Žametna limonina torta

za tole dobroto boste porabili samo dvakrat po 30 minut in dvakrat po pol dneva hlajenja - limetin sok lahko uporabite namesto limoninega, za čisto drugačen okus

Žametna limonina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Torta 18 cm premera

Tortna podlaga:

250 g maslenih piškotkov

125 g masla

Limonina krema:

250 g sladkorja

4 žličke jedilnega škroba

2,25 dl limoninega soka

4 velika jajca

4 rumenjaki

175 g masla

Mousse:

limonina krema po zgornjem receptu

5 žlic vode

4 žličke želatine

6 beljakov

3,5 dl sladke smetane

1 dl rahlo osladkane sladke smetane za okras

Postopek

1. Maslene piškote zdrobimo v multipraktiku ali pa jih zapremo v plastično vrečko in zdrobimo z valjarjem. Dodamo stopljeno maslo. To precej drobtinasto zadevo s prsti pritisnemo v tortni model obložen s peki papirjem in pečemo pri 175 stopinjah 10 minut. Ohladimo.

2. Naredimo limonino kremo:

sladkor in škrob gladko zmešamo z limoninim sokom. Škrob se mora stopiti, da krema kasneje ne bo grudasta. Dodamo jajca, rumenjake in na koščke narezano maslo. Nad paro in stalnim mešanjem z metlico segrevamo toliko časa, da se masa zgosti in izgleda kot navaden puding. To traja približno 15 minut. Pazimo, da ne segrevamo prehitro, ker se sicer lahko zgodi, da nastanejo limonina vmešana jajca. Odstranimo z ognja in pokrijemo s plastično folijo. Folija se mora dotikati kreme, da se ne naredi skorjica. V hladilniku naj stoji čez noč.

3. Strjenka:

želatino stresemo v 5 žlic vode in pustimo stati nekaj minut.

Limonino kremo razdelimo v 3 dele:

2 dl limonine kreme damo v hladilnik, to se uporabi šele po drugem hlajenju za premaz.

Druga 2 dl limonine kreme segrejemo na majhni temperaturi in ko je zelo toplo, dodamo želatino, stopljeno v vodi. Mešamo na toplem toliko časa, da se vsa želatina raztopi, zavreti pa ne sme.

Toplo limonino kremo z želatino vmešamo v preostanek (tretji del) kreme. Zdaj naredimo sneg iz beljakov in jih nežno vmešamo v limonino kremo. Stepemo še sladko smetano in tudi to previdno dodamo strjenki. Stresemo jo na piškotno osnovo v tortnem modelu. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo v hladilniku nekaj ur, da se strdi.

Zdaj uporabimo 2 dl kreme, ki jo namažemo na torto.

Iz stepene, rahlo osladkane sladke smetane nabrigamo zvezdice.


Opombe

Po navadi zvečer naredim najprej tortno podlago in kremo.

Zjutraj nadaljujem s strjenko in okrasim na koncu dneva.

Tudi tale tortica se odlično obnese, če jo narezano na koščke zmrznete. Moj mož jo ima najraje, ko je še malo zmrznjena.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pujsek  

kuha že od: 10.9.2008

Št. objav: 129

Objavljeno 27.2.2009 ob 13:34

Lidka, pa je krema ratala kot puding po prvem stepanju nad soparo? Moja je bila čisto vodena. Pa mogoče sem predolgo segrevala, ker se mi zdi, da ima limona čuden okus, kot da bi že razžrla palice na mikserju Se mi res zdi, da je malo kovinski okus. Delala sem jo včeraj, jedli jo bomo pa čez dobro uro, tukaj v službi. Upam, da bo dobra.

katti  

kuha že od: 4.11.2005

Št. objav: 2109

Objavljeno 27.2.2009 ob 17:21

Men je drugač krema in vse super uspelo, mi je šel pa na živce ta okus. Ostalim je bla vsem odlična, mene pa je to zelo motilo.

renata.k  

kuha že od: 19.8.2007

Št. objav: 24

Objavljeno 27.2.2009 ob 21:00

Moram povedat, da sem delala tole torto že pred dvema tednoma. Vse mi je krasno uspelo, tudi mene pa je zelo motil ta kovinski okus. Če se ga je možno znebiti, bi jo z veseljem še delala.

