Žametna limonina torta

za tole dobroto boste porabili samo dvakrat po 30 minut in dvakrat po pol dneva hlajenja - limetin sok lahko uporabite namesto limoninega, za čisto drugačen okus

Žametna limonina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Torta 18 cm premera

Tortna podlaga:

250 g maslenih piškotkov

125 g masla

Limonina krema:

250 g sladkorja

4 žličke jedilnega škroba

2,25 dl limoninega soka

4 velika jajca

4 rumenjaki

175 g masla

Mousse:

limonina krema po zgornjem receptu

5 žlic vode

4 žličke želatine

6 beljakov

3,5 dl sladke smetane

1 dl rahlo osladkane sladke smetane za okras

Postopek

1. Maslene piškote zdrobimo v multipraktiku ali pa jih zapremo v plastično vrečko in zdrobimo z valjarjem. Dodamo stopljeno maslo. To precej drobtinasto zadevo s prsti pritisnemo v tortni model obložen s peki papirjem in pečemo pri 175 stopinjah 10 minut. Ohladimo.

2. Naredimo limonino kremo:

sladkor in škrob gladko zmešamo z limoninim sokom. Škrob se mora stopiti, da krema kasneje ne bo grudasta. Dodamo jajca, rumenjake in na koščke narezano maslo. Nad paro in stalnim mešanjem z metlico segrevamo toliko časa, da se masa zgosti in izgleda kot navaden puding. To traja približno 15 minut. Pazimo, da ne segrevamo prehitro, ker se sicer lahko zgodi, da nastanejo limonina vmešana jajca. Odstranimo z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Folija se mora dotikati kreme, da se ne naredi skorjica. V hladilniku naj stoji čez noč.

3. Strjenka:

želatino stresemo v 5 žlic vode in pustimo stati nekaj minut.

Limonino kremo razdelimo v 3 dele:

2 dl limonine kreme damo v hladilnik, to se uporabi šele po drugem hlajenju za premaz.

Druga 2 dl limonine kreme segrejemo na majhni temperaturi in ko je zelo toplo, dodamo želatino, stopljeno v vodi. Mešamo na toplem toliko časa, da se vsa želatina raztopi, zavreti pa ne sme.

Toplo limonino kremo z želatino vmešamo v preostanek (tretji del) kreme. Zdaj naredimo sneg iz beljakov in jih nežno vmešamo v limonino kremo. Stepemo še sladko smetano in tudi to previdno dodamo strjenki. Stresemo jo na piškotno osnovo v tortnem modelu. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku nekaj ur, da se strdi.

Zdaj uporabimo 2 dl kreme, ki jo namažemo na torto.

Iz stepene, rahlo osladkane sladke smetane nabrigamo zvezdice.


Opombe

Po navadi zvečer naredim najprej tortno podlago in kremo.

Zjutraj nadaljujem s strjenko in okrasim na koncu dneva.

Tudi tale tortica se odlično obnese, če jo narezano na koščke zmrznete. Moj mož jo ima najraje, ko je še malo zmrznjena.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lidia  

kuha že od: 2.4.2007

Št. objav: 267

Objavljeno 1.9.2009 ob 11:25

Jaz sem delala z domačimi jajci pa nisem imela kovinskega okusa...

MancaS  

kuha že od: 28.9.2007

Št. objav: 107

Objavljeno 9.10.2009 ob 13:12

Tortica je božanska. S pripravo nisem imela nobenih težav, prav tako ni bilo sledu o kakšnem kovinskem okusu, delala pa sem tako kot lidia - v plastičnih posodah, s kovinskim mikserjem, domačimi jajčki in limetinim sokom iz stekleničke.

Malo pa sem se zafrknila s količinami... glede na to, da so sestavine v receptu za premer 18cm, sem izračunala, da je treba za premer 26cm dvakrat več mase... vse lepo in prav, vendar je bilo na koncu kreme toliko, da sem je imela dovolj za tortico in še eno dodatno sladico (pekač 25x35cm) - s tem da je bila tortica normalno visoka :) Tako da je matematika v mojem primeru odpovedala... ali pa sem od babi dobila neka čudežna jajčka :)

PS. še nekaj glede podlage: uporabila sem Albert kekse, tako da je bila podlaga malo presuha in posledično nekoliko drobljiva. Če bi imela domače piškote, bi bila verjetno v redu, za tele tasuhe pa bi jaz dodala še malo mleka.

daila  

kuha že od: 12.1.2009

Št. objav: 15

Objavljeno 26.5.2010 ob 14:43

Vesel

Punce.....

kaj pa če je point v limoni.....da more biti limeta in ne limona (se mogoče bolje segreva kot limona)?

