Izvrsten golaž

uroscadez  Izvor: Slovenija
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10 oseb

1,5 kg govejega mesa, ki se bo zmehčalo (lahko bočnik, bržola, mlado gov. stegno)

1,5 kg čebule

cca. 3 dl rdečega vina, lahko tudi belega (pazimo, da vino ne bo trpko oz. kislo oz. če je belo, naj bo pol suho)

olje

sol: vse skupaj 2 - 3 žličke

500 - 800 g paradižnikovih pelatov ali pasiranega paradižnika, lahko obojega malo

moka (1 zvrhana žlica)

priporočene vendar ne obvezne začimbe:

2 - 3 žlice rdeče sladke paprike

1 žlica majarona

poper po okusu

Postopek

Meso očistimo, da niso notri kake žile ali kite, nato ga narežemo na male kocke (1,5 - 2 cm).

Čebulo narežemo, ne preveč na debelo (predlagam uporabo multipraktika, če ga imamo, ker je to zelo veliko čebule, ker sicer pečejo oči, pa še precej manj dela je). Na močnem ognju in olju posolimo in prepražimo meso toliko, da bi ga lahko že jedli (recimo srednje pečeno). Ob praženju bo meso verjetno spustilo vodo, lahko jo vmes malo odlijemo (in shranimo!!!), dodamo še malo olja in pražimo naprej, dokler lepo ne porjavi. Istočasno lahko v drugi posodi pražimo čebulo, ki ji na začetku dodamo 2 - 3 žličke soli. Čebulo in meso stalno po malem mešamo, da se nam ne zažge. Ko bo iz posode s čebulo izhlapela voda, pazimo na ogenj, da se nam čebula ne začne žgati (mora samo lepo porumeneti in se zmehčati).

Ko imamo meso in čebulo lepo popraženo (za čebulo bo trajalo verjetno malo dlje, 15 - 20 minut), ugasnemo ogenj in od tu lahko nadaljujemo na 2 načina (v ekonom loncu ali na klasičen način v navadnem loncu). Jaz bom opisal proceduro za ekonom lonec, kjer se meso in čebula res super zmehčata, pa še par ur manj se lahko kuha.

Torej, v ekonom lonec vržemo zdaj vse, kar imamo skupaj: popraženo meso (in vodo, ki smo jo med praženjem verjetno odlili), popraženo čebulo, paradižnik, vino in začimbe po želji. Samo moko pustimo za konec. Dodamo približno 2 - 3 dl vode. Zmes ne sme biti presuha, ker sicer ekonom ne dela dobro (če bo na koncu zadeva preredka, lahko itak še malo pokuhamo, da voda izlapi). Ekonom postavimo na srednje močan ogenj in mešamo, dokler ne zavre popolnoma (tukaj je ZELO ZELO pomembno, da mešamo in pazimo na ogenj, ker se tukaj zlahka začne žgati spodaj v posodi in potem se ves trud izniči - vem, ker se mi je že parkrat ponesrečilo). Ko maksimalno vre, zapremo lonec z ekonom pokrovko in jo zaklenemo (mora imeti en gumb kjer piše LOCK). V roku najkasneje 1 minute se mora začeti dvigovati bunka na pokrovki (sicer verjetno ni dobro zaprto). Ko se dvigne do polovice, začnemo počasi zmanjševati ogenj, hkrati malo tresemo posodo, da se stvari v njej mešajo (in ne prijemajo dna). Ko pride bunka v gornji položaj, zmanjšamo ogenj (najkasneje 1 - 3 min. po zaprtju posode) na absolutni minimum (če bo premočan ogenj, bo lonec verjetno piskal skozi ventil - prava jakost ognja je kadar je bunka v dvignjenem položaju, vendar lonec še ne piska na glas skozi ventil). Lonec potem pustimo na minimalnem ognju 20 - 25 minut. Vmes ga vsake toliko samo malo potresemo, da se stvari notri malo premešajo. Po tem času ugasnemo ogenj in počakamo, da bunka na pokrovki pade v najnižji položaj (kakršen je preden zapremo posodo). To bo vzelo kakih 10 minut. Pokrova do padca bunke absolutno NE SMEMO ODPIRATI.

Sedaj odklenemo pokrovko in jo odstranimo. Golaz je pripravljen.

Če se nam bo zdel preredek, ga brez pokrovke še malo pokuhamo, na koncu pa lahko dodamo še moke, tako da se malo zgosti. Preverimo tudi slanost (jaz sem napisal minimalno količino soli, da lahko potem po okusu še dosolimo).


Opombe

PS 1: Če nadaljujemo v navadnem loncu, je treba zmes kuhati še par ur na manjšem ognju. Ugasnemo, ko se nam zdi meso dovolj mehko.

PS2: Zadeva je napisana za nekoga, ki še nikoli ni uporabljal ekonom lonca, zato tisti, ki ste ga že, ne biti užaljeni, če malo "pametujem".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Bogomira  

kuha že od: 30.12.2005

Št. objav: 182

Objavljeno 19.11.2006 ob 20:09

Provansale a ti si pa zdravnik v kuharstvu.Vsak kuha kakor mu paše, pa če je to v ekonom loncu ali v navadni posodi ,mislim da je izbira prosta ,kolikor vem pa še danes po 20 letih prodajajo ekonom lonce.Pa še eno ti bom rekla ,kupi si kuharsko knjigo ,da ne boš brala receptov avtomehanikov in ko greš zares k mehaniku , si jo zraven nesi in se uči.

Bogomira

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 19.11.2006 ob 21:24

Vesel

Provansale, zgrešil(a) si spletno stran. Tule se ne žali ljudi! Zakaj pa avtomehaniki ne bi smeli pisati receptov? tale stran nikakor ni namenjena (samo) profesionalnim kuharjem.

Kar pa se tiče ekonom loncev, golaža in rižot - zakaj pa ne bi kuhal vsak po svoje? In svojih izkušenj delil z drugimi?

matjaž  

kuha že od: 13.1.2002

Št. objav: 1059

Objavljeno 21.11.2006 ob 2:43

Žalosten

Malo mi gre pa res na smeh, ko berem kakšen problem je ročno zrezati teh par čebulic (1kg in pol) in koliko časa to traja. Za golaž na tretjem srečanjo smo jo zrezali 8 kg, pa nas ni bilo cela četa. In ne vem kako dolgo je tudi nismo rezali, niti preveč debela ni bila. Res pa je, da je bila tudi kakšna solzica vmes in pa seveda veliko dobre volje in prijetnega pričakovanja na prihod ostalih članov KUL-SLO.

joly  

kuha že od: 19.10.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 21.11.2006 ob 11:10

Jaz pa bi rada dodala svoje izkušnje in sicer čebulo nikoli ne zalivam z vodo,ker pravijo,da se mora potem dosti dlje pražiti.Jo posolim in mešam.Kar se tiče pa gostenja z moko pa jaz to opravim z drobtinami (manj peče zgaga).

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4733

Objavljeno 21.11.2006 ob 13:03

Provansale, ko se boš zvrnil iz svojega visokega piedestala na trdna tla, ti verjetno ne bodo mogli niti zdravniki pomagati. Od višine se zvrti, pravijo!

Sicer pa jaz počnem s čebulo podobno, kot dragička.

marinkap  

kuha že od: 30.9.2008

Št. objav: 6

Objavljeno 13.1.2009 ob 14:49

Poskusite vsako na četrt prerezano čebulo dati v priklopljen multipratik, gre hitreje kot na roke, pa

tudi okusa ne spremeni. Pokrova ne odpiram, čebulo dam v odprtino na pokrovu, lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.