Jota III

SonjaB  
Jota III

Sestavine

zelje

fižol

prekajeno meso

čebula

česen

malo moke

paradižnikova mezga (lahko tudi pelati ali pasiran paradižnik)

Postopek

V enem loncu skuhamo zelje, v drugem pa fižol s prekajenim mesom. Ko je kuhano, dodamo k zelju fižol in vodo v kateri se je kuhal. Po okusu solimo in dodamo paradižnikovo mezgo.

Na olju rahlo prepražimo moko in sesekljano čebulo. Čisto na koncu dodamo česen, da lepo zadiši in vse skupaj zakuhamo v joto.

V joto lahko damo tudi na kocke narezan krompir.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

sarika  

kuha že od: 21.2.2007

Št. objav: 1

Objavljeno 15.3.2007 ob 15:21

Zelo vesel

Res zelo okusen recept!! :) jedel jo je celo moj brat, ki je zelo izbirčen :D

DUŠANKA  

kuha že od: 12.7.2005

Št. objav: 2039

Objavljeno 8.11.2007 ob 10:59

Odlična jota. Ni bilo prekajenega mesa, je prišla prav tudi prekajena klobasa. Pa tudi krompir sem dodala. Vse zmazali v dveh dneh, pa ni bilo tako malo....

Hawkeye  

kuha že od: 23.10.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 16.2.2012 ob 11:57

Pri proučevanju Slovenske avtohtone kuhinje sem povzel nekaj ugotovitev, ki bi jih želel deliti z vsmi:

1. V pravi joti sta mešana zelje in repa. Ne me držat za besedo, ker jota je primorska jed in tu dajem prednost primorskim mojstrom;

2. Primorci pravijo, da mora v enolončnici biti "taca". To pomeni okus po prašiču, pa čeprav se v njej kuha samo prekajena kost. Seveda pa ne jedo mesa vsak dan in tudi to, da je v vsaki enolončnici ( mineštra ) taca, ne pomeni, da je notri meso;

3. Pri primorskih gospodinjah nikoli nisem opazil moke ali zapržke. Ne v mineštrah, ne v joti ali omakah. Sem pa kar nekajkrat opazil, da nekatere jedi in omake zgostijo z drobtinami ( predvsem ob morju ni morske jedi brez drobtin ).

4. "celinske" gospodinje morajo kuhati kalorično močnejšo hrano, zato precejkrat omenjajo svinjsko mast, zaseko, špeh itd. Primorska kuhinja ima za osnovo vedno olivno olje. Ne gre toliko za "holestrol", ki ga nima ne olje, ne mast ali zaseka ( nehajmo nasedat trgovcem - holestrrol lužijo jetra med spanjem iz maščobnih oblog, ne glede na to, kakšnega izvora so ), kot za potrebo po manj kalorijah zaradi drugačnega podnebja.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 16.2.2012 ob 12:23

Dvomim, da so na Krasu vedno uporabljali olivno olje.

No, okoli holesterola se pa ne strinjam s tabo. Vsaj zaseka ima holesterol, ker je holesterol sestavina celičnih membran živalskih celic, gotovo ga je tudi v masti kaj. Je pa res, da ga naše telo brez težav izgrajuje, tudi, če ne jemo prav nobene hrane živalskega izvora.

mejačka  

kuha že od: 17.10.2008

Št. objav: 601

Objavljeno 16.2.2012 ob 19:06

Z drobtinami zgostimo vampe, špinačo, brodet, pa še kaj, pa si na hitro ne spomnim.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 16.2.2012 ob 19:52

@ 1. Jota je ali iz zelja ali iz repe, prvič slišim za mešano joto.

@ 2. Taco ni prašičeva noga, niti kos mesa ali kost, ampak slanina, sesekljana skupaj s česnom in peteršiljem. Praviloma se dodaja v mineštro na koncu kuhanja, reče se ji tudi pešt ali pesto.

@ 4. Olivno olje se je uporabljalo ob obali Slovenske Istre, v Šavrinih, na Krasu in Vipavskem pa nikakor ne, tam se je kuhalo na svinjski masti.

Zanima me vir iz katerega zajemaš podatke, ki jih prijazno deliš z nami.

ajda252  

kuha že od: 26.10.2010

Št. objav: 27

Objavljeno 22.11.2013 ob 13:29

Na žlici svinjske masti prepražila čebulo, potem pa vse v en lonec (ekonom)... surovo kislo zelje, prekajeno svinjsko tačko, fižol - kar iz konzerve... malo rdeče paprike, list lovorja, česen in poper v zrnu. Ker nikoli ne veš koliko je "tačka" že slana, sem z soljo previdna, bolje dodati. Nisem preveč navdušena nad prepraženo moko, zato jo izpustim, prav tako krompir... joto največkrat kuham za naslednji dan, da se okusi pomešajo... z veseljem pregledam recepte in se jih včasih držim popolnoma, drugič malo po svoje... tudi s krompirjem sem jo že jedla in je bila prav dobra.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.