božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,pust,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,jajčne jedi

Torta Pavlova - borovničeva

enostavna in elegantna tortica, ki je res nekaj posebnega, tako po izgledu kot okusu

sladkosnedarada  Izvor: Nova Zelandija
Torta Pavlova - borovničeva
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 10 kosov

Za podlago:

6 beljakov

350 g sladkorja v prahu

2 žlički gustina/koruznega škroba

1 limona (potrebujete sok in lupinico)

Nadev/Preliv:

domača borovničeva marmelada (lahko tudi kakšna druga)

sok ene limone

Vrhnja plast:

250 ml sladke smetane

mandljevi lističi (da pokrijejo smetano)

Postopek

1. Pečico vklopimo na približno 150 stopinj (naj pečica ne peče/greje samo zgoraj, saj se vam bodo tako beljaki takoj zažgali!).

2. Nato se lotimo stepanja 6 beljakov. Ko nastane kompakten sneg, počasi dodajamo sladkor v prahu in mešamo z el. mešalnikom, da nastane kompakten in svetleč šam. Po njem posujemo 2 žlički koruznega škroba, dodamo naribano limonino lupino (1 limona) in jedilno žlico limoninega soka. To zmes rahlo premešamo z lopatko.

3. Narejeno zmes položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jo oblikujemo v krog (kot klasična torta - poljubna višina, širina). Pekač položimo v ogreto pečico in pustimo, naj se peče 1 uro, vendar svetujem, da vsaj na začetku večkrat pokukamo, da se ne bi zaradi napačne nastavitve pečice zažgali beljaki, kot se rado zgodi. Sama sem pekla točno 1 uro na 150 stopinjah.

4. Ko je podlaga pečena, jo pustimo, da se ohladi, nato pa jo obrnemo na "glavo" na krožnik, kjer bomo torto okraševali in nadevali.

5. Pripravimo preliv oz. nadev, ki pa so lahko različne vrste marmelade, gozdni sadeži, itd., v mojem primeru je bila to borovničeva marmelada, ker pa je bila presladka za že tako sladko podlago, sem jo razredčila s sokom ene limone. Ko se odločamo za preliv oz. nadev, naj bo to bolj kisla komponenta, drugače bo celotna torta presladka.

6. Nadev v želeni količini namažemo po podlagi iz beljakov, čez nadev pa rahlo razmažemo stepeno sladko smetano, ki naj ne bo pretrda. Po smetani za zaključek radodarno potresemo na suhi ponvi prepražene mandljeve lističe, ki bodo torti dodali hrustljavost in lep izgled.

Pa dober tek! :)


Opombe

Tortica lahko zaradi velike vsebnosti jajc stoji še 1 dan po izdelavi, vendar jo bo verjetno zmanjkalo že prej ;)

Pri nadevu ste lahko zelo kreativni, vendar vam toplo priporočam, da izbirate bolj kisle komponente, saj bo drugače torta presladka.

Obstaja več različic, sama podajam borovničevo, ki je zelo osvežujoča.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.