Klapavice "Leon"

školjke na buzaro

    morska hrana: školjke
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

Za 4 osebe kot samostojna jed:

2 kg klapavic

1 večja glavica česna

1 šopek peteršilja

bazilika

timijan

origano

rožmarin

1 žlička (po želji) Evo začimbe

olivno olje, toliko, da pokrije dno posode

3 žlice drobtin

po 2 dl kislega belega vina, navadne vode in vode, v kateri so se kuhale školjke

Postopek

Školjke temeljito očistimo apnenca in trave, ker bodo drugače pogrenile.

Damo jih kuhati v primerno veliko kozico. Ko začnejo oddajati vodo, le - to odlijemo in ponovno postavimo na štedilnik in še malo pokuhamo, da se školjke odpro. Vodo, ki so jo školjke še spustile, prihranimo za zalivanje omake.

V drugi kozici segrejemo olivno olje in na njem na hitro popražimo drobno sesekljan ali strt česen in nasekljan petršilj. Dodamo drobtine, premešamo, malo popražimo in zalijemo z vinom, vodo in vodo od školjk in vse začimbe (po ščepec). Kuhamo 20 minut, da se okusi prepojijo in školjke zmehčajo. Če so drobtine omako preveč zgostile, prilijemo še malo vina, vode ali vode od školjk (po okusu).


Opombe

Če uporabite Evo ali Vegeto ni treba nič soli, sicer pa jo dodajte previdno, ker so že školjke in voda, v kateri so se kuhale, slane.

Odprte surove školjke že med čiščenjem zavrzite. Prav tako zavrzite zaprte kuhane školjke, ker niso užitne.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mojca32  

kuha že od: 22.8.2005

Št. objav: 69

Objavljeno 29.7.2008 ob 8:17

Super zadeva. Za moj okus edino preveč različnih začimb, saj poptem na koncu prevlada okus po njih namesto školjk. Jaz dodam samo petešilj in česenj. Take imamo najraje.

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 29.7.2008 ob 8:55

Po moje drugačne začimbe naredijo neobičajen okus jedi, bo treba "probati".

Pri sestavinah si napisala: 1 večja glavica peteršilja, si verjetno mislila česna, ne vzeti to kot kritiko, saj so tudi mene že oporzorili, da sem narobe napisala pa sem bila zato hvaležna.

lp

MajaHu  

kuha že od: 25.10.2007

Št. objav: 30

Objavljeno 29.7.2008 ob 16:36

Zelo vesel

ko bo slika bom pa verjela!

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 11.8.2008 ob 14:00

Anamarija hvala ti, sem že popravila. Glede začimb pa kakor komu paše. Za moj okus dajo jedi piko na i. Poudarek je na "ščepec".

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 12.8.2008 ob 8:40

Ne vem od kod izvira ta recept sem pa presenečen kajti prvič berem, da kuhaš školjke posebej. Ni mi čisto jasno zakaj, saj na ta način zgubiš najbolj plemenite in specifične okuse. Tudi nikar v sveže morske sadeže ne tlačite raznih veget in začink. S tem prekrijete prvotni okus in dobite instant jed , kar pa je groza.V sestavinah si napisala : 1 večjo glavico peteršilja. Predvidevam da si mislila na česen !?

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 12.8.2008 ob 9:20

Ja na česen sem mislila. Upam, da bodo kmalu popravili. Školjke kuham posebej samo toliko, da se odprejo in spustijo prvo vodo in umazanijo. Pri ponovnem segrevanju oddajo še dovolj vode, da se ohrani tisti pravi okus po školjkah.

Glede vegete pa, kaj naj rečem? Jaz jo dam tudi v golaž, pa zato še ni instant.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 12.8.2008 ob 10:50

OK ,Lejla, res je ,okusi so različni in o njih ni da bi razpravljali. To so rekli že stari Grki. Seveda se vsak sam odloča o tem, kaj bo v kakšno jed dal (sej roko na srce, vegeta je v določenih jedeh tudi meni dobra in jo uporabljam !!) ampak pri ribah in morskih sadežih jo pa ne. Povem za primer, da imam dobrega prijatelja ,Spličana, Dalmatinca, rojenega na Lastovu. Ta se je zgrozil, ko sem pripravljal ribe na gradeli in sem zravem ponudil tržaško omako, kar je za nas povsem normalno. Oni namreč k ribi ne dajejo ničesar. Zgolj solijo jo , jo spečejo na gradeli in potem rahlo prelijejo z olivnim oljem. To je vse. Po njegovo, ima riba sama po sebi tako izjemen okus, da bogvaruj zraven tlačiti kak česen in peteršilj saj jo s tem povsem uničim. No jaz se teh navodil držim, je pa res tudi to, da njihove ribe ,ki so napol žive ko ti jih prinesejo ribiči ali pa te,ki jih kupimo v naših ribarnicah- to je razlika v okusu kot noč pa dan ! Upam, da zdaj razumeš zakaj sem proti pretiranim začimbam, nisem pa misli nič slabega, tvoj recept sem samo komentiral . Zato Lejla, pošlji še kaj , da se nam bodo cedile sline !! LP:))

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 12.8.2008 ob 11:48

Sem podobnega prepričanja kot hedonist (ime imaš pravo, ni kaj, že zaradi rib). Vegeta je pri nas vedno doma in jo nekaterim jedem brez pomislekov tudi dodajam, nikdar pa v jedi z morskimi sadeži, k ribam (tam sem pri svežih jadranskih podobno čistunska - ali prvinska, kakor vzameš - kot hedonist) in v golaž ali paprikaš. Mamamia

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 12.8.2008 ob 12:05

O.k., se vdam. Tudi jaz rib in drugih jedi iz morskih sadežev ne posipam z vegeto, tale recept pa sem dobila od prijatelja in mi je bil tako všeč, da nisem hotela prav nič spreminjati. Kar nekaj fotokopij sem že naredila in razdelila prjateljem in so bili vsi navdušeni. Enako bi bili verjetno tudi brez tiste žličke vegete.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 12.8.2008 ob 13:07

Brez skrbi, tudi jaz sem vegeto dajala v buzaro za školjke, svakinja je vegeto vmešala celo v olje, s katerim je premazala škampe za žar in smo ravno tako prste lizali. Potem so nas pa Istrijani in Dalmoši malce nahrulili, češ kaj mi kontinentalci kvarimo nekaj, kar je samo po sebi dobro, in potem smo pri morskih sadežih in ribah postali (večinoma) minimalisti. Se pa včasih ne morem premagati in stresem čisto malo vegete v kakšno morsko rižoto, če se mi zdi premalo slana. Saj veš, pod kožo smo mi krvavi. Obilo užitka še naprej, Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.