Tudi v vseh kuharskih receptih se dela z limetami....

..ne vem, mogoče pa...

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 26.5.2010 ob 14:46

Daila, nic takega....

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 26.5.2010 ob 19:19

joj, jaz si je kar ne upam naredit za rojstni dan v nedeljo..

BORCEK  

kuha že od: 2.1.2010

Št. objav: 66

Objavljeno 19.6.2010 ob 20:35

Zelo vesel

Torta mi je uspela kot se spodobi, brez napake. Uporabila sem limeto namesto limone, o kakšnem kovinskem okusu ni bilo govora. Vsi so bili navdušeni in še bo prišla na vrsto. Vanja za nas je čista 5 in hvala za recept.

Jaz sem upoštevala količine, kot so v receptu, tortni model 28cm in je bila torta pravilno visoka. Spremenila sem le potek pri stepanju snega. Ko je bil sneg že stepen sem dodala med stepanjem vrelo raztopino 50 gr sladkorja s pol deci vode, ker me surov beljak moti.

Tortno podlago in kremo sem naredila včeraj zvečer, danes zjutraj pa sem jo dokončala in ob 15h, ko smo jo vrezali je bila že pravilno ohlajena in moussasta.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 14.2.2011 ob 18:20

Torta mi je fenomenalno uspela ni imela nič kovinskega okusa, ki sem se ga tako bala. Kremo sem pa naredila iz samo polovičnih količin tako, da je prišla bolj kot pita. Drugače pa jez piškotnih podlag ne delam z maslom ampak s kremnim sirčkom (npr. Philadelphija), ker se tako ne drobijo, pa še manj mastne so.

summerlolika  

kuha že od: 5.8.2008

Št. objav: 18

Objavljeno 6.4.2011 ob 19:33

Včeraj sem naredila tortico, ki je izgledala zelo dobro. Krema je bila izredno penasta. Za podlogo sem spekla kar krhko testo. Tortica je pa nastala zelo visoka (sem se zmotila in v kremo dala 5dl sladke smetane) Drugače je bilo vse zelo dobro, motil je edino ta kovinski okus (posebej zgornja plast).

Sem mislila, da imam samo jaz tak okus, a po komentarjih sodeč ga nimam :)

Drugače pa so jo zelo, zelo pohvalili.

petra_K  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 21

Objavljeno 23.3.2014 ob 22:50

Zdravo!

Moram povedati da sem se zaradi komentarjev, ki omenjajo kovinski okus s težavo odločila za izdelavo torte, vendar mi ni žal! torto sem mešala z silikonsko metlico (posebej v ta namen nabavila), krema je imela kljub mešanju v stekleni posodi z silikonsko metlico nekakšen kovisnki okus, VENDAR ko se je krema shladila v hladilniku in tam "prenočila", je bila izredno okusna. Delala sem iz dvojne mase za pekač premera 26 cm, kremo sem delala točno po navodilih, vendar ker sem jo počasi mešala nad paro se mi je strdila v gostoto pudinga nekje po 40-45 minutah. Ko se je krema ohladila mi je bila izredno prekisla, tako da sem naredila tistih 4 dcl, ki se jih namaže na vrhu po svoji različici in sicer sem v kremo vmešala 5 žlic limoninega sirupa ter 3 žlice mascarponeje in malce nestepene sladke smetane. Moja torta je izpadla super, bila je izredno osvežilna in nič kisla. Absolutno jo bom še delala, vendar bom sigurno zmanjšala sestavine za piškotno testo ali uporabila katero drugo biskvitno podlago, saj me je motilo to, da je bilo piškotno testo debelo in se je težko rezalo(že pri razrezu torte in potem na krožniku z vilico), kar me je zmotilo in pa absolutno zmanjšala količino želatine, saj jo je za moj okus malce preveč, od mousse-ja želim da ima kremast okus, ne pa želatinast. Vsekakor si torta za moj okus zasluži oceno 5, tako da se zahvaljujem Vanja_v_ZDA za ta recept! Torto bom še sigurno delala, z manjšimi popravki in menim da bo naslednjič tudi zame fenomenalna=)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.