božič,novo leto,piknik,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice

Ferdinandovi kolački

Milojka  Izvor: mislim, da je domače
Ferdinandovi kolački

Sestavine

Količina: na osebo 3 - 4 kose

Za testo:

35 dkg moke

3 rumenjaki

mleko po potrebi (približno 1 dcl)

ščep soli

40 g kvasa

žlička sladkorja

Za nadev:

15 dkg surovega masla (mehkega)

12 dkg sladkorja

3 - 4 dl mleka

vanilij sladkor

Postopek

Naredimo kvasec (kvas, sladkor, moka, mleko). V moko damo rumenjake, sol, vzhajan kvas ter mleka po potrebi, toliko, da je testo lepo voljno. Na hitro ga zgnetemo. Razvaljmao ga v podolgovato ploskev približno 2o cm široko, za nož na debelo. Za nadev zmešamo maslo (ne tekoče, da pri mazanju ne teče ven) in sladkor ter razmažemo po testu. Po dolžini testo tesno zvijemo. Potem ga narežemo na približno 5 cm velike kose, ki jih polagamo navpično z rezanim delom navzgor in navzdol v pomaščen pekač velikosti 32x20 cm. Damo vzhajat. Ko naraste za približno 2 kratno količino, jih spečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 180 stopinj, 25 - 30 min, do zlate barve. Zavremo mleko, dodamo vanilij sladkor, to potem polijemo po ferdinandih (pečico ugasnemo)in pustimo v topli pečiči še 5 - 10 min, da se dobro prepojijo.


Opombe

Zelo dobrodošlo pecivo za sobotne in nedeljske popoldneve, pa tudi za nedeljski zajtrk, če katera mami bolj zgodaj vstane in si želi pocrkljati družinico.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Češpljev knedl  

kuha že od: 3.10.2019

Št. objav: 24

Objavljeno 20.10.2019 ob 22:54

Hmm. Se mi zdi, da sm vn buhtlčke dobil.

Na kratko: uporabil maslo (precej manj masla), pol manj sladkorja, v maslo dodal burbonsko vanilijo (pa ne vem če se sploh kaj okuša), dodal rozine namočene v rum in mleko (upošteval namig zgoraj nekje).

Kje sem ga pobiksal: dec pač. Če ni metra zraven, potem je vse bolj na hojladri. Kot polizdelek sem ven dobil recmo da 2/4 ferdinandčkov, 1/4 njokov in 1/4 rogljičkov. Vsaj po obliki sodeč. Nauk št. 1: vse na isto dimenzijo! Nauk št. 2: uporabljaj al manjši pekač al jih pa več nared. Zakaj? Preveč narazen sem jih postavljal v pekač in v prenizkega sem jih dajal. Posledično so se, ker so imel mal lufta okrog sebe, zapekl kt buhtlni s trdo skorjico.

Nauk št. 3: pejt to nekam prej poskust, da boš vsaj videl, kaj mora vn pridt in kakšn okus naj bi bil.

Pojma nimam a je to zakej kar sem spekel al to ni za nikamor. Bom tkole naredu. Ponudu bom, pa tih bom. Pol bom pa počakal, da vidm a bo šlo v promet al ne.

Na koncu sem jih zalil s cca 3 dcl mleka. Ampak tile fantje so bli tko žejni, da so vse popil. Pojma nimam kolk zmohtni morajo bit. Je to relativno od okusa do okusa? Aja. Kvasa sem dal pol manj. Masla tud. Za testo pa ne vem. Debelina: kaj je to za vas "za nož na debelo"? Tam pri rezilu al tam pri ročaju? Gledam nož za kruh al jedilnega? Resno sprašujem. 2-3 mm? Se mi zdi, da bi moral naredit širše. Al več ovojev al pa debelejše testo pustit.

Ampak. Za prvič bojo buhtlnjoki čist o.k.. So me spraševal, kaj je to? Pa jim rečem "Ferdinandčki". Zdaj bo to pr njih (okus, oblika) standard. Ko bojo pršli kam drugam, bojo dobil na mizo XY. "Neeeee ... To niso pravi "F". Pravi "F" bi moral bit kt buhtlnjoki".

Evo. Tkole ga biksam .

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.