valentinovo,kuhanje,poletje,pomlad,brez glutena,vegetarijanstvo,sladice

Panna cotta a la Mamamia

sladica s sladko smetano in sadnim prelivom

mamamia  Izvor: Italija
Panna cotta a la Mamamia
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za štir osebe

Za panno cotto:

0,5 l sladke smetane

dve čajni žlički želatine v prahu

kavna žlička vanilijevega ekstrakta

ščepec cimeta

6 dag sladkorja v prahu

olje za namastitev modelčkov

Za preliv I:

12,5 dag sladkorja v prahu

0,6 dl rdečega vina

10 dag malin

Za preliv II:

10 dag jedilne čokolade

žlica vode

žlica sladkorja v prahu

Postopek

V manjšo skledico damo želatino in jo razmešamo z dvema velikima žlicama smetane. Ostalo smetano skupaj z vanilijevo esenco in cimetom segrevamo na ne premočnem ognju, da skoraj zavre. Tik pred vrenjem, oziroma ko se pojavijo prvi mehurčki na površini, smetano odstavimo in dodamo del smetane, razmešane z želatino. Dobro razmešamo, da se želatina povsem raztopi.

Modelčke namastimo z oljem in vanje vlijemo kuhano smetano. Ko se ohladi, damo v hladilnik za vsaj dve uri. Ko je masa strjena (biti mora rahla, trese se naj kot puding), jo iz modelčkov zvrnemo na krožnik in prelijemo z enim od prelivov.

Sadnega pripravimo tako, da na majhnem ognju razmešamo vino in sladkor ter dodamo spasirane maline, čokoladnega pa tako, da nalomljeno čokolado, vodo in sladkor na majhnem ognju stopimo, da je lepo tekoče in takoj prelijemo čez smetano.


več o receptu na blogu: Večerja za šest

Opombe

Preliv seveda lahko pripravimo tudi iz kateregakoli drugega jagodičevja ali mešanice teh sadežev, tudi čokoladni preliv ni nujno, da je prav takšen. Kar je na sliki je pač bilo tako narejeno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

_mary_  

kuha že od: 18.6.2007

Št. objav: 26

Objavljeno 19.1.2010 ob 9:35

Včeraj sem prvič naredila panna coto. recept sem dobila v eni knjigi. zelo je podoben temu, samo da sem dala samo smetano, sladkor v prahu in želatino v enakem razmerju kot je v tem receptu. kot preliv sem dala zelo redko domačo jagodno marmelado. odlično je uspelo, edino iz modelčkov je šla bolj težko. tudi jaz prispevam oceno 5 :)

BLACKY30  

kuha že od: 5.10.2008

Št. objav: 246

Objavljeno 23.3.2010 ob 13:31

danes naredila. Sem imela mleto želatino. A je to mišljeno kot želatina v prahu? se ni lepo raztopilo, tako da je na dnu ostalo polno malih pikic, drugače pa je lepo trda. Mogoče malo preveč, ampak bolje kot da se ne strdi.

bi pa tudi az delala z želatino v lističih. Koliko zadostuje za to količino ? 2 ali 6 ... to sem do sedaj zasledila. Meni je malenskost presladko, bom malo sladkorja izpustila.

leiiča  

kuha že od: 20.9.2008

Št. objav: 55

Objavljeno 29.8.2010 ob 12:50

Zelo vesel

Meni najljubša sladica, ki je zelo enostavna za pripravo vendar odlična in si zasluži petico. Naredim pa jo vendno, kar v modelčke od mufinov in so ravno prav veliki in meni osebno najlepše oblike.

@BLACKY30

Jaz sem uporabljaja mleto želatino vendar, ko sem jo vmešala v smetano sem na hitro premešala ampak res zelo na hitro še z mikserjem, če je ostala kakšna grudica, da se je lepo raztopila.

andrea84  

kuha že od: 23.11.2009

Št. objav: 67

Objavljeno 5.11.2010 ob 23:29

zanima me če lahko za panna cotto uporabim alpsko smetano za kuhanje. Prosim za nasvet.

petruska81  

kuha že od: 7.5.2010

Št. objav: 50

Objavljeno 19.1.2011 ob 15:50

Po moje ne, ta je mišljena za kakšne slane omake in podobno, pač za kuhanje. Poskusi s smetano za stepanje, katerokoli!!

Modelčke, šalčke, skodelice ali kar pač že imate pred postrežbo potopite za kakšno minuto v vročo vodo in gredo vse panna cotte oz strjenke odlično ven, brez kakih nožev ali neuspehov. Pa tudi ne namastim modelčkov potemtakem.

StasaJ  

kuha že od: 3.10.2011

Št. objav: 2

Objavljeno 14.10.2011 ob 11:55

Mamamia, v receptu se je "izgubil" sladkor :). Pa zanima me, ali se tudi vsem ostalim tista želatina, ki jo daš v majhno posodico z dvema žlicama smetane, čisto strdi? Pa katera je želatina v prahu? Jaz sem v trgovini našla samo želatino v prahu in včeraj naredila po receptu, pa se mi zdi, da je tupatam kakšna grudica ostala :(.

Nusaa  

kuha že od: 5.5.2008

Št. objav: 22

Objavljeno 1.11.2011 ob 23:25

Vesel

Tudi meni se je mleta želatina v posodici z več velikimi žlicami smetane čisto strdila. No to sem na koncu vrgla stran in se odločila za želatino v lističih. Dva namočena lista sem dala v vročo kuhano smetano in ni bilo nobenih grudic. Izpustila sem tudi cimet (ker ga ne maram) in stvar je izpadla super. Si zasluži čisto 5ko.

blossom  

kuha že od: 8.2.2009

Št. objav: 383

Objavljeno 15.1.2012 ob 11:07

Zelo vesel

No pa da jo še jaz pohvalim Kljub strahu, ker sem jo prvič delala, je super uspela Delala sem jo iz 2l smetane naenkrat, ker sem jo delala namesto torte za bratov rojstni dan...vsi jedli, vsi pohvalili...želeli bi si še, ampak žal sem premalo napravila :D

No, sicer pa sem jo naredila z želatino v lističih (6 listov) in pa s 3 žličkami želatine v prahu pa je bilo čisto dovolj :)

katty_gratia  

kuha že od: 20.8.2010

Št. objav: 15

Objavljeno 27.3.2012 ob 13:26

panacotta je bila odlična!resničnobrez besed !za vegetarjance pa :ja želatina je narejena iz ostankov živali in ravno zato ker so ostanki to ni nič takega.naši predniki se sigurno niso tega spraševali ko so lačni lutali po gozdu :)

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 25.6.2012 ob 10:36

Pozdravček. Včeraj zvečer prebrala vaša mnenja, naredila točno po receptu, žal je moja panna cotta tekoča sladka smetana. Kaj naredila narobe? Jezi me, ko mimo vsekam pri količini želatine, najraje imam točno po gramih, kajti je očitno moja žlička drugačna, kot je mišljeno. Sem jo pa delala že dolgo nazaj po tem receptu, takoj kak je bil objavljen, pa je bila gumijasta guma- dala preveč želatine. Joj, da sem razočarana. Pa tako sem želela, da bi bla taka kot od mamamie na sliki in ostalih. Je mogoče sladka smetana zanič ali želatina? Datumi so dobri- rok trajanja. Hvala in brez zamere za moje pisanje. Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.