piknik,poletje,pomlad,vegetarijanstvo,enolončnice,glavne jedi,jedi s sirom

Vegetarijanski golaž s sirom za žar

domača ponarodela jed, pripravljena v bolj zdravi preobleki

Krepko  
Vegetarijanski golaž s sirom za žar
    sirove jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Ob misli na golaž kar zadiši po mešanici aromatičnih začimb, čebule, rdečega vina, mlete paprike… Ta okusna ponarodela jed, ki jo v mnogo različicah poznamo po vsej Sloveniji, tradicionalno prihaja iz Madžarske, tam je bila poznana že v 9. stoletju.

V naših krajih poznamo zlasti klasični golaž, prekmurski bograč, primorski golaž, paprikaš, divjačinski golaž, pastirski golaž, ciganski golaž in segedin golaž.

Pri kuhi golaža je možnih nekaj odstopanj, kot npr. vrsta čebule (nekateri kuharji prisegajo na rdečo, drugi na belo čebulo), ali se doda vino, in seveda katero, ali se doda paradižnikova omaka, kaj postrežemo za prilogo.

Sir za žar je izvrstna zamenjava govejemu mesu, ki je sicer glavna sestavina klasičnega golaža. Tako bo ta ponarodela jed postala zanimiva tudi vegetarijancem in vsem, ki se trudijo prehranjevati bolj zdravo. Bio sir za žar Krepko je svež polnomasten sir, izdelan iz slovenskega ekološkega in nehomogeniziranega mleka. Pripravljen je tako, da se med segrevanjem ne raztopi in je zato primeren za peko na žaru ali v ponvi.

Sestavine

Količina: za 4-6 oseb

500 g BIO sira za žar Krepko

500 g očiščene rdeče čebule

150 g očiščenega korenja

3-4 stroki česna

2,50 dl domače ali kupljene paradižnikove omake (npr. pasata, vloženi paradižniki v koščkih, šalša)

1 dl rdečega vina

2 jž mlete sladke paprike

3 kos lovorjevega lista

1 čž mlete kumine

1 čž majarona

sol, poper po okusu

oljčno olje ali ghee

2 dl vode (dodajamo sproti in po potrebi)

Za prilogo: pečena polenta

Postopek

1. Rdečo čebulo olupimo in na drobno narežemo. Česen olupimo in nasekljamo. Korenje olupimo in narežemo na tanke kolutke. Večjo posodo z oljčnim oljem ali ghee maščobo pristavimo na kuhalnik. Ko se olje segreje, dodamo čebulo in posolimo. Čebulo med mešanjem pražimo le toliko časa, da postekleni in izloči sok. Ko čebula postekleni, dodamo korenje in česen ter vse skupaj le na kratko popražimo, le toliko da česen zadiši. Med stalnim mešanjem dodamo mleto rdečo paprika in hitro zalijemo s paradižnikovo omako in rdečim vinom. Dodamo začimbe: poper, lovor, mleto kumino in majaron ter vse skupaj zalijemo z 1 dl vode. Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju oz. znižamo temperaturo. Zelo počasi kuhamo še približno uro in pol oziroma toliko časa, da se vsa čebula in korenje razpustita v omako. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo vode. Ko je golaževa osnova skuhana, jo lahko še dodatno pretlačimo ali prepasiramo s paličnim mešalnikom, v kolikor bi radi, da postane bolj gladka.

2. Med tem narežemo sir za žar na poljubno velike kocke, v ponvi ga popečemo, da se hrustljavo zapeče iz vseh strani. Zatem ga odstavimo in počakamo, da se golaževa osnova skuha.

3. Popečene koščke sira za žar stresemo v posodo z golaževo osnovo, vse skupaj premešamo in na hitro pokuhamo, potem pustimo da jed odstoji pred serviranjem.

Kot priloga se odlično poda pečena polenta! Pri vinu pa velja pravilo, da takšno vino kot smo uporabili v receptu, se pije tudi kot vinska spremljava tej okusni in aromatični jedi.

Dober tek!


Opombe

Recept je pripravila Mlekarna Krepko. Izvirni recept lahko najdete na tej povezavi.

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.