Krompirjevi makaroni alias "krumplištesta"

samostojna jed iz makaronov in krompirja

rafaella  Izvor: Madžarska
Krompirjevi makaroni alias "krumplištesta"
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4-5 oseb

400 g poljubnih makaronov

5 srednje velikih krompirjev

4 žlice olja

1 srednje velika čebula

žlička mlete paprike

sol

Postopek

Makarone skuhamo po navodilih na vrečki. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kose, zalijemo s toliko vode, da je pokrit, solimo in skuhamo do mehkega. Kuhan krompir odcedimo, krompirjevko pa prihranimo. Temeljito ga zmečkamo, kot za pire, nato pa dolijemo toliko krompirjevke, da med mešanjem dobimo srednje gosto zmes, podobno omaki.

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo žličko mlete paprike, premešamo in takoj dodamo kuhane in odcejene makarone in krompirjevo zmes. Temeljito premešamo in solimo po okusu. Dušimo še 2 - 3 minute in ponudimo.


Opombe

Poleg krompirjevih makaronov ponudimo poljubno solato, če pa ne zmorete brez mesa, se poleg te jedi najbolj prilega kaj svinjskega, npr. kos popečenega prekajenega mesa ali pečenica.

Če imate radi pikantno, lahko uporabite pekočo mleto papriko.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 20.12.2008 ob 18:43

Mimoza, ja, vem da so testenine. Mene je zmotil predvsem način priprave, ker krompir v gornjem receptu ni pražen (tenstan) na čebuli, ampak naknadno dodan pretlačen in razredčen s krompirjevko.

Drugače pa sem malo brskala in si omenjeno led lastijo med drugim Prekmurci, pa Vojvodinci, pa Madžari,... S tem da je večinoma povsod dodana rdeča paprika.Zanimivo. prav zanima me, od kje dejansko prihaja jed. Hecno.

Za mene ostaja torej granadir marš jed, ki jo poznam od otroka ven

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 20.12.2008 ob 21:57

Vesel

No, moram reči, da je tale jed v hudo oddaljeni žlahti z grenadirmaršem. Pa ne me obtožit, da ne vem tega, tudi moja stara mama je bila od tam, iz Zasavja, iz kolonije, če vam to kaj pove.

In še to - tista knjiga, ki jo s pravim naslovom omenja elaphus, je res super, imam 2. izdajo, še čisto svežo. Sem jo dobila od prijateljice, ki ve, kakšne so dobre in uporabne kuharske knjige, ki te še česa drugega naučijo, ne le z recepeti opremijo.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 22.12.2008 ob 10:31

Analiza te preproste a očitno kulinarično zgodovinske jedi se nadaljuje. Pravzaprav ne vemo, od kje prihaja , je pa očitno da ima enake sestavine. Sporen je torej krompir, ki je v eni verziji pražen,v drugi pa speštan. Tako da,ja ,prav ima Rimljanka ki pravi, da sta ti dve jedi v daljnem sorodstvu. Prav ima tudi Elaphus, ki trdi, da se je krumplišt testa v Zasavju ni jedlo, sem jih med vikendom od nekaterih iz Zasavja malo slišal. So mi rekli, da če sem kdaj kaj vedel o tej stvari sem v letih bivanja drugje na vse skupaj pozabil. Zato Elaphus, se ti opravičujem , če sem te skoraj spravil ob domovinsko parvico. Naj bo mir med nama. Sveda pa me grenadirmarš ravno zaradi vseh teh neznank še vedno bega ozorima zamima. Bi bilo morda dobro malo raziskati od kje ime tej jedi. Je gotovo nekaj v povezavi z vojaki, verjetno avstroogrskimi, no med temi so bili tudi Madžari . Lahko da so jo ravno oni zanesli v naše kraje. Evo, še ena naloga za obdelat.

LP

rafaella  

kuha že od: 27.11.2006

Št. objav: 23

Objavljeno 22.12.2008 ob 22:55

No, kar močna debata se je razvila ob mojem receptu, pa naj še jaz pristavim piskerček.

Hvala za pravilen zapis imena - madžarščina mi ne gre najbolje.

Naučila sem se pa to jed kuhati od moje mame, ki ima madžarske korenine in prav nobene zveze z Zasavjem. Rojena je bila na Hrvaškem, v Slavoniji (madžarska manjšina). Ona se je naučila kuhati krumlištesto prav tako od svoje mame, le da so v starih časih testo naredili pač sami, ko se testenin ni dalo tako enostavno kupiti kot danes. Razvaljano testo za rezance so natrgali na manjše kose in jih skuhali v kropu.

Verjamem, da je še več podobnih jedi, ki se pripravljajo na podoben ali pa nekoliko drugačen način. Jaz sem pač opsala način, kakršnega poznam jaz. Pa dober tek!

mimoza5  

kuha že od: 14.5.2007

Št. objav: 74

Objavljeno 23.12.2008 ob 10:22

Noa, če si dobro prebrala recept, lepo piše, da čebulo prepražiš in vanjo daš rdečo papriko in kuhane testenine in krompir. In to je granadirmarš, zagotovo. In ker sem doma ob madžarski meji, to jed pogosto pripravljamo.

Celo naslov recepta ti lepo piše - v madžarščini. Jaz sem samo pravilno madžarsko napisala, kakor se pač pravilno napiše. (kruplis - krompir, tészta - testo, testenine).

Vojvodina, Slavonija, del Prekmurja, Goričkega, Međimurje itd., povsod tam živijo madžarske manjšine.... dobra kuhinja!

Rafaella; ni kaj zahvaljevat, nekaj znanja mi je še ostalo iz šole.

Noa  

kuha že od: 13.2.2003

Št. objav: 716

Objavljeno 23.12.2008 ob 14:11

Nima veze, ker se je za čisto pravim izvorom očitno izgubila sled

Zame bo granadirmarš vedno tisto, kar je bil za mojo babi - tenstan krompir z dodanimi testeninami in včasih tudi govedino iz juhe in vse skupaj dobro potenstano. A ja, pa brez paprike seveda

nicol  

kuha že od: 8.11.2004

Št. objav: 120

Objavljeno 23.12.2008 ob 15:07

glejte meni je vseeno kako se tej jedi reče,rečem vam lahko samo,da je noro dobraaaaa

in sicer tako dobra,da se jo naredila v soboto za kosilo in še v nedeljo,ker je res zelo njami

lp

morticia  

kuha že od: 25.7.2009

Št. objav: 3

Objavljeno 20.8.2009 ob 12:00

Zelo vesel

sm probala pa je kr fajna južna ratala :)

drgač pa prbejte namest mlete paprike dat noter pou kavne žličke čilija.. pride ful fajn.. za bl močn okus pa po želji tud mal več k sam pou žličke :)

aymar  

kuha že od: 7.10.2008

Št. objav: 59

Objavljeno 14.7.2010 ob 23:16

Zelo vesel

super, na tole sem pa čisto pozabila, to smo pri nas skoz jedli ko sem bila mala :)

super ideja jutri za kosilo. :))

Freeman  

kuha že od: 23.10.2020

Št. objav: 7

Objavljeno 16.9.2021 ob 18:52

To je grenadirmarš. Toda moja babica, ga je delala s kančkom rdeče sladke paprike. Bolj za izgled je šlo, kot za okus. Pa Zasavci gor ali dol.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.