Svinjska ribica po homško

malan  
Svinjska ribica po homško
    mesne jedi: svinjina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

svinjska ribica (ali tanek file) pribl. 300 g

dva tanjša pora

1 jabolko

5 suhih sliv

sol in poper

žlička koriandrovih semen

dve noževi konici mlete sladke paprike

šopek svežega timijana

rožmarinova vejica

olivno olje

Postopek

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Tanek file oz. ribico natremo z začimbami: soljo, sveže mletim ali strtim poprom, strtim koriandrom in mleto papriko. Por očistimo, prerežemo na pol po širini, nato pa ga po dolgem razdelimo na četrtine. Z dobljenimi trakovi pora prekrijemo dno glinenega pekača in nanje položimo ribico. Jabolko razdelimo na četrtine, ga izkoščičimo, nato pa četrtinke še enkrat ali dvakrat razrežemo, da dobimo srednje debele krhlje. Te krhlje nato razporedimo okoli mesa. Suhim slivam odstranimo koščico, če jo imajo, jih razrežemo na manjše kose (npr. četrtinke) in potresemo med jabolka. Rožmarinovo vejico razrežemo na več manjših delov in jih napikamo v meso z vrha. Osmukamo timijanove lističe in jih potresemo po celem pekaču - po mesu in mešanici sadja in zelenjave. Čez vse skupaj polijemo še 3 žlice olivnega olja, pekač pa pokrijemo s pokrovom ali aluminijasto folijo. Pečemo 30 minut, po 15 minutah pekač odkrijemo.


Opombe

"Mesarska" opomba: svinjski file je podolgovata mišica na zgornji strani ledij, torej proti koncu hrbta. Nekateri to imenujejo tudi riba, nekateri pa ribica. Ribica je sicer lahko izraz za notranjo ledveno mišičnino, meso izven kategorije (pri govedu je to "pljučna pečenka"). Za opisani recept je ta kos najboljši.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

marelica  

kuha že od: 27.8.2005

Št. objav: 1398

Objavljeno 13.4.2007 ob 11:34

Tole je bilo pa zelo dobro. Poleg sem naredila ajdovo kašo z gobami, pa so rekli naj drugič raje krompir. Tako da bo naslednič zraven krompir, verjetno ga bom položila kar v pekač in se bo pekel poleg "ribice".

micogica  

kuha že od: 29.12.2005

Št. objav: 209

Objavljeno 13.4.2007 ob 13:21

Zelo dobro. Kadar nimam suhih sliv, uporabim kar rozine, pa je tudi okusno.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 26.8.2008 ob 10:40

Nasprotujem uporabi napaćnih izrazov. Ta del svinjskega hrbta pač ni ribica . Ribica je zgolj in le notranja ledvena mišica. To je tudi najbolj mehak in sploh najbolj cenjen del pri vsaki živali. Tudi cenovno je najdražji. S takim preimenovanjem se dela nepotrebna zmeda, kar pa nekateri s pridom izkoriščajo. Mnogo kateri gostinec ponuja jedi iz ribice ,ki pa to v resnici sploh ni in je le izkoščičen hrbet, je pa zato cena za ribico !! Pa smo tam. To se mi je že večkrat zgodilo in moram reči da sem bil besen saj je to navadna goljufija. Zato menim, da je prav, da se uporabljajo prava imena in poimenovanja saj nenazadnje tudi na ni vseeno če smo namesto Janez recimo Lojze , mar ne ?! Opažam pa tudi , da ljudje sloh ne pozanjo vrste in dele mesa. Mesarji pa to s pridom izkoriščajo. Včasih zgoržen opazujem kaj vse ji podatknejo pod določenim imenom. Včasih se vmešam, ampak potem je hudič, ker se mi kakšen hoče maščevati in moram zelo paziti. Tako da imam kar pogoste bitke z mesarji, sploh , dokler se me ne navadijo.

Lp

neznan uporabnik

Objavljeno 25.1.2009 ob 10:39

In enkrat za vselej: svinjski filet = svinjska ribica = ombolo. Svinjski hrbet = svinjska zarebrnica = kare. Zrezki zarebrnice s kostjo so KOTLETI. Če je meso zarebrnice očiščeno od kosti ga v mnogih delih Slovenije imenujejo svinjska RIBA (bodi pozoren na razliko med besedama RIBA in RIBICA). Pod enakim imenom t.j. RIBA, ga definira SSKJ. Da ne prihaja do nepotrebnih zapletov in zmešnjav, se gurmani in tisti, ki jim slovenski jezik nekaj pomeni, trudimo izogibat besednima zvezama svinjska ribica in svinjska riba, ter raje uporabljamo izraze svinjski filet in svinjska zarebrnica.

ombolo  

kuha že od: 27.1.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 27.1.2009 ob 12:08

In enkrat za vselej: svinjski filet = svinjska ribica. Svinjski hrbet = svinjska zarebrnica = kare. Zrezki zarebrnice s kostjo so KOTLETI. Če je meso zarebrnice očiščeno od kosti ga v mnogih delih Slovenije imenujejo svinjska RIBA (bodi pozoren na razliko med besedama RIBA in RIBICA). Pod enakim imenom t.j. RIBA, ga definira SSKJ. Da ne prihaja do nepotrebnih zapletov in zmešnjav, se gurmani in tisti, ki jim slovenski jezik nekaj pomeni, trudimo izogibat besednima zvezama svinjska ribica in svinjska riba, ter raje uporabljamo izraze svinjski filet in svinjska zarebrnica.

majekzmajek  

kuha že od: 8.6.2004

Št. objav: 147

Objavljeno 22.10.2009 ob 8:12

Tale ribiva po homško se še na Kiatjskem obnese. Super!!

regica54  

kuha že od: 1.11.2008

Št. objav: 291

Objavljeno 9.1.2010 ob 17:19

zelo dober recept

micogica  

kuha že od: 29.12.2005

Št. objav: 209

Objavljeno 9.1.2010 ob 22:04

Izpustila sem por in suhe slive zamenjala z debelimi črnimi rozinami. Zraven sem postregla kuskus. Bilo je odlično!

calypso63  

kuha že od: 12.1.2010

Št. objav: 50

Objavljeno 31.1.2010 ob 13:50

Zelo vesel

Danes za nedeljsko kosilo......izredno dobro, še moj mož, ki pravi, da od zelenjave ima najrajši zrezek -:) je z užitkom jedel zelenjavno-sadno prilogo....vsekakor je v ožjem izboru za pogostitev francoskih prijateljev v prihodnjih dne.

valensi  

kuha že od: 11.7.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 17.1.2012 ob 13:12

Zelo vesel

Olee! Prva liga!!!!

Tako dober recept, da bi bilo svinjsko ribico greh pripraviti kako drugače.

Tako kot micogica sem zraven pripravila kus kus, ki ga lahko prelijete s sokom, ki nastane pri peki ribce.Hvala za super recept! Valentina

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.