božič,novo leto,piknik,brez glutena,hladne predjedi,mesne jedi,slovesnost,7 razlogov, zakaj je sveža hrana boljša za vas!,Božična večerja in običaji po svetu,Decembrski prazniki in kulinarika,Novoletna kulinarika po svetu,VEDNO SPAR,Vsakdo bi moral vedeti, kaj mu manjša sprememba pr

Klasičen tatarski biftek

Nekaj malega za predjed

Spar Slovenija   3.10.2023
2023-10-03
Klasičen tatarski biftek
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Legenda ve povedati, da so Tatari nekoč svoje biftke mleli tako, da so kos mesa s pripadajočimi začimbami tesno zavili v krpo, vstavili med konja in sedlo ter zmlevek, ki je nastal med dolgotrajno ježo, samo še pomazali s kruhom.

Dandanes je večina jedcev zadovoljna s tatarcem, ki ga kupijo pri mesarju. Nič narobe. Za kakšno posebno priložnost pa je vseeno vredno pripraviti svežega, po lastnih željah in okusu. Še najbolj fino bo, če boste samo pripravili vse sestavine in potem pustili, da si meso vsak jedec začini po svoje.

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Na sredo mize postavite skodelice z naslednjimi drobno sesekljanimi dodatki:

Šalotka

Kisle kumarice

Kapre v slanici

Slani sardelni fileji

Peteršilj

Seveda pa ne smejo manjkati niti tekočine, kreme in prahci:

Dijon gorčica (pikantna)

Mleta paprika

Črni poper

Sol

Worcester omaka

Tabasco (ali kakšna druga pekoča omaka)

Konjak

Osnova:

Sveže goveje meso (na osebo)

150 g

Serviranje:

Rumenjaki

Maslo

Beli kruh

Postopek

1. Osnova je sveže goveje meso – naj bo čim bolj pusto in s čim manj veziva in kit; za vsakega jedca računajte od 100 do 150 gramov. Puristi prisegajo na pljučni file, ki ga nato bodisi strgajo bodisi fino sesekljajo; lahko pa uporabite mnogo cenejši kos lepo očiščenega govejega stegna in ga zmeljete ali pa naj to za vas naredi mesar.

2. Iz sesekljanega ali zmletega mesa oblikujte polpete, jih položite na krožnik in na vrhu vsakega oblikujte jamico, v katero dajte jajčni rumenjak.

3. Vsakemu gostu pripadajo krožnik z enim polpetom in dve žlički, s katerima si bo zmešal tatarca po svojem okusu, za vse skupaj pa naj bo na sredi mize dovolj dodatkov, masla in popečenega belega kruha.

Nasvet!

Pri mesarju boste izpadli poznavalsko, če boste za tatarca naročili notranji del stegna.


Opombe

Boštjan Napotnik, avtor bloga kruhinvino.com

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.