Marelični biskvit

Sladko - kislo in osvežilno...

a1  
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: okrogel pekač za torto

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 žlic moke

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

sveže marelice ali drugo sveže sadje po okusu

Postopek

Ločimo rumenjake in beljake. Najprej naredimo trd sneg, vsujemo sladkor z vanilijevim sladkorjem, nato rumenjake in na koncu še moko s pecilnim praškom. Tortni pekač premažemo z maslom (na dno lahko damo tudi peki papir), vlijemo maso in posujemo z na kocke narezanim sadjem. Pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut oz. tako dolgo, da je znotraj pečeno (preverimo s palčko). Po želji lahko prelijemo s čokoladno glazuro.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 9.8.2007 ob 11:59

Recept je "klasičen" in seveda v redu, toda, prosim, poskusite brez pecilnega praška (ali pa s kvečjemu 1 žličko)!

Saj vem, da sem že tako tečna kot tiste glede svežih jajc pri tiramisuju, in tudi proti dr. Oetkerju nimam nič, ampak v pravem biskvitu, kjer ni 1/2 kg moke na 2 jajci, pecilni prašek res ni potreben, če pa si nikakor ne upate brez njega, upoštevajte, da je 1 vrečka mišljena za 1/2 kg moke!

a1  

kuha že od: 26.6.2007

Št. objav: 123

Objavljeno 9.8.2007 ob 13:01

Nisem vedela, ker pri nas se je vedno dal cel pecilni v kakršnokoli pecivo. Hvala za opozorilo, bom drugič bolj previdna- tudi pri pisanju receptov. ;)

LP

gringa  

kuha že od: 14.6.2007

Št. objav: 288

Objavljeno 9.8.2007 ob 23:31

Zakaj pa imate toliko proti pecilnemu prasku? Res ne razumem. Bi pa rada poznala raslog. Kor pravi a1 se je tudi pri nas vedno uporabljal. Pravijo da naredi biskvit ali piskote vedno bolj mehke. Hvala za razlago! Gringa

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 10.8.2007 ob 8:27

Gringa, nisem proti pecilnemu prašku (ravnokar sem opozorila pri kokosovem kruhu, da ga je avtorica pozabila navesti med sestavinami!), sem pa proti nepotrebni uporabi pecilnega praška oziroma njegovim prevelikim količinam.

Ne vem, ali so moje brbončice bolj občutljive, toda če je pecilnega praška preveč, takoj začutim na jeziku nekakšen "žajfnat" okus. Pri pecilnem prašku iz vinskega kamna je malo boljše.

Glede količine - že g. Oetker, ki je izumitelj pecilnega praška, je ugotovil (in to še vedno piše na vsaki vrečki), da je 12 g pecilnega praška (= 1 vrečka) dovolj za 1/2 kg moke (in/ali drugih suhih sestavin - Gustina, orehov, kakava itd.). Torej tudi pri pecivih, kjer pecilni prašek uporabljamo (sem spadajo predvsem vsa vmešana testa kot npr. za marmorni kolač in vsi "biskviti, ki ne padejo dol" z oljem in vodo), ne smemo vreči v testo kar cele vrečke, ampak je treba pogledati količino suhih sestavin.

Pravi biskvit, kjer pride na 1 jajce 1 žlica (ali pribl. 25 g moke), pecilnega praška res ne potrebuje, ker je njegovo glavno rahljalno sredstvo stepen sneg (ali zelo penasto stepena jajca, če delamo biskvit iz celih jajc). Zaradi pecilnega praška tudi ni mehkejši.

Potem je tu krhko testo (tisto za piškote ali pite). V tisto za pite tudi sama dam "noževo konico" (tudi ta količinska enota obstaja!) pecilnega praška, ker je potem spečeno testo res bolj mehko.

Potem je tu še "glajhgeviht" testo, tudi vmešano, vendar z enako količino maščobe, sladkorja in moke, kjer tudi ni predviden dodatek pecilnega praška, pa ga vedno dodam kakšno zravnano žličko zaradi varnosti.

Vidiš torej, da nisem načelna nasprotnica pecilnega praška, samo uporabljam ga zavestno in po pameti, ne pa da bi stresla v vsako pecivo kar celo vrečko.

gringa  

kuha že od: 14.6.2007

Št. objav: 288

Objavljeno 27.1.2011 ob 23:06

No zdaj vsaj razumem! Hvala teta torta za objasnilo! Moram rect, da se strinjam. Sem pa bolj mlada kuharica in se ucim! Hvala se enkrat!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.