Šičimi togaraši

japonski čili sedmih okusov

666  Izvor: Japonska
    ostale jedi: dodatki jedem
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

rdeči čili

seme maka

seme konoplje

seme sezama

sečuanski poper

posušena lupinica mandarine/pomaranče

posušen ingver

alga nori

Postopek

Šičimi togaraši mora za razliko od ostalih začimbnih mešanic biti mlet grobo in ne v prah, zato začnimo s celimi sestavinami v približno enakih količinah(1). Grobo zmeljemo rdeč čili, seme maka, konoplje in sezama(2), sečuanski poper(3) in posušeno lupinico mandarine ali pomaranče. Alga nori naj bo v drobnih kosmičih; te se dobi že narejene, lahko pa kupimo cele alge in jih sesekljamo. Naštete sestavine svetujejo nekateri pred mešanjem rahlo popražiti (na suho, brez maščobe, in le toliko, da rahlo zadiši: 1-2 minuti). Na koncu kot edino sestavino v prahu dodamo še ingver. Mešanico hranimo zaprto v hladilniku, saj mleta oljna semena rada postanejo žarka na sobni temperaturi.

Šičimi togaraši (japonsko »šičimi« pomeni "sedem okusov", »togaraši« pa "čili") ali preprosto samo šičimi se nikoli ne uporablja za kuhanje, pač pa za mizo - potrese se ga po jedi. Poda se k skoraj vsem vrstam japonskih juh, nekaterim pečenim ribam, jedem na osnovi sojinih izdelkov (tofu, sojino mleko, okara, juba... ), kuhani zelenjavi itd. Po okusu je mešanica precej pekoča (čili, sečuanski poper, ingver) z izrazito aromo po citrusih (sečuanski poper, lupinica, ingver) in morju (alga), »zaokrožijo« in ublažijo pa jo semena (mak, konoplja, sezam).


Opombe

(1) Če je čili močno pekoč, ga deloma nadomestimo z mleto sladko papriko ali pa poiščemo manj pekoč čili.

(2) Tradicionalno se na Japonskem uporablja bel mak in črni sezam; okus bo prav enak, če bomo – kot še toliko drugih stvari – naredili ravno obratno ter uporabili pri nas bolj običajna črni mak in beli sezam.

(3) Japonski poper menda ni prav ista zadeva kot sečuanski poper. Zmeda je velika, toda po vsej verjetnosti gre za več sorodnih rastlin iz rodu [i]Zanthoxylum[/i], ki so si na srečo podobne po kulinarični vrednosti, zato si dovolimo uporabiti kar sečuanski poper (že tega je dovolj težko dobiti v naših krajih!).

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 8.6.2012 ob 7:58

Vesel

Sama teh začimb ne uporabljam..no mogoče bom kdaj,pustimo se presenetit...mi je pa lepo prebirat vse te nasvete 666 in tudi skozi začimbe spoznavat druge kulture.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 8.6.2012 ob 14:32

Vesel

Od vas mi ta pohvala še posebno veliko pomeni, kajti nekaj podobnega sem že pred časom hotel napisati vam - namreč, sicer nisem pripravil še nobene izmed vaših jedi, ker mi po okusu ne ustrezajo, a so vse po vrsti izvirni, zanimivi in kakovostni recepti. Torej, hvala tudi za vaše prispevke

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.