Klapavice "Leon"

školjke na buzaro

    morska hrana: školjke
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

Za 4 osebe kot samostojna jed:

2 kg klapavic

1 večja glavica česna

1 šopek peteršilja

bazilika

timijan

origano

rožmarin

1 žlička (po želji) Evo začimbe

olivno olje, toliko, da pokrije dno posode

3 žlice drobtin

po 2 dl kislega belega vina, navadne vode in vode, v kateri so se kuhale školjke

Postopek

Školjke temeljito očistimo apnenca in trave, ker bodo drugače pogrenile.

Damo jih kuhati v primerno veliko kozico. Ko začnejo oddajati vodo, le - to odlijemo in ponovno postavimo na štedilnik in še malo pokuhamo, da se školjke odpro. Vodo, ki so jo školjke še spustile, prihranimo za zalivanje omake.

V drugi kozici segrejemo olivno olje in na njem na hitro popražimo drobno sesekljan ali strt česen in nasekljan petršilj. Dodamo drobtine, premešamo, malo popražimo in zalijemo z vinom, vodo in vodo od školjk in vse začimbe (po ščepec). Kuhamo 20 minut, da se okusi prepojijo in školjke zmehčajo. Če so drobtine omako preveč zgostile, prilijemo še malo vina, vode ali vode od školjk (po okusu).


Opombe

Če uporabite Evo ali Vegeto ni treba nič soli, sicer pa jo dodajte previdno, ker so že školjke in voda, v kateri so se kuhale, slane.

Odprte surove školjke že med čiščenjem zavrzite. Prav tako zavrzite zaprte kuhane školjke, ker niso užitne.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 12.8.2008 ob 17:51

Hvala Mamamia za tvoje mnenje. Čeprva ni važno, kdo ima bolj ali manj prav, vsak ima pač svoj mnenje in okuse kot sem enkrat že poudaril. Ja res, meni ribe pomenijo višek gurmanskih užitkov in morda tudi zaradi tega vsako leto vsaj 14 dni preživim na Lastovu kjer je zaenkrat svežih rib še dovolj. Tam jemo 3 krat na dan (to je res, lahko vprašate mojo ženo če n verjamet meni ) zgolj in le morske dobrote. Vse po vrsti od rib ,rakov in školjk. V vseh teh letih (nisem več najbolj rosno mlad !) sem si nabral celo vrsto izjemnih receptov predvsem od domačinov , Dalmošov- otočanov. Ti ljudje pa znajo delati svojo hrano po starodavnem izročilu. Amapk tam ni nobene hude filozofije!Nič mudrenja! Samo najbolj sveže in domače sestavine. Ribe ali raki ki še dobesedno migajo, domače olivno olje, česen, čebula, rožmarin, lovor ,paradižnik (pom) in vino. No pa še ščepec soli in včasih, r

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 12.8.2008 ob 17:51

Prav si uganila Mamamia, moja strast in slast ter višek gurmanskih užitkov so morsek dobrote . Vse -ribe, školjke, raki , mehkužci , ja tudi iz čisto majcenih polžkov, tistih,ki povsem neugledno ždijo na kamnik ob obali sem jedel izvrstno solato, ki so mi jo pripravile Lastovčanke. Na Lastovo namreč vsako leto odrinem vsaj za 14 dni kajti tam je še rib in ostalega dovolj. In potem vsak dan vsaj trikrat jemo ribe in ostalo kar pride iz morja (če ne verjamete vprašajte mojo ženo ) Obred s začne že zjutraj ko me obišče nekaj ribičev in mi prinese pokazat nočmi ulov. Potem zbiranje (to je najtežje, saj jaz bi kupil vse od kraja, kar imajo ) no in tako se določi tudi jedilnik za tekoči dan. V vseh letih sem si nabral izvrstne recepte od domačinov in to je to. Ampak ti recepti so sila preprosti (na otoku pač ni bilo izobilje ostale hrane, začimb in dodatkov !!!) Vse bazira na sveži ribi, paradižniku,olivnem olju, kapulah(čebuli) česnu, rožmarinu, lovorju, vinu in soli. Pa včasih morda še ščep popra. In to je to - okusi pa taki , da se jih ne da opisati. Vse naredi sveža riba in ostale domače sestavine. Vsako leto obvezno posežem po mureni, ki je ob pravilni pripravi čudovita in se je nikjer pri nas ne dobi, privoščimo si vsaj enkrat jastoga (pa ne tiste majhne pod pol kile ! greh je, da te sploh lovijo ) ter še veliko drugih rib. Bom napisal kak recept. Iz glave gofa se skuha najboljša ribja juha, kar jih je, 2 kg težak "šampiro" (riba svetega Petra ali kovač ) na gradeli pa je npozabno kulinarično doživetje. A o tem kdaj drugič. Še enkrat Lejla upam da mi nisi zamerila moje kritike, ni bilo mišljeno slabo. Res ne !! Lp

