Božič,novo leto,pečenje,sladice

Božično - novoletno pecivo

Božično - novoletno pecivo
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za vso družino in prijatelje

Cimetove zvezdice:

500 g fino mletih mandljev

5 beljakov

450 g mletega sladkorja

dve žlički mletega cimeta

Nougatovi kolački:

100 g zmehčanega masla

200 g nougata

eno jajce

300 g moke

vanilijev sladkor

pol kavne žličke pecilnega praška

ščepec soli

50 g bele in 50 g temne čokoladne glazure

Postopek

Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati, dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca in končamo z najhitrejšo). Med stepanjem dodamo mlet sladkor in potem stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek pa vmešamo mandlje. Ugnetemo testo (ali s spiralnimi nastavki mešalca ali z rokami, sama ga zamesim ročno). Da se ne lepi, delovno površino potresemo s kristalnim sladkorjem. Kepo ovijemo v folijo in za uro ali dve pustimo v hladilniku.

Testo potem na delovni površini, dobro potreseni s sladkorjem, razvaljamo na približno pol cm debeline. Z modelčkom izrezujemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se ne bo lepil na testo, kraki pa bodo lepi. Zvezdice zložimo na pekač na peki papir. Na vsako damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po zvezdici, da je površina lepo gladka (jaz to počnem z zobotrebcem. Na sredo zvezdice dam kupček beljaka, potem pa z zobotrebcem vlečem maso v vsak krak posebej; dela je veliko, ampak se splača glede na končni učinek). Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo. Jaz jih ne pečem, če pa se kdo odloči za peko, naj zvezdice peče na 150 stopinjah okoli pet minut - bolj se morajo posušiti kot peči, da beljak ostane bel. Ko so zvezdice suhe, jih zložimo v pločevinasto škatlo. Ob njih ne hranimo drugega peciva, ker so zelo aromatične in bi se drugi piškoti morda preveč navzeli cimetove arome.

Nougatovi kolački:

Zmehčano maslo pognetemo z zmehčanim nougatom in dodamo jajce, sol in vanilijev sladkor. Potem dodamo še moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom in umesimo testo. Kepo zavijemo v prozorno ali alu - folijo in pustimo v hladilniku vsaj štiri ure, lahko pa tudi čez noč.

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo na tri do štiri mm debelo in izrežemo kolačke različnih oblik. Pečemo jih na pekaču, obloženem s peki papirjem, 10 minut na 190 stopinjah (pečico prej segrejemo na to temperaturo). Ko vzamemo kolačke iz pečice, jih takoj snamemo s papirja za peko in pustimo na rešetki, da se ohladijo.

Hladne kolačke najprej prelijemo z rjavim, potem pa belim čokoladnim oblivom. Vsakega posebej razpustimo po navodilu z ovitka, lahko dodamo tudi žličko masla, kokosove maščobe ali belega olja. Glazuro damo v majhno polivinilasto vrečko, ji odrežemo en vogal in glazuro nanesemo v obliki poševnih črt ali v kakšnem drugem vzorcu.

Po teh receptih naredimo testo za piškote, jih izrežemo in spečemo, okrasimo in shranimo v škatle. Med prazniki jih nalagamo na krožnike in uživamo v majhnih grižljajčkih s prijatelji ali družinskimi člani...


Opombe

Slikico prazničnih piškotov imam shranjeno že od lani, ko smo toliko debatirale na forumu o božičnem pecivu. Morda dobi katera idejo tudi za letošnje praznike, jaz počasi že pripravljam seznam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

miis  

kuha že od: 24.3.2008

Št. objav: 173

Objavljeno 23.11.2009 ob 11:58

Morda še nasvet za začetnike (kot sem jaz) - za začetek si morda raje omislite modelčke v obliki lune, je manj možnosti, da gre kaj narobe. Testo sem zvaljala med dvema slojema PVC vrečke (posute s sladkorjem), lunice pa sem na pekač prelagala s pomočjo lopatice za mešanje testa. Ostanke sem pregnetla z rokami in jih ponovno zvaljala. Ker nisem pretirano navdušena nad surovimi jajci, sem piškotke pekla v pečici.

julija83  

kuha že od: 1.12.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 21.12.2011 ob 16:15

najboljše cimetove zvezdice mjam res pa tolk me je blo strah da nebi uspele.Včeraj sem nardila eno rundo polovično danes še eno in res uspelo v nulo

msegov  

kuha že od: 7.8.2010

Št. objav: 493

Objavljeno 2.10.2012 ob 16:15

Zelo vesel

Tale slikica danes mi je naredila skomine po praznikih ... Že komaj čakam božično peko!

Liiu  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 363

Objavljeno 8.1.2013 ob 12:17

jasna47, kako so lepi ti prašički, me pa zanima ali so spodaj navadne rumove kroglice ?

pinkpanter  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 9

Objavljeno 9.12.2013 ob 14:44

Oprostite, ampak jaz tega recepta za cimetove zvezdice ne razumem najbolje. Piše, da jih izrežemo in damo a peki papir, nikjer pa ni omenjeno, da jih spečemo. Nadalje gre besedilo kar h beljaku, ki je na vrhu zvezdic. To razumem, da se bolj suši kot peče (oz. pusti zunaj, da se samo posuši).

Še vedno me pa zanima, kaj je sedaj s samim piškotom (preden se namaže beljak gor) se peče? Na koliko in koliko časa? Ali se sploh ne peče... ? :D

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 9.12.2013 ob 18:12

Piše da se piškotki ne pečejo ampak se čez noč sušijo na peki papširju..,če pa že hočeš peči,naj bi se peklo na 150 -5 minut..Pečejo se piškotki in beljaki ,vse skupaj..

pinkpanter  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 9

Objavljeno 9.12.2013 ob 20:01

Aha. Hvala za pojasnilo gogad. Nisem bila prepričana, da pravilno razumem. Sem si napačno predstavljala, da se piškoti pečejo in le beljak suši.

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 24.11.2014 ob 8:24

Vesel

Ker prihaja čas božično - novoletne peke, sem te piškote dala na seznam TOP 10. Tako da jih ta teden delamo s puncam za probo, nekje decembra pa glavna peka.

Zvezdice so mi zelo všeč, ker se ne pečejo... super...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.