Baklava

marta  
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

listnato testo

2 limoni

25 dag masla

1 kg sladkorja

50 dag orehov + 12.5 dag sladkorja

5 dl - 7.5 dl vode

Postopek

Na dno z maslom namaščenega pekača položiš plast listnatega testa in ga premažeš z razstopljenim maslom. Nanj položiš plast listnatega testa, po katerem potreseš plast mletih orehov, pomešanih s sladkorjem. Sledi plast listnatega testa, razstopljeno maslo, listnato testo, plast s sladkorjem pomešanih orehov, listnato testo, razstopljeno maslo in spet listnato testo. Tako zloženo baklavo preliješ s preostalim razstopljenim maslom, narežeš (zarežeš do dna) na kvadratke in pečeš pri 180C.

Medtem skuhaš vodo, v kateri razstopiš 1 kg sladkorja. Temu dodaš še limonin sok. S še vročo razstopino preliješ pečeno baklavo, nato pa pekač pustiš nekaj časa pokrit z mokro kuhinjsko krpo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 11.1.2005 ob 16:51

Definitivno imajo prav vsi tisti, ki pravijo, da se baklava dela zgolj iz vlečenega testa (to so navsezadnje tudi "kore") in ne iz listnatega. To je pač ponaredek ali ena izmed izvedb, original baklava pa je iz tanko vlečenega testa. Jaz uporabljam kupljeno Žitovo vlečeno testo, če ga ne najdem, se na mariborskem koncu dobi tudi od nekega privatnika in je zelo v redu. Pomembno pa je, da je res vsaka plast testa, ki ga polagamo med nadev, premazana s topljenim maslom, sicer nastane trda gmota (jaz sem enkrat pozabila namazatai med tremi plastmi, pa je bil lep hec). Mene so v Mostarju naučili narediti baklavo brez limoninega soka v sladkornem sirupu, tudi raje imamo tako, je pa seveda ta dodatek stvar okusa (navsezadnje kislina raztaplja maščobo, ne?).

Pozdrav vsem, mamamia

Mord  

kuha že od: 7.4.2006

Št. objav: 1

Objavljeno 9.4.2006 ob 7:26

Bravo julija res sem tu gor popolno na novo ob prebiranju receptov so mi vsi zelo dobri in končno si se vsaj ti našla,da si komentirala da k orginalnemu receptu dodaš med.Kolikor vem in sem bil veliko na jugu vsaj kars e tiče služenja vojaškega roka sem teh baklav pojedel zelo veliko.In po njihovem originalnem receptu vsaj kolikor je men znano je za preliv vedno dodan med.Sedaj pa nevem kje je bolj originalen recept za baklave ali na Kosovu ali v BIH.Upam da z tem dopisom nisem nikogar užalil.

mamazeljka  

kuha že od: 29.3.2006

Št. objav: 462

Objavljeno 9.4.2006 ob 9:02

Živim v kraju kjer je veliko ljudi iz BIH in originalna baklava je iz vlečenega testa ki se potem se te skorje posušijo.Pride pa zelo sladko saj potem ko je pečeno zalijejo z vodo in sladkorjem.Seveda je odvisno zopet koliko vode da katera.Jaz se je najem vedno ko imajo bajram in ker je veliko žensk iz BIH vsaka prinese svojo baklavo " jaz sevada morem pojest vse kar dobim" vam povem da se baklava razlikuje od žensk do žensk.Ena je presladka druga drugačna bistvo pa je da jo delajo po originalnem receptu z vlečenim testom seveda ne vse.

missfreya  

kuha že od: 4.1.2011

Št. objav: 23

Objavljeno 4.1.2011 ob 18:08

Zelo vesel

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu, ker iščem recept za baklavo. Malo prebiram vaša mnenja in moram malo pokomentirat. Bila sem namreč v Istanbulu čez praznike in kakor mi je znano je baklava čista turška sladice in ne izvira iz Bosne. Ali se morda motim? Baklave sem na dopustu pojedla kar nekaj in bila mi je res najboljša :) Sedaj pa vprašanje glede testa... Skoraj bi dala roko v ogenj, da jo Turki pripravljajo iz listnatega testa (če seveda ne bi skozi vitrine različnih prodajaln opazovala plahte vlečenega testa...) Malo sem zmedena, ker turška baklava ima okus po listnatem testu, ni v celoti prepojena s sladkornim sirupom, vrhnja plast je tako odlično hrustljava in večplastna, da res ne vem če ni to listnato testo. Ali pa imam jaz slabe izkušnje z vlečenim. Zanima me, če bi me kdo lahko rešil iz te miselne zmede in mi dal idejo (glede na to, da nisem ravno kuharica št. 1) kako pripraviti baklavo, ki bi imela hrustljavo vrhnjo plast testa. Zanima me tudi, če ima kdo recept za turško baklavo, morda s pistacijami...mmmmm njami :):):) že samo misel...

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 4.1.2011 ob 18:59

Vesel

Bi rekla, da je baklava doma, kjer so Turki, vsaj nekoč, bili, torej tudi v Bosni, vsaj v mejah nekdanjega Otomasnkega cesarstva. Po mojem mnenju je testo vedno vlečeno, ampak so listi zelo, zelo tanki. Nadevi so seveda različni, tudi v Bosni.

No, z malo, res malo, brskanja po netu se območje razširi: http://en.wikipedia.org/wiki/Baklava

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.