kuhanje,pečenje,jesen,zima,vegetarijanstvo,sladice

Jabolčna "baklava"

malo prirejena, znana sladica, tokrat iz jabolk in mandljev

Jabolčna "baklava"
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 36 kosov

1 zavitek vlečenega testa / jufka - 12 listov

1,5 - 2 kg kislih jabolk

25 dag mletih mandljev

10 dag lešnikovih krokantov

20 dag masla

4 dl vode

28 dag sladkorja

1 limona

1 pomaranča

Postopek

1. Jabolka olupimo in naribamo. Maslo narežemo na koščke in ga na šibkem ognju stopimo. Ko so naribana jabolka malo počivala, jih dobro stisnemo.

2. En list testa položimo na pult in ga premažemo z maslom. Eno tretjino testa potresemo z jabolki, ostali dve tretjini pa posipamo z mletimi mandlji in lešnikovim krokantom.

Začnemo rahlo zavijati pri jabolčnem nadevu. Zavitke položimo v pekač in jih z nožem narežemo na koščke. Sama nisem prav do konca, da ne bi poškodovala pekača, lahko pa na pultu narežemo in šele potem damo koščke v pekač.

3. Premažemo s stopljenim maslom ter damo v že ogreto pečico na 200 stopinj. Tako pečemo prvih 10 minut, nato znižamo na 160 stopinj in pečemo še 20 minut. Pečemo na sredini pečice.

4. Med peko skuhamo preliv /agdo. V lonec damo vodo, sladkor, sok pol limone in sok pol pomaranče. Ostali celi polovici narežemo na rezine in damo v vodo. Vse skupaj zavremo in pustimo, da počasi vre še 2 do 3 minute.

5. Ko je jabolčna baklava pečena, jo počasi prelijemo s tekočino, tako da malo prelijemo, počakamo, da se preliv vpije in spet malo prelijemo. Meni je ostal kakšen deciliter preliva.


Opombe

Baklava sem dala v navednice, ker to ni klasična baklava, pač pa malo prirejena sladica, ki se dela na način kot baklave. Zmanjšala sem količino preliva, dodala več limone in pomaranče. Razmerje med vodo in sladkorjem pa mora biti tako, da je gostota preliva še vedno dobra.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 29.11.2016 ob 13:26

Vesel

Dobra ideja, pomarančna agda

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 29.11.2016 ob 13:47

Ja, četrta probna peka, oziroma kuha te agde, mi je dala dober rezultat.Preliv je še vedno dovolj gost, toda ni tako sladek, kot pri klasični baklavi...tudi jabolka sem uporabila bolj kisla in jih nisem sladkala..vsem mojim je sladica bila všeč.Na koncu sem še sok iz kuhanih pomarančnih in limoninih rezinah pokapala po zavitku.

dbar  

kuha že od: 30.5.2008

Št. objav: 20

Objavljeno 17.12.2016 ob 8:51

Zelo vesel

odlična je.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.