Jajčevci in bučke v karijevi omaki

pekoča vegetarijanska jed

sarabande  Izvor: Indija
    eksotika: Indija
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 2 osebi.

1 srednje velik jajčevec

250 g pelatov (1 konzerva) ali dva srednje velika paradižnika

2 srednje veliki bučki

2 cela rdeča čilija

1,5 dl kokosovega mleka

1 jušna žlica karija

½ jušne žlice garam masale

1 čajna žlica sladkorja

1 kavna žlica asafoetide

sol

1 čajna žlica semen črne gorčice

olje

Postopek

Jajčevec operemo, narežemo na centimetrske kockice, nasolimo in pustimo stati približno pol ure. Splaknemo ga pod curkom mrzle vode in odcedimo. Bučke operemo in prav tako narežemo na centimetrske kockice. Paradižnike narežemo na drobne kockice. Na segretem olju pražimo semena črne gorčice. Ko začnejo pokati, dodamo asafoetido, kari in garam masalo. Pražimo še približno pol minute, nado dodamo jajčevec in bučke, paradižnika, sladkor, drobno sesekljan čili, premešamo in na srednje močnem ognju dušimo 15 minut. Po potrebi lahko prilijemo malo vode. Po petnajstih minut dušenja solimo, prilijemo kokosovo mleko in kuhamo, da se jed zgosti (naj bo kar gosta). Ponudimo vroče s kuhanim rižem.


Opombe

Jed je zelo pekoča. Asafoetida je v prah zmleta smola rastline z latinskim imenom Ferula assafoetida. Ker pri praženju sprošča vonj podoben praženima čebuli in česnu, jo določene kaste v Indiji, katerih pripadniki ne jejo ne česna ne čebule, uporabljajo kot nadomestek za omenjeni dve živili. Sicer pa je sam prah izrazito (skoraj nevzdržno) neprijetnega vonja (spominja na žveplo), kar je razlog, da asafoetido hranimo v nepredušnih posodah, po možnosti stran od ostalih začimb, ki bi se lahko nepovratno nalezle vonja asafoetide. K sreči pri praženju izgubi asafoetida ostrino in neprijetnost vonja. Lahko jo nadomestimo s čebulo in česnom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kota  

kuha že od: 25.1.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 8.5.2008 ob 6:48

Rada bi naredila to jed, vendar ne vem, kje naj kupim indijske začimbe.

Hvala za odgovor.

Tanja

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 8.5.2008 ob 8:21

Tanja, če ste v Ljubljani, kari in garam masalo lahko dobite v vsakem večjem trgovskem centru. Kokosovo mleko tudi. Asafoetido lahko kupite v pokritem delu tržnice v BTCju, imena trgovine se ne spomnim več. Vendar asafoetido lahko nadomestite s čebulo in česnom. V isti trgovini lahko dobite tudi seme črne gorčice, svoj čas so črno gorčično seme prodajali tudi na centralni ljubljanski tržnici.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 8.5.2008 ob 15:47

kota, tudi če nisi iz Lj, boš indijske začime zlahka našla po vseh malo večjih trgovinah. Mešanico garam masala imajo skoraj povsod, lahko pa jo doma narediš tudi sama (če potrebuješ recept, sporoči, ti ga napišem). Kokosovo mleko (v konzervah) imajo že skoraj povsod, namesto mešanice curry lahko uporabiš tudi turmerik ali kurkumo (začimba izrazito rumene barve, ki tudi daje barvo mešanici curry). Vse to dobiš brez problema na policah s pripomočki za pripravo malo bolj eksotičnih jedi. Curry prav tako lahko pripraviš sama, saj v Indiji to gospodinje praviloma same počno (tudi drugod po svetu).

V MB imajo asafoetido v trgovini Sonce v Vetrinjski, če ti ta podatek kaj koristi. Mamamia

kota  

kuha že od: 25.1.2008

Št. objav: 12

Objavljeno 9.5.2008 ob 9:26

Hvala lepa za odgovore.

Mamamia, prosim če mi sporočiš recept garam masala.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.