se v bistvu lahko na tak način vse pospravi. Zato tudi niso navedene količine posamezne vrste in niti točno določene vrste paprike. V bistvu je tako, da več je zelene paprike, bolj močnega okusa je, če pa prevladuje rdeča, koničasta paprika, je vse bolj na sladko, rumena je tam nekje na sredi. S feferoni, posebej če so ostri, postane shranek bolj pikanten, s sladkimi pa zanimiv in sladek. Tudi kis za zalivanje pripravim na koncu, ko vem, koliko kozarcev mi je uspelo naložiti - ostale sestavine se itak merijo na kozarec. Tudi čebulo se da na koncu ob kakšnem narezku pojesti - pač ni v obliki malih čebulic.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 3.8.2011 ob 9:39

No, saj, če bi dali, recimo, šalotke, bi lahko dali pa cele, kajne? Zanimiv in preprost recept, vreden posnemanja.

tedyka  

kuha že od: 23.4.2009

Št. objav: 2012

Objavljeno 4.8.2011 ob 4:46

Ja, lahko bi dali tudi cele šalotke, ali pa male srebrne čebulice, le da teh ponavadi nimamo jeseni. Pri teh shrankih je ponavadi tako, da je težko zagotoviti, da bomo imeli vse različne zelenjave z domačega vrta. Nam nekako vložena paprika ni najbolj všeč, obožujemo pa mešano solato. Jeseni pred prvo slano ostane na vrtu še kar nekaj zelenjave tudi raznobarvne paprike in to je način, kako jo shraniti in tudi porabiti. Vsi , ki so papriko probali se niso mogli načuditi, kaj naredi pol čebule v kozarcu s papriko, saj se okus paprike res spremeni. V bistvu sem malo improvizirala in posnemala mešano solato.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.