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 13.8.2008 ob 11:29

Tako sem ti zamerila, da se mi lahko odkupiš samo tako, da pošlješ recepte za tele dobrote. Mislim, da jih bodo tudi ostali zelo veseli.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 13.8.2008 ob 18:34

Dobro,Lejla, pričenjam se odkupovati ! danes pošiljam recept za ribjo juho po starem receptu,ki ga uporabljajo na otokih južnega Jadrana. Evo, samo zate !!!(no ja , tudi drugi ga s pridom uporabljajte ) Pokukaj na recepte . Lp

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 14.8.2008 ob 8:48

Priden. Že kukam.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 14.8.2008 ob 11:28

Tole pa dolgo traja. Moj recept se noče in noče pojaviti ampak, saj bo, razen če me strokovnjaki niso scenzurirali in ga ocenili za slabega. Kdo ve !!? Sem kar malo živčen saj je to moj prvi recpt na KulSlo pa me seveda zanima kaj boste rekli o njem. No sej ko se bo pojavil, ga bom še komentiral,ker vanj pač ne mpreš vsega napisati,ker sem se bal, da ne bi zgledalo dovolj strokovno.

Gurenc  

kuha že od: 31.1.2008

Št. objav: 68

Objavljeno 14.8.2008 ob 11:35

Mi, zapriseženi turisti Dalmacije že vrsto let ribe pečemo samo na njihov način. Tako, kot opisuje Hedonist. Če imate možnost pa včasih ribo popecite še na lozi ali pa na trskah oljke. (Seveda ne sekati oljke za ta namen!!!!!!!) Pa boste občutili okus ribe tak, kot mora biti. Pa obvezno brez česna oz. tržaške omake. izvor te omake vam je verjetno znan. Za tiste pa, ki ne vedo...tržačani so v gostilnah prodajali stare ribe in da so prekrili vonj, so si izmislili to omako.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 14.8.2008 ob 11:46

Sem prav vesel, da nas je veliko takih, ki imamo radi morsko hrano pripravljeno tako kot jo znajo domačini. To kar si napisal o tržaški omaki Gurenc, je točno saj za Italijane itak vemo kakšni so. Ponaredijo vse kar se da od olivnega olja, evo zadnji primer mozarele pa še in še. Tudi sicer se držim načela , da jem hrano,ki je tipična za okolje v katerem se nahajam. Zato tudi malokdaj tvegam in npr. v Splitu pač ne naročim orehove potice kakor tudi pri nas ,če si slučajno v gostilni zaželim ribe ali kako drugo morsko hrano (npr.Lignje) ne pričakujem preveč. Vem, da se iz tri ali celo več dni starih rib ne da narediti ne vem kaj. To pa je najkrajši čas, da pride sveža riba iz npr.Dalmacije v naše lokale. Zato je vasih bolje naročiti zmrznjeno ribo , saj če je bila pravilno in takoj po ulovu zmrznjena zgubi zelo malo. Hudič pa je ,če je nevem kolikokrat odmrznejo in nazaj zamrznejo. Tisto pa je bruh!! Tako tudi nikoli ne lkupim očiščenih lignjev. Vsi lignji pridejo od daleč (Azija, Atlantik,... ) kar pomeni da pridejo v zmrznjenem stanju. Torej, če jih hočejo očistiti jih je potrebno odmrzniti. Potem jih nekdo mečka po svojih rokah, jih očisti in taki čakajo na prodajo. To lahko spet traja nekaj dni. Medtem pa nežne beljakovine razpadajo in lignji dobivajo čedalje hujši duh. Okus pa je...ni da bi govoril. Kupujte torej vedno neočiščene,cele lignje ki so še zmrznjeni.!! Čiščenje je povsem enostavno, jaz si ob tem delu natočim kozarček dobrega belega vina in uživam že ob pripravi. No spet sem se razpisal, ampak pač ne morem iz svoje kože. Lp

lisička  

kuha že od: 21.7.2003

Št. objav: 588

Objavljeno 14.8.2008 ob 12:16

Smo veliki ljubitelji morskih dobrot in kot so povedali mamamia, Gurenc in hedonist tudi mi pripravljamo ribe in morske sadeže na način, kot jih pripravljajo domačini. Rabimo samo dobro olivno olje, seveda dobre (po možnosti sveže) ribe, česen, kapulo, svež paradižnik, rožmarin in lovor in to je to. Pa seveda še kakšno dobro vino (nekaj za kuhanje, nekaj za kuharja). S tem se da narediti od juh, buzar, rib na žaru, brodeta, solat in še česa.

Najbolje na morju pa je, da počakam, da mi moji potapljači prinesejo ulov, potem pa vidimo, kaj bomo tisti dan jedli. In to so verjemite res čisto sveže ribice.

Jebela, da je letošnji dopust že mimo .......

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.