piknik,pečenje,priloge,kruh,kosilo,malica,slovesnost,večerja,zajtrk

Mlečni japonski kruhek

puhasti kruhek, ki bo izginil, preden se bo uspel ohladiti

Mlečni japonski kruhek
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Prvi korak:

250 g vode

50 g moke

Drugi korak:

¾ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

750 g moke

250 g mleka

100 g vode

30 g masla

2 mali žlički soli

2 mali žlički sladkorja

1 jajce

Postopek

Prvi korak:

vodo in moko gladko zmešamo, nato segrejemo in stalno mešamo, da dobimo testo, podobno paljenemu. Ohladimo.

Drugi korak:

v posodo odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala. V vodi raztopimo kvas Fala, ga prilijemo k moki, dodamo vse ostale sestavine brez masla ter ohlajeno paljeno testo. Zamešamo testo in med mešanjem dodamo zmehčano maslo. Na visoki hitrosti mešamo vsaj 15 minut, da postane testo gladko, čeprav precej mehko.

Testo pokrijemo in pustimo počivati 15 minut. Nato ga z vseh strani povlečemo in preložimo ter znova pustimo počivati/vzhajati. Postopek še dvakrat ponovimo in pustimo zadnjič vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na gladek pult, ga s pomočjo lopatke razdelimo na pol in pred-oblikujemo v dva hlebčka kot je običajno pri kruhu. To naredimo tako, da polovico testa prepognemo s pomočjo mokre lopatke in ga položimo preko druge polovice testa. Nato z lopatko potisnemo testo v eno stran (npr. od desne proti levi), da se ustvarja napetost med podlago in testom ter postaja gornja plast testa bolj gladka in oblika podobna štruci. Nato potisnemo testo še od gornje strani proti sebi, da postaja gornja plast testa še bolj gladka, po potrebi nato še od sebe proč in od leve strani proti desni, da dobimo nakazan hlebček z gladko gornjo plastjo. Testo pustimo počivati nekaj minut, da glutenske vezi popustijo.

Spočito testo s pomočjo lopatke obrnemo z gladko stranjo na dnu na pomokan prt, rahlo poprašimo z moko in razvaljamo. Testo razrežemo na manjše kvadrate in zvijemo v štručke ali kroglice. Te zložimo v model in pustimo znova vzhajati.

Vzhajane premažemo z mlekom ali jajcem in prestavimo v vročo pečico.

Pečemo jih 20 minut na 240 stopinjah, da se lepo obarvajo. Pečen kruh vzamemo iz pečice, ga pustimo nekaj minut v modelu, nato pa stresemo iz modela, pokrijemo in damo na mrežo, da se ohladi.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.