Tatarski biftek

linana  

Sestavine

Količina: 8

1 kg pljučne pečenke

sol

poper

feferon - pekoči

1/2 do 1 dl belega vina

1 rumenjak

4 žlice vinjaka (ni nujno)

Postopek

Pri mesu odstranimo vse kite, ga na fino zmeljemo (lahko večkrat). Dodamo čisto na drobno zrezan feferon ter še enkrat premeljemo. Posolimo in popopramo po okusu. Dodamo vino, vinjak in en rumenjak ter vse dobro pregnetemo. Pustimo stati par ur v hladilniku, da se vse lepo prepoji.


Opombe

Nam je takšen najbolj všeč. Poskusite!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mare  

kuha že od: 21.9.2002

Št. objav: 35

Objavljeno 5.1.2007 ob 3:39

če mene vprašate je to edini pravi tatarc,kaksna majoneza pa kapre pa sardele pa ne vem kaj se vse,vso pristnost tatarca ubijete z 13. vrstami zacimb,sicer pa stvar okusa

nekdo tukaj je omenil dezelo izvora tatarca in mislim,da takrat sigurno niso poznali majoneze pa senfa itd........... pa dobertek ob pripravi TATARCA

lila  

kuha že od: 31.8.2001

Št. objav: 78

Objavljeno 5.1.2007 ob 7:34

Nikakor se ne bom pridruževala kritikam in dam povsem prav Maretu. Stvar okusa so pa izpeljanke s kaprami, začimbami, senfi...in priznati moram, da je tudi nam bolj vsec malo bolj "poln" tatarski biftek, še posebej če je meso mleto.

Bolj pa me zanima nekaj drugega.

Jasno je, da je biftek daleč najboljši (vsaj za nas), če se mesa ne melje, ampak STRGA. Takega pa je izredno težko dobiti, zato se večkrat oglasimo pri Rakarju, kjer ga vedno lahko dobimo. Mislim, da tudi tam ne uporabijo veliko začimb, je pa fantastičen.

Vem da je težko opisati in da bi tema vseeno bolj "pasala" na forum, pa vendarle, ali lahko kdo pove in opiše tehniko kako najlažje in najhitreje nastrgti meso?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 5.1.2007 ob 8:39

Sem enkrat poskušala na strgalniku za zelenjavo, pa bi bilo skoraj pol mojih prstov zraven. Da pa bi šli delat na izvoren način - meso pod sedlo,pa jahat, da se pomečka, pa tudi ne pride v poštev. Zato se zadovoljim s tem, da meso zmeljem samo enkrat, dokaj grobo, in dodam res malo začimb (malo soli in popra, feferon, žličko konjaka...). Vse ostalo pa zraven, naj si vsak kombinira. To je najbližje tatarskemu bifteku, ostalo so izpeljanke oziroma namazi. Ki jih tudi mi včasih delamo, odvisno od družbe, ki pride, saj vsak ne mara zgolj malo začinjenega surovega mesa. Tašča na primer dela tatarca kar v multipraktiku, da se vse tako lepo poveže in je gladko....mene pa srce boli ob tem. Je pa res, da zataknačin priprave lahko uporabiš marsikatero meso, za osnovnega tatarca pa pride v poštev le mehka in sočna pljučna. Mamamia

mala zelena  

kuha že od: 9.7.2007

Št. objav: 266

Objavljeno 30.12.2007 ob 15:43

Okusi so res različni, ja tale recept me spominja na kupljen biftek, ki je ponavadi brez začimb in posledično brez okusa, kar pa očitno nekaterim odgovarja.

1kg pljučne pečenke za biftek je res veliko, razen če imaš obiske?!? Jaz ga naredim iz 40 dag-doma nas je 5, in vsi obožujemo biftek, pa ga še tako vedno malo ostane, da ga potem gostje pospravijo do konca. (je pa res da ga namažemo na toast z maslom čisto na tanko)

;)

ovcka  

kuha že od: 30.8.2005

Št. objav: 66

Objavljeno 30.12.2007 ob 16:29

Lila, žal ni najhitrejšega načina kako nastrgati meso za tatarski biftek. Dobro uležano pljučno razrežemo na manjše podolgovate kose, v smeri vlaken in potem z nožem strgamo meso (prav tako v smeri vlaken) ter sproti odstranjujemo vse žilice. Ko je meso nastrgano ga po delih še rahlo z nožem "sesekljamo"-kot čebulo. Postopek je zamuden, vendar je vredno truda. Na takšen način tatarski biftek delamo že odkar pomnim in ga ne zamenjam za nobenega "trgovinskega" ali takšnega z mletim mesom.

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 30.12.2007 ob 19:22

Meni pa se kila mesa za biftek sploh ne zdi veliko. Vedno ga naredim iz pol kile ali malo več, pa ga imava dva 2x za večerjo in ga ni več (je pa res, da pri nas vsi norimo za tatarskim) :D

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 30.12.2007 ob 22:14

Čao,

meni se zdi pa tole čisto ok recept, pa čeprav ga pri nas delamo čisto drugače. je pač drugačen, pa kaj potem. saj potica naj bi bila tudi samo potica, pa jo čisto vsaka gospodinja dela drugače. To še ne pomeni, da sosedova, ki je filana s smetano in rozinami, ni dobra in v redu, ker pač ni orehova.

No, sej v bistvu sem hotela rečt samo to, da tudi pri nas tatarc iz 1 kg mesa ni omemebe vreden. Nas je veliko, pa še nori smo na njega, tako da.... meni osebno (in večini v naši familiji, hvalabogu da smo sklepčni) je pač veliko več do dobrega tatarca kot pečenke. kaj čmo , rek "sto ljudi - sto čudi" res drži.

mala zelena  

kuha že od: 9.7.2007

Št. objav: 266

Objavljeno 7.1.2008 ob 17:57

Vesel

"100 ljudi-100čudi, 100 žena-200sisa" pravi moj kolega

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.