Vzhajani kifeljčki Migla

kifeljčki se podajo k pijači, domači salami, pršutu, če jih naredite slane, polnjeni pa k čaju, kavi, soku

Migla  Izvor: Hrvaška
Vzhajani kifeljčki Migla
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: večja,

1 kocka svežega kvasa

4 jajca

2 žlici sladkorja

1 kisla smetana

2 dl mleka

1 pecilni prašek

2 vanilijeva sladkorja

sol

1 margarina ali maslo

moka (malo več kot 1 kg)

Za premaz: jajce

Postopek

1. Z nekaj mleka, sladkorja in kvasa napravimo kvasno mešanico.

V posodo (sama delam v mešalniku) damo malo moke, narežemo margarino, dodamo sol, pecilni prašek, vanilijev sladkor, kvas, smetano in jajca. Dodamo preostalo moko in mesimo toliko časa, da dobimo voljno testo. Testo naj vzhaja 1 uro.

2. Iz testa oblikujemo kifeljčke, katere lahko namažemo z marmelado (glej postopek pri vzhajanih kifeljčkih).

Pred peko jih pustimo 20 minut vzhajati. Nato jih premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jih pri 200 stopinjah 13 - 17 minut. Pečene posujemo s sladkorjem.


Opombe

Če želite, da bodo kifeljči bolj sladki, dodajte malo več sladkorja. Lahko naredite tudi slane.

Naredite testo mehko, zaradi maščob se lepo oblikuje. Primerno je tudi za izdelavo potičk, pletenic..

Zadnje čase uporabljam samo maslo, nič več margarine.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 12.8.2014 ob 13:54

Kje testo vzhaja (in potem že narejeni rogljički)? V hladilniku ali na toplem? In še: ali se lahko testo pripravi en večer prej in potem naslednje jutro oblikuje rogljičke in speče?

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12657

Objavljeno 12.8.2014 ob 15:28

Testo vedno vzhajam na toplem,na sobni temperaturi. Edino,ko sem delala potico zaspanko,sem imela testo nekaj ur v hladilniku.Ne vem, jaz osebno tega testa ne bi delala en večer prej,če pa bi že,potem bi poskusila iz polovične mase.

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 12.8.2014 ob 15:38

Zelo vesel

Testo vzhajaš tam kjer mesiš...Kvašeno testo sem že delala dan prej ,dala čez noč v hladilnik in ni bilo nič narobe..samo pazi da ti ne pobegne :)...

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 26.1.2016 ob 12:14

Nedavno objavljena fotografija čudovitih rogljičkov me je vzpodbudila, da jih spečem tudi sama in sicer iz polovičnih sestavin (600 g ostre moke). Recept sem malce priredila - ker imamo radi malce slajše rogljičke, sem v polovično maso dala dve zvrhani žlici sladkorja namesto ene in dodala 1 vanilijev sladkor. Zaradi dodanega sladkorja sem v testo dala celo kocko kvasa (42 g) in 2/3 vrečke pecilnega praška. Testo sem najprej umešala s kuhalnico, dobljeno mehko maso pa sem nato ročno stepala z leseno stepalko (kot testo za krofe). Na koncu sem z naoljenimi rokami testo oblikovala v hlebček in pustila vzhajati po navodilih. Mehko testo sem razdelila na dva dela, vsakega sem na rahlo pomokani deski zlahka razvaljala in krog vsakič razrezala na 12 trikotnikov. Trikotnike sem premazala z jagodno marmelado (12), Nutello in kokosovo kremo (6+6). Rogljički (24 kosov) so lepo vzhajali, nato sem jih premazala s stepenim jajcem in popršila z vodo. Med peko so zelo lepo narasli. S sladkorno moko sem potresla samo rogljičke, polnjene z marmelado. Rogljičke sem postregla še tople in bili so odlični, mehki in rahli. Poslala sem tudi pet fotografij in upam, da bodo objavljene. Migla, hvala za imeniten recept, ocenila ga bom s petico. Naslednjič bom rogljičke polnila z grozdno, korenčkovo in robidovo marmelado ter domačim čokoladnim namazom.

BernardaM  

kuha že od: 5.2.2010

Št. objav: 28

Objavljeno 28.1.2016 ob 7:45

Tele kifeljčke že nekaj časa ogledujem, verjetno jih bom med vikendom naredila. Zanima pa me, ali lahko kaj zmanjšam količino margarine, ali bi morala na račun tega morda povečati količino smetane ali mleka? Hvaležna bom za vsako mnenje ali nasvet.

basket  

kuha že od: 3.1.2015

Št. objav: 34

Objavljeno 28.1.2016 ob 7:59

Žalosten

Tudi jaz imam vprašanje, in sicer kako zviti rogjičke, da marmelada ne bi stekla ven? Že nekajkrat sem jih delala, pa mi je iz več kot polovice rogljičkov marmelada stekla ven

Migla  

kuha že od: 16.6.2004

Št. objav: 1892

Objavljeno 28.1.2016 ob 15:09

Vesel

Imeti moraš trdo marmelado, to je osnova. Poslusi pri zavijanju testo malo potlačiti na tistih delih, kjer je marmelada. Torej rob na začetku zavijanja roglička.

Poročaj! Veliko uspeha.

Migla

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 28.1.2016 ob 15:23

Vesel

Hja, rogljički, polnjeni z marmeladami, ki so skuhane z želirnim sladkorjem ali so celo bolj želeji kot marmelade oziroma džemi ali sadne mezge, morda so celo spasirane s paličnim mešalnikom, so vsaj po mojih izkušnjah žal hudo nagnjeni k "puščanju" oziroma iztekanju marmelade. Pri visokih temperaturah peke se namreč take marmelade (džemi, mezge, želeji) utekočinijo in pobegla marmelada potem karamelizira na pekaču (če ni prehudo, jo otroci z velikim veseljem postrgajo s pekača in potem marš umivat zobe ... ). V rogljičkih se najbolje obnesejo marmelade, narejene po starem, odlični so tudi džemi s koščki sadja. Če pustiš robove trikotnika nenamazane (vsaj pol cm), iz rogljičkov, polnjenih z marmeladami, narejenimi z navadnim sladkorjem, zagotovo ne bo teklo. Kadar pa si zaželimo ravno jagodnih rogljičkov (na fotki, ki sem jo poslala) in je domače jagodne marmelade že zmanjkalo, so dobri tudi taki iz kupljene. Če steče, pač steče - otroci vzamejo v roke žličke in hajdi nad pekač :)

Naj vsem, ki boste v kratkem zvijale/zvijali rogljičke, peka uspe kot še nikoli :) !

basket  

kuha že od: 3.1.2015

Št. objav: 34

Objavljeno 28.1.2016 ob 23:09

To mi je jasno, da mora marmelada biti trda oz. gosta in sem tako tudi kupila (no vsaj poskusila sem). Sem poskusila res vse, jih zelo na trdo povila in s prsti potlacila tisti zepek, ki nastane ko testo prvic povijes cez marmelado, pa ni bilo nic bolje. So mi pa ravno rogljicki s kaksno kislo marmelado najboljsi.

Česenček  

kuha že od: 25.8.2015

Št. objav: 292

Objavljeno 30.1.2016 ob 9:12

Jaz se jih bom danes lotila ;) Basket poskusi te predele najprej premazati z jajcem, nato jih potlači. Jajce naj bi zadevo oblažil...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.