Vasina torta

mamamia  Izvor: Srbija
Vasina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Za testo:

5 beljakov

5 zvrhanih žlic sladkorja

5 zvrhanih žlic orehov

zvrhana žlica moke

Nadev:

7 rumenjakov

7 žlic sladkorja

250 g masla

100 g sladkorja v prahu

250 g orehov

skodelica mleka

vrečka vanilijevega sladkorja

Za krasitev:

7 beljakov

14 žlic sladkorja

2 žlici sladkorja

malo vode

Postopek

Za testo stepemo sneg iz beljakov, dodamo sladkor, orehe in moko in spečemo v tortnem modelu. Dno obložimo s peki papirjem, s premerom 26 cm (okoli 20 minut na 170 stopinj).

Za nadev stepamo rumenjake s sladkorjem na pari, potem maso ohladimo. Maslo penasto stepemo s sladkorjem in vmešamo jajčno maso. Na koncu dodamo še orehe, ki smo jih poparili z mlekom in jim dodali vanilijev sladkor.

Maso naložimo na testo (po izvirnem receptu testa ne režemo, pustimo eno samo plast, kot smo jo spekli).

Torto okrasimo s stepenimi beljaki s sladkorjem, v katere smo na koncu po kapljicah vmešali še dve žlici sladkorja, iz katerega smo z malo vode naredili gostljat sirup, ki mora biti takšne strukture, da se naredi tanka nitka, ko ga razvlečemo med palcem in kazalcem.

Sneg potem naložimo na torto in po vrhu potegnemo z vilicami, da naredimo nekakšne kupčke.


Opombe

Tale torta velja za eno najbolj znamenitih srbskih sladic, večinoma jo pripravljajo za družinske slovesnosti. Iz sestavin se vidi, da je prava kalorična bomba. Recept, ki ga prilagam, mi je dala teta iz Beograda. Seveda obstaja nekaj različic te torte (nekateri dodajo kremi tudi čokolado).

Slikico je prispevala stana.r, ki me je tudi vzpodbudila, naj dam recept v bazo. Ko sem sama nazadnje delala to torto, še nisem imela fotoaparata.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Finka  

kuha že od: 21.6.2007

Št. objav: 106

Objavljeno 30.11.2007 ob 23:54

jaz pa sem naredila vasino torto malo drugače recept sem najdla drugje ne vem pa če ga lahko objavim...torta pa je super!!!sem pa poslala slikico:)

dzoana  

kuha že od: 12.3.2006

Št. objav: 81

Objavljeno 3.12.2008 ob 10:51

Ta vikend sem spekla to torto. Delala sem po nasvetu Dragičke ki pravi da 25 dag sladkorja zavreš v 1 dcl vode. Ob stalnem mešanju sem ta sirup kuhala dokler se ni sladkor stopil. Moj sirup je bil tekoč in ne gostljat, lepljiv kot bi najbrž moral biti. Potem sem ta sirup malo ohladila. Še topli, ne vroči sirup sem vmešala v sneg in stepala nad soparo. Ker je masa postala čudno tekoča sem se prestrašila in prenehala stepati nad soparo že po kakšnih 2 ali 3 minutah. Po navodilih Dragičke bi morala stepati 8 do 10 minut. Ta šam sem polila po torti. Krema se je ko se je ohladila lepo strdila. Ampak iz snega se je pocedil sladkorni sirup. S tem sirupom se je napolija še orehova krema. Rezultat je bil seveda, da je bila torta močno presladka. Škoda, ker če bi mi krema iz snega uspela, bi bila to odlična sladica.

Prosim za nasvet Kje sem "falila". Verjetno že pri kuhanju sladkornega sirupa. Dragička kako to narediš ti?

lp

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 3.12.2008 ob 11:13

Dzoana, poznam ta sirupni dizaster. Točno to se je meni zgodilo pri prvem poskusu Vasine torte. Kar me ni ustavilo - sem nemudoma šla delat novo torto, od biskvitne baze dalje. Samo, da sem v drugo vmešavala sladkorni prah v beljake nad soparo in je kar šlo. Skratka, za prvi izdelek sem porabila kakih 13 ur.....

Z metodo sladkornega prahu direktno v beljak dobiš čisto dobre rezultate. Je pa bila stvar za moj okus ubijalsko sladka (je pa res, da delam po enem za spoznanje bolj kompliciranem receptu). Ker tudi nisem kak ljubitelj sladkega snega, sem naslednje Vasine torte začela delati bolj "light" in je zgornja bela plast pri meni smetanasta in fiksirana s kremfixom.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 3.12.2008 ob 12:24

Ja, en tak zelo zakompliciran recept imam tudi jaz, ampak ko sem torto pomagala delat teti tam daleč na vzhodu, me je minila volja in zato je tu malo bolj preprosta varianta. S slakornim sirupom imam tudi sama nekaj katastrofalnih izkušenj, zato sem letos dedku mrazu pisala, naj mi prinese kuhinjski termometer. Ker knjigo Kuharstvo, v kateri so postopki natanko opisani, že imam. se mi pa ne da skozi obroček pihat, da ugotavljam, ali je sirup prave temperature. mamamia

dzoana  

kuha že od: 12.3.2006

Št. objav: 81

Objavljeno 3.12.2008 ob 14:41

Hvala za odgovor. Torto bom še kdaj poskusila speči, ampak zagotovo ne bom več kuhala sladkornega sirupa. Verjetno bo dovolj če v sneg vtepem nekaj sladkorja v prahu, glede nato da sladico kar hitro pojemo. Ali pa bo kot pri Vendelini, beljake nadomestila smetana.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 3.12.2008 ob 16:12

Jaz sem za varianto z beljaki in sladkorjem. Se čisto v redu obnese. Mamamia

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12652

Objavljeno 23.1.2015 ob 12:07

Pozdravljeni, ravnokar sem naredila to torto, ideja pa je prišla ob gledanju tv, kjer je bilo prikazano, kako pravoslavni praznujejo novo leto in kaj jedo za sladico. Vse sem delala po receptu, le povsod sem zmanjšala količino sladkorja. V nadev sem dala 10 rumenjakov in 300g orehov. Sladkorni sirup sem zavrela in ohlajenega dodala stepenim beljakom in še malo stepala vse skupaj. Ko bo probana , bom poročala in ocenila. Žal mi je, da nisem upoštevala Dragičin nasvet in sneg stepala še nad paro, bi bil verjetno še lepši. No, naj poročam. Ko sem odprla hladilnik, je bila pod torto sladkorna poplava, tudi meni ni uspel sneg, ali šam, ker se je začel močno cediti sladkorni sirup. Zato sem ves sneg pobrala iz torte in na torto namazala stepeno sladko smetano, v katero sem vmešala želatino. Škoda, očitno je ta šam res težko narediti in uspe samo pravim mojstricam. Torta je sicer zelo dobra, predvsem pa zeloo nasitna, kljub temu, da sem zmanjšala količino sladkorja, je bila dovolj sladka, tudi smetana se ji poda. Ocena je seveda +5.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.