Salzburški žličniki

puhast vanilijev sufle na marmeladi

bannanna  Izvor: Avstrija
Salzburški žličniki
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

3 jajca (ki jih 2 uri prej vzamemo iz hladilnika)

3 žlice kristalnega sladkorja

1 vanilin sladkor

2,5 zravnane žlice moke

3 žlice masla

5 žlic poljubne rdeče marmelade

mleti sladkor z vanilinim sladkorjem

Postopek

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Mrežo, na katero bomo kasneje položili posodo z žličniki, damo na spodnja vodila. V keramično posodo damo marmelado in maslo, da se v pečici stopi in posoda ogreje.

Beljake zelo trdo stepemo in jim dodamo sladkor, stepamo še naprej, da so lepo svetleči. V posodici zmešamo rumenjake z moko in jim dodamo žlico stepenih beljakov ter dobro premešamo. Dodamo še eno žlico beljakov in spet dobro vmešamo. Nato rumenjakovo mešanico dodamo vsem beljakom in narahlo premešamo z dvigovanjem mase.

Z zajemalko testo vnesemo v posodo v treh kupih in pečemo 10 minut, oziroma do zlatorjave barve. Ko so žličniki pečeni, jih previdno vzamemo iz pečice in jih posujemo z mletim sladkorjem.


Opombe

- V notranjosti naj bodo še malo mokri

- Med pečenjem nas jedci že čakajo za mizo.

- Pazimo, da posode ne butnemo na mizo in da ni prepiha, saj obstaja možnost, da se sesedejo.

- Če kdo ne mara marmelade, lahko naredimo žličnike samo na maslu in zraven ponudimo posodico z rdečo marmelado.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12654

Objavljeno 20.10.2014 ob 18:31

Kot nalašč, mi je prišel danes ta recept pod roke, ker sta mož in sin izrazila željo, da bi pa nekaj sladkega, pa hitro narejenega. Se mi že pečejo. En, dva , tri, narejena sladica, zelo dobra in ravno prav nasitna. Ocena, seveda +5. Pa še to, sladica mi je zelo lepo uspela, ker sem delala točno po receptu, le dodala sem še eno jajce, ker smo jo jedli trije, oz. jaz sem se bolj šparala, da je več ostalo za moža in sina.

Naslednjič bom naredila iz dvojne količine, ker sta oba rekla, da je tako dobra, da jo prehitro zmanjka.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 21.10.2014 ob 13:27

Dej Mopsika, prlimi eno fotko kako ti je tale reč ratala ker vem kako zahtevna je za delat in tebi je uspela v prvo, vsaka čast. Pa še jajce več si dala tko da me res zanima , kako je zgledala. Ker meni uspe takole čez prst od petih poskusov zgolj eden .

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12654

Objavljeno 21.10.2014 ob 15:20

Hedonist, hvala, res mi je uspela, v prvo in sem bila presenečena. Slikati ne morem, ker nimam svojega mobitela. So bili pa moji približno taki, kot od Ljuljak. Pa še to, delala jih nisem z veliko zajemalko, pač pa s tisto, ki ima obliko žlice, le da je večja. Iz te mase+1 jajček, mi je ratalo 8 žličnikov, ravno prav velikih. Na dno pekača pa sem dala tudi jaz maslo in marelično marmelado in s tem sem polila žličnike, ter posula z mletim sladkorjem. Delala sem res čisto po receptu, le da sem v mešanico rumenjakov in moke dala čisto malo mleka, ker sem dala preveč moke in je bila masa malo pregosta. Jajca sem dala direktno iz hladilnika, vedno jih vzamem tik pred zdajci, pri vsaki peki.

BOTRA PEHTA  

kuha že od: 10.12.2011

Št. objav: 62

Objavljeno 22.10.2014 ob 16:56

Hedonist tudi jaz sem danes delala salzburške žličnike prvič in so mi super uspeli. Bili so tako dobri, da jih je v trenutku zmanjkalo(dodala domačo jagodno marmelado) in vajo sem morala še enkrat ponovit, že druga runda je pospravljena v naših želodčkih.V drugo sem naredila iz :5 jajc,(ki jih nisem nič predhodno dala iz hladilnika, ni bilo časa) 5 žlic sladkorja, 1/2 stroka vanilije,16 g moke,5 žlic masla,8 žlic jagodne domače marmelade, se držala postopka, ki ga je zapisala avtorica in rezultat je bil zopet odličen.Slike sem prav tako poslala. Receptu dam oceno 5.

lp

BOTRA PEHTA

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 23.10.2014 ob 8:48

Bravo Botra Pehta, čestitke. Očitno sem samo jaz tako štorast, da imam težave s to sladico. Je pa tudi res, da sladice niso ravno moja dobra stran kuharije, ne vem zakaj, ampak tako pač je .

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 24.10.2014 ob 18:22

Bravo Botra Pehta,zadek v polno,in to v prvo....pa še fotografa vidimo...

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 30.10.2014 ob 6:22

Vesel

Iz radovednosti sem jih naredila. Nisem verjela, , da bo nastalo kaj užitnega, ker sem jih delala v rezervni, namizni pečici, ki je bolj tako, tako pa...so bili začuda zelo lepi, taki, kot morajo biti.

Meni sufletaste zadeve niso preveč všeč, zato sem dodala še smetano in jagodičje, tako da je na koncu nastal nekašen hibrid med pohorsko omleto in žličniki, sem pa vesela da mi je tale, pravijo da dokaj komlicirana, reč uspela. In to prvič, s približno temperaturo in časom in v navadnem jenskem pekaču.

svenska  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 337

Objavljeno 26.11.2014 ob 21:57

Vesel

Narejeno danes za posladek po večerji. Zraven pa pokuhane borovnice s sladkorjem in kančkom limoninega soka. Z vidika hitrosti in zahtevnosti priprave ter videza si zasluži čisto petico. Okus in tekstura sta me malo manj navdušila, kljub temu pa si recept zasluži mesto v moji beležnici ker bom vajo sigurno še ponovila, da pridem do okusa in teksture kot sem si ju sama zamislila. Slike priložene.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 28.11.2014 ob 17:30

Glede na sestavine, je okus pričakovan :D MIslim, da vsak, ki peče enkrat na 14 dni že vnaprej prdvidi vsaj pribižen okus, ki nekako ne preseneti.

svenska  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 337

Objavljeno 29.11.2014 ob 8:47

Dobro jutro! Tukaj se pa s tabo ne bi strinjala bannanna. Kot mojstrica peke sigurno veš, da npr.stvari kot je trdota stepenih beljakov ali količina dodane moke ter nenezadnje tudi sama temperatura in čas peke, bistveno vplivata na končni rezultat. Sploh pri teh suflejih oz.žličnikih ter podobnem.

V tem primeru sem po mojem mnenju preveč trdo stepla beljake. Kot sem že napisala, vajo bom spet še ponovila ker mi je recept dober in všeč.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.