Vanja ali katera druga , ki pozna ključ do te rešitve na pomoč.

npovod1  

kuha že od: 10.10.2004

Št. objav: 159

Objavljeno 27.2.2009 ob 22:16

Delala sem jo prejšnjo nedeljo. Vse je super uspelo. (Tudi krema je bila kot puding) Torta je po izgledu zelooo lepa, vendar malo preveč kisla za nas. S tem mislim še posebaj vrhjo plast. Spodnja je v redu. Naslednjič bom zmanjšala količino limoninega soka oz. malo povečaa količino sladkorja. Se pa pridružujem mnenju katti in renate.k.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 27.2.2009 ob 23:17

Že cel dan razmišljam, od česa bi imela krema kovinski okus, ker v sestavinah ni nič takega. Jaz po navadi kupim kar limonin sok, namesto limon, tistega v rumeni plastični steklenički. Kremo delam v 18/10 inox posodi in jo tako tudi spravim čez noč.

Npovod1: Lahko dodaš več sladkorja. Po receptu, ki sem ga jaz dobila, je bilo več kot 2x toliko sladkorja. Potem sem ga najprej zmanjšala za kremo in pozabila dodati, ko sem delala mousse (dodala naj bi ga v beljake). Vsi so bili navdušeni nad okusom, sama sem pa opazila šele ko sem jo delala drugič, da sem naredila napako, ko nisem dodala sladkorja v zadnjo fazo priprave torte. Ker se nihče ni pritoževal niti nad preveč kislosti niti premalo sladkobe torte prvič, jo od takrat delam popolnoma enako. Pa sem imela vedno še američane zraven, ki imajo razni blazno sladke stvari pa še taki prijatelji so, da bi mi povedali, da kaj manjka. Hmmm...

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 28.2.2009 ob 6:03

Na eni kuharski oddaji nase TV je bilo govora tudi o posodah,....ki niso vedno to, kar mislimo, da kupimo... in so med drugim govorili tudi,da kreme nikoli ne mesamo v posodi iz (oz. tudi, ce vsebuje le malo )aluminija,ker lahko posivi oz. dobi kovinski okus.

Morda bi bil to lahko vzrok,katti in ostale.Lp

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 28.2.2009 ob 7:29

Kremo sem delala v tuperwarre skledi. O kovinskem okusu ni bilo sledu. To da je bila malo kiselkasta in ne preveč sladka nam je bilo pa ravno všeč.

npovod1  

kuha že od: 10.10.2004

Št. objav: 159

Objavljeno 1.3.2009 ob 22:31

Pojma nimam. Najprej sem jo segrevala v plastični posodi, nato pa prestavila v inox lonec. Saj mousse je bil kar OK, niti ne bi bilo potebno dajati sladkorja. Ampak limonina kremana vrhu pa je bila ful kisla. Ne vem. Moji so tudi rekli, da ima kovinski okus oz. okus po železu. Morda zaradi tega, ker je bil limonin sok nad paro, da je dobil tak okus? A bi bilo to možno? Drugače pa ni bila slaba.

LP

pujsek  

kuha že od: 10.9.2008

Št. objav: 129

Objavljeno 1.3.2009 ob 23:22

Evo, da poročam, kako je bilo. Sama je sicer nisem probala, nekateri so jo pa pohvalili. Na koncu sem jo malo priredila po svoje. Limonina krema je bila čisto tekoča, tako da je niti slučajno nisem mogla uporabiti za preliv po vrhu. V smetano in beljake sem jo skupaj z želatino vlila približno dobro polovico. Več si je nisem upala, ker sem se bala, da bo prevladal kovinski okus. Tako se je pa nekako porazgubil. Verjetno je to zaradi segrevanja limone. Nimam pojma. Če bo še kdaj na razporedu, bom limonine kreme naredila pol manj, pa še stepala nad soparo jo bom max 5 min.

LP

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 1.3.2009 ob 23:40

Verjetno si dala premalo škroba, če je bila krema tekoča. Ravno tako kot prikremnih rezinah, se mora gustin kuhat nekaj časa, da potem ne steče. Poleg tega se rumenjaki segrejejo in ni več nevarnosti zastrupitve s salmonelo.

Kar se tiče kovinskega okusa pa ne vem kaj naj rečem. Meni se to še nikoli zgodilo.

Bi pa priporočala, da investirate v merilne žličke. Vem, da se sliši smešno, ampak te žličke imajo točno določeno količino, ki je nekoliko večja kot mala jedilna žlička. Velika žlica ima volumen 15ml, majhna pa 5 ml.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.