Avstro-ogrska kostanjeva torta

Avstro-ogrska kostanjeva torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

6 jajc

120 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

60 g kostanjevega pireja

40 g zmletih (neolupljenih) mandljev

20 g (= 2 zravnani žlici) moke

30 g stopljenega masla

Krema:

4 jajca

100 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

150 g surovega masla

450 g kostanjevega pireja (oz. dva 250 - gramska zavitka kupljenega, zamrznjenega pireja, ki smo jima odvzeli količino za testo)

1 žlica ruma

po želji malo kiselkaste marmelade (brusnice, ribez, višnje)

Postopek

Za testo najprej na globokem krožniku "na suho" zmešamo zmlete mandlje, moko in kostanjev pire, ki ga damo na krožnik skozi pasirko, da je rahel. Maslo stopimo.

Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja in vanilijevim sladkorjem. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd, a še mazav sneg. Tretjino snega primešamo rumenjakovi masi, da jo zrahljamo. Nato naložimo nanjo preostali sneg, posujemo s suho mešanico in rahlo mešamo (pravzaprav dvigamo) s kuhalnico, da dobimo enakomerno testo. Na koncu dodamo še stopljeno maslo.

Model za torto (24 - 26 cm) na dnu namažemo z maslom in posujemo z moko ter vanj vlijemo testo. Pogladimo ga tako, da je ob obodu nekoliko višje. Pečemo pri 170 stopinjah približno 45 minut. S pletilko ali zobotrebcem preverimo ali je pečeno. Pečeno torto pustimo nekaj minut v modelu, nato jo z nožem ločimo od oboda, ga razklenemo in biskvit zvrnemo na mrežo ter ga pustimo ohladiti.

Za kremo nad paro stepamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor, da se zgosti (s tem uničimo tudi morebitne salmonele!). Maso ohladimo. Surovo maslo penasto stepemo in mu po žlicah dodajamo kostanjev pire. Nato po žlicah dodajamo hladno rumenjakovo maso. Na koncu primešamo še žlico ruma.

Ohlajeni biskvit preložimo na tortni krožnik in dvakrat vodoravno prerežemo. Po želji lahko prva dva oblata tanko premažemo s kiselkasto marmelado, preden nanju namažemo kostanjevo kremo. Torto tudi od zunaj premažemo s kremo in okrasimo po želji.


Opombe

Ime sem torti dala sama, ker je recept za testo iz avstrijske knjige o sladicah, recept za kremo pa sem dobila od mame moje madžarske prijateljice. In torta je prikupno starinska, iz Francjožefovih časov.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 4.2.2007 ob 21:06

Torta narejena,okrašena, v hladilniku čakanana prevzem. Slikica je na poti oziroma je že poslana na Kulslo, a samo cele torte in biskvita, preden sem jo nadevala s kremo. Koščka ne bo posebej,ker je torta za darilo in bi bilo nespodobno, da jo načnem.

Ker je kostanjev pire uvožen z Madžarske, je morda malo bolj ogrska kot avstro, ampak vseeno...Pa še nekaj: biskvit mi ni uspelo speči tako visok, da bi ga prerezala dvakrat, ampak ga je bilo dovolj le za dve plošči a (imam očitno pretežko roko...) Je pa izjemno sočen in ga ni potrebno natopit z ničemer. Krema je pa pesem, za tiste seveda, ki imajo radi okus po kostanju...

In pa o debati z Vendelino - debela plast kreme bi bila res "močna", ker krema je res bomba: maslo, jajca, kostanji...razen za tiste, ki imajo take reči radi, tisti bi pa uživali, ni kaj....

Skratka, čista petka zatorto. Mamamia

renata.k  

kuha že od: 19.8.2007

Št. objav: 24

Objavljeno 31.10.2008 ob 20:26

Zelo vesel

Čas in trud, ki se ga vloži v izdelavo kostanjevega pireja je poplačan, ko okusiš tole tortico.

Delala sem po receptu, z izjemo spodnje plasti biskvita - dodatno sem spekla še čokoladni biskvit, ker mi je kostanjev ratal prenizek za prerezat (pekla sem v modelu 28 cm premera).

Teta torta vse pohvale za tako dober recept, sicer pa sem sprobala že nekaj tvojih receptov in nad vsemi do sedaj smo bili navdušeni.

marjanaj  

kuha že od: 1.12.2007

Št. objav: 136

Objavljeno 10.11.2008 ob 7:43

Torta je bila odlična, tako da se je podvig pridobitve kostanjevega pireja izplačal. Krema je dovolj čvrsta. Biskvit pa malce "pade dol", tako, da bom drugič raje dodala 80g kostanjevega pireja. Biskvit sem namazala z domačo višnjevo marmelado. Njen kiselkas okus še povdari okus kostanja. Še jo bomo pekli.

marjana

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 6.4.2009 ob 16:56

Še enkrat ta odlična torta, tokrat tudi fotografija prerezane torte. Mamamia

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 16.11.2009 ob 8:11

Odilčna torta! Naredila sem jo točno po receptu, edino tudi meni ni šlo prerezati biskvita več kot enkrat, pa nič zato. Šla je v enem popoldnevu , jedlo pa nas je 5 ljudi.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 22.11.2010 ob 20:12

Zelo vesel

Vidim, da še nisem napisala mnenja, pa je preteklo že skoraj cel mesec, odkar sem pekla to torto.

Torta je izjemno dobra, vse pohvale receptu. Pekla sem jo za mamin rojstni dan in je bila od vseh pohvaljena, tako kot vse torte po receptih tete torte. Brez večjih težav sem jo prerezala dvakrat (čeprav meni to ne uspe ravno vedno), nadeva pa je bilo dovolj tudi za premaz torte iz zunanje strani. Največ dela je še bilo s pripravo kostanjevega pireja iz kuhanih kostanjev, vsaj dokler nisem na enem izmed forumov prebrala o metodi s stiskalcem česna, potem pa je šlo po hitrem postopku.

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 23.10.2013 ob 21:59

Torta narejena in preizkušena. Za naš okus samo premalo sladka, drugače odlična!

baška  

kuha že od: 24.3.2008

Št. objav: 221

Objavljeno 7.11.2014 ob 12:28

Vesel

Glede na komentarje mora biti ta torta zelo okusna. Sicer sem si letos nabrala in spasirala kostanje. Me pa zanima, ali se pri nas že dobi kostanjev pire v kakšni trgovini? Pred leti, ko sem še hodila na Madžarsko, sem si ga nabavila, pri nas pa ga še nisem zasledila.

Lep pozdrav!

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 7.11.2014 ob 14:26

V našem ne prav velikem Sparu imajo, odišavljenega z rumom in sladkanega, v zamrzovalniku, zraven gosk, rac,.... Pa tudi sicer ga vedno vidim v zamrzovalni vitrini.

baška  

kuha že od: 24.3.2008

Št. objav: 221

Objavljeno 7.11.2014 ob 16:17

hvala, bom poiskala in si naredila zalogo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.