Bučkarija

lahka bučkina omaka za testenine

beja  
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 buča

1-2 stroka česna

paradižnik - pasiran ali v koščkih

jušna osnova/voda

olivno olje

kis

1 čajna žlička sladkorja

sol

peteršilj

po želji žlica moke

Postopek

Bučo (zelena, dolga, od 1-2 kg teže) narežemo na koščke npr. 1x1 cm. Sredico s semeni zavržemo, če pa vas pečke ne motijo, jih mirno skuhate zraven. Koščke buče posolimo in poškropimo s kisom. Če imate radi kiselkaste jedi bolj, sicer pa nekje 2-3 žlice. Premešamo! Bučke tako ostanejo čvrste in še malo kiselkaste. Potem obvezno pustimo, da se marinirajo vsaj pol ure, lahko celo več, sicer ne bo učinka. Ko so marinirane, segrejemo ponev in žlico - dve olivnega (po želji navadnega belega) olja. Česen na drobno sesekljamo, prav tako peteršilj in ga damo na olje, le toliko, da zadiši. Takoj dodamo žlico sladkorja, na hitro premešamo in sledijo bučke, nič ožete ali odcejene, kar skupaj z "omakco". Malo podušimo, nato tisti, ki imate radi gostejše omake, posujete z moko, sicer jo opustimo. Zalijemo s pasiranim paradižnikom in jušno osnovo/vodo, obojega skupaj le toliko, da prekrije bučke in kuhamo deset minut. Bučk ni treba kuhati dolgo, še sploh, če imate radi čvrste. Obenem smo že skuhali naše najljubše testenine, na katere potem prelijemo omako.

Meni je omaka najljubša brez drugih začimb, mogoče malo popra, sicer pa si jih privoščimo po svojem okusu - mediteran, origano, bazilika ipd.


Opombe

Peteršilj lahko posujete prek jedi povsem na koncu. Različica te omake je z dodatkom smetane. Dober tek